FrP sikrer Høyre/Ap-flertall

FIKK IKKE GEHØR: Da framstøtet mot KrF ikke førte fram vendte Ap og Anders Christiansen seg mot Høyre. Nå skal de to partiene være nær en avtale om en politisk plattform for de neste fire åra. Høyre/Ap har allerede fått ja fra FrP. Senterpartiet skal også være positive til å støtte den nye samarbeidskonstellasjonen. Hvem som blir ordfører er imidlertid fortsatt i det blå.

POLITIKK. Med FrP på laget har de nye samarbeidskameratene Arbeiderpartiet og Høyre flertall i kommunestyret. Hvem som blir ordfører er imidlertid fortsatt uavklart.

NYE SAMARBEIDSPARTNERE: FrP og Arbeiderpartiet har ikke hatt tradisjon for å samarbeide i Birkenes, men nå kan det gå mot en Ap/Høyre-konstellasjon med støtte fra FrP og Senterpartiet. Odd Gunnar Tveit (FrP), Anders Christiansen (Ap), Linda Hye (Ap), Martin Konstali (FrP) og Karl Sollie (FrP) satt rundt samme bord også under valgvaken på kommunehuset valgdagskvelden.

NYE SAMARBEIDSPARTNERE: FrP og Arbeiderpartiet har ikke hatt tradisjon for å samarbeide i Birkenes, men nå kan det gå mot en Ap/Høyre-konstellasjon med støtte fra FrP og Senterpartiet. Odd Gunnar Tveit (FrP), Anders Christiansen (Ap), Linda Hye (Ap), Martin Konstali (FrP) og Karl Sollie (FrP) satt rundt samme bord også under valgvaken på kommunehuset valgdagskvelden.

Fremskrittspartiet sa først ja til å støtte en KrF-/sentrumskoalisjon. Fredag ettermiddag ombestemte de seg.
– For det første så var det ikke lenger noe alternativ å støtte KrF, og skal vi få vekk eiendomsskatten så har jeg mer tru på Høyre og Ap. Jeg forsto det sånn at de skal prøve å redusere den i alle fall. Jeg er redd den vil gå opp hvis det ikke er fast styring, sier FrPs førstekandidat Odd Gunnar Tveit. Han beklager å måtte svikte KrF.
– Jeg synes det var forferdelig trist at vi først lovte KrF å støtte dem og så snudde, men det tok så lang tid, og det ble liksom ikke noe ut av det, og vi har panikk for å bli helt alene, forklarer Tveit. Av Høyre/Ap er FrP blitt lovet plass i formannskapet/planutvalget og nesten sikker plass i tjenesteutvalget.
– Formannskapsplassen er skrevet under på, så den er hundre prosent sikker. Plassen i tjenesteutvalget er nitti prosent sikker, og da er vi fornøyde, sier Odd Gunnar Tveit. Han tror ikke det blir noe problem å samarbeide med sosialistene i Arbeiderpartiet.
– Det skal gå greit, det. Men vi skal ikke være med på samarbeidsavtalen, bare et valgteknisk samarbeid, understreker han.

Håper å være i mål snart

Med FrP på laget kan Høyre/Ap konsentrere seg om å få snekret sammen en felles politisk plattform for de neste fire årene. Det er de godt i gang med.
– Vi har ikke skrevet under noen avtale med Høyre, men vi har gode samtaler, og jeg regner med at vi lander noe ganske snart, sier Aps ordførerkandidat Anders Christiansen.
– Hvilke saker er dere blitt enige om?
– Dette hadde aldri kommet i gang hvis vi ikke hadde starta med spørsmålet om kommuneøkonomien. Økonomi har vært det viktigste, og sånn økonomien er i Birkenes i dag er det ingen som kan drive politikk. Å få økonomien på fote er pri én. Derfor har vi vært tilbakeholdne og imøtekommende på spørsmålene som er vanskelige, som eiendomsskatt, privatisering og kommunereformen. Der har vi ikke fått formuleringene helt på plass ennå, men jeg tror ikke det skal bli noe problem, sier Ap-kandidaten.
Høyre/Ap har tilbudt Senterpartiet å være med på en bred koalisjon, og etter det Birkenesavisa erfarer skal Senterpartiet være positive til et samarbeid, uten at det er skrevet under på noe ennå. KrF synes imidlertid å være helt ute i kulden.
– Vi har hørt fra dem, men nå konsentrerer vi oss om samtalene med Høyre, sier Anders Christiansen. Han er glad for støtten fra FrP.
– Jeg føler vi nå har et flertall som gjør at det blir litt mer stabilt, sier Christiansen. Han bekrefter at plass i formannskapet og tjenesteutvalget er en del av avtalen med de mørkeblå.

