Eksotisk på Grasham

BALANSEKUNST: Det gjelder å finne balansen i livet,sier Anne Mette Hope og Bjørg Senum Lie

Lokalene på Grasham er ypperlig egnet for hopeyoga. 

De som har fulgt Anne Mette Hope siden hun kom til Birkeland har funnet ut at hun er en mangfoldig kvinne.  Hun kom til Birkeland i 1997 og gjorde seg først bemerket som miljøvernrådgiver.  Men etter hvert ble det arealplanlegging og også en tid teknisk sjef i kommunen, fulgt av seks år som journalist i Birkenesavisa.  Nå er det Yoga og grafisk design som gjelder.

– Det koster litt å bryte opp. Hver gang er det egentlig et stort steg å ta, men det er noe spennende ved å kaste seg ut i det ukjente også, sier Anne Mette Hope.

Og nå har spranget blitt stort.  Det er ikke bare enkelt å gå fra fast jobb i kommunen, til hinduistisk og buddhistisk filosofi.

– Men jeg har verken konvertert til hinduisme eller buddhisme.  Yoga er en filosofi om å forholde seg til seg selv, og den verden vi lever i. Hvis du vil fordype deg i det, må det fysiske og det mentale gå hånd i hånd.  Og det kan være nyttig, uansett religiøs bakgrunn eller tilknytning.  Yoga står støtt på egne ben, sier Hope.

Nå er hun sertifisert som yogainstruktør og er blitt kurset både i anatomi, filosofi, kommunikasjon, biomekanikk og fysiske øvelser. Det er visst mye som kan gå galt hvis man utsetter kroppen for fysiske belastninger, som den egentlig ikke er skapt for.

Opprinnelsen til yoga ligger mer enn 5 000 år tilbake i tid. Omkring 1940-50 kom det for alvor til Europa, og det eksploderte i mange forskjellige retninger.

– Det vi driver med her, kaller vi gjerne Hopeyoga, sier Bjørg Senum Lie litt spøkefullt.

Hun har praktisert yoga i fem år nå.

– Det begynte som et tilbud for kommuneansatte, men da det tilbudet forsvant var det godt å kunne fortsette med Anne Mette som instruktør.  For meg er dette en fin kombinasjon mellom rolige styrkeøvelser og mentalt påfyll.  Jeg merker jeg blir litt sliten i kroppen, men opplagt i hodet etter en time her, sier Lie.

Yoga blir vel kanskje forbundet med både røkelse og myrra.  I lokalene på Grasham, som for øvrig er ypperlig egnet til formålet, er det verken røkelse eller myrra, men kanskje en liten duft av svette.  For man ligger ikke bare på matta og mediterer til rolig musikk. Det bøyes og tøyes og strekkes og svettes. Det gamle norske uttrykket om en sunn kropp i et sunt legeme er kanskje noe beslektet med yoga.

På slutten av timen gjelder det å finne seg selv igjen.  Da kommer det jeg forbinder med Yoga – rolig musikk, avslapping i muskel etter muskel og så en tur inn i ens egen tankeverden.

Når Anne Mette Hope løser opp seansen og sier takk for i dag, er det ingen som stormer mot døra. 10 damer blir liggende og litt etter litt, stille og rolig blir man tatt tilbake til dagen forskjellige gjøremål med jobb, bleieskift, handlelister, oppvask og de ting som hører dagliglivet til.