Venter kamp om ordførerkjedet

Hvem som får ordføreren er imidlertid fortsatt uavklart.
– Vi har ikke diskutert det ordentlig. Vi har valgt å la det ligge og konsentrere oss om å bygge en solid politisk plattform. For når ordførerspørsmålet kommer opp, vil det knake litt her og der, og da må plattformen være så solid som mulig, sier Anders Christiansen.
– Når Arbeiderpartiet går mest fram og Høyre mest tilbake, så er det vel naturlig at Arbeiderpartiet får ordføreren?
– Vi ser det samme som alle andre, men det er noe vi må ta med oss inn i forhandlinger, presiserer Christiansen.
– Vi må legge personer til side her. Vi har et oppdrag, og det er å lage en politisk plattform for en stø kurs for de fire årene som ligger foran oss, det er det viktige. Når den er på plass, så må vi ta diskusjonen om hvem som skal blir ordfører. Vi er enige om at det ikke er det som skal velte dette, sier Høyres ordførerkandidat og forhandlingsleder Gunnar Høygilt. Han bekrefter Anders Christiansens oppfatning av at samtalene mellom de to partiene har vært gode og at de venter på et endelig svar fra Senterpartiet.
– Vi ønsker en bredest mulig plattform. Så setter vi et nytt møte når vi mener vi har nok på plass i forhold til det. Dette må jo fundamenteres godt, ikke bare partiene imellom, men også i kommunestyregruppene og i partiene, sier Gunnar Høygilt, som håper å være ferdig med forhandlingene denne uka.
– Det må være målet, men hvis det gjenstår noe for å få den beste løsningen, så tar vi den tida som er nødvendig.

KrF på sidelinja

Det betyr at KrF er i ferd med å havne helt på sidelinja. Ordførerkandidat Anne Kari Birkeland har imidlertid ikke gitt opp.
– Høyre og Arbeiderpartiet har vel et stykke vei å gå ennå. En skal aldri miste håpet, sier Birkeland til Birkenesavisa tirsdag formiddag. Hun innrømmer at hun ble overrasket over FrPs kuvending, men avviser at FrP ble dumpet av KrF, slik det kom fram i Lillesands-Postens tirsdagsutgave.
– De har gjort sitt valg, men det er ikke vi som har dumpa de. De skulle få de posisjonene de ba om, så det skulle være greit, forklarer Anne Kari Birkeland. Hun har fortsatt et håp om å få til et sentrumssamarbeid som også Arbeiderpartiet kan tenke seg å være med på, selv om det ser lite sannsynlig ut i øyeblikket.
– Vi må forholde oss til situasjonen sånn som den er, men vi er interessert i å samarbeide om en god politikk for Birkenes, uansett hvilke verv vi måtte ende opp med til slutt. Nå må vi se om Høyre og Arbeiderpartiet kommer i mål, men jeg synes uansett vi har hatt interessante samtaler med sentrumspartiene, så får vi se om det kan komme noe mer ut av det, sier Anne Kari Birkeland, ordførerkandidat for KrF.
NB! Det politiske fellesmøtet om utvalgskabalen, som skulle funnet sted tirsdag kveld, er flyttet til onsdag 30. september.