Dobbeltriumf for Karlsen

GJORDE RENT BORD: Det ble en fantastisk travhelg på Momarken for travparet Ernst og Nelly Karlsen på Steinsvann. Først vant Steinfaks sitt V75-løp og innkasserte 60.000 kroner. Deretter tok likegodt den treårige vidunderhoppa Anazai seieren i den prestisjetunge Oaks-finalen, og kunne tilføre paret ytterligere 360.000 kroner. (Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com)

TRAV. Ernst og Nelly Karlsen hadde en stor dag på Momarken i helgen. Kaldblodshesten Steinfaks travet inn til V75-seier, mens Anazai gikk seirende ut av selveste Oaks-finalen.

GJORDE RENT BORD: Det ble en fantastisk travhelg på Momarken  for travparet Ernst og Nelly Karlsen på Steinsvann.  Først vant Steinfaks sitt V75-løp og innkasserte 60.000 kroner. Deretter tok likegodt den treårige vidunderhoppa Anazai seieren i den prestisjetunge Oaks-finalen, og kunne tilføre paret ytterligere 360.000 kroner. (Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com)

GJORDE RENT BORD: Det ble en fantastisk travhelg på Momarken for travparet Ernst og Nelly Karlsen på Steinsvann. Først vant Steinfaks sitt V75-løp og innkasserte 60.000 kroner. Deretter tok likegodt den treårige vidunderhoppa Anazai seieren i den prestisjetunge Oaks-finalen, og kunne tilføre paret ytterligere 360.000 kroner. (Foto: Anders Kongsrud/www.hesteguiden.com)

Ernst og Nelly reiste med to hester og store forventninger fra Steinsvann til Momarken, men hadde aldri turt å håpe på slike resultater. Først tok Steinfaks med Eirik Høitomt i sulkyen seg av V75-5, og innkasserte 60.000 kroner til trenerparet. Deretter var det et hurtig skifte av hest foran sulkyen før de kunne sende den treårige hoppa Anazai med Kristian Malmin bak tømmene ut i den prestisjetunge Oaks-finalen.
Det er landets 12 beste treårige hopper som stiller i Oaks-finalen. Anazai kvalifiserte seg for to uker siden med en tredjeplass uten å ta ut alt i løpet.

– I finalen tok hun tok teten, men slapp føringen til Thai Bakery etter en snau runde, forteller Ernst. Man vet selvfølgelig at man har en god hest, og har gjort en god jobb i forkant, men samtidig må man gjøre alt rett, og ha flaks, samtidig som de andre feiler, forteller han. Vi lå innestengt i siste sving, men fikk heldigvis en åpning da Thai Goodwill feilet i utgangen av svingen, sier suksesstreneren.

Anazai skjøt flott fart og avgjorde på enkelt vis for Malmin. Førstepremien var på 300 000 kroner, men pengestrømmen stoppet ikke der. I og med at Karlsen også står som oppdretter av hoppa så tilfalt det ytterligere 60.000 til Steinsvannsparet. Hoppa har dermed gjort en fantastisk sesong som skal bli vanskelig å gjenta. Anazai har tidligere i år vunnet både Ben Orres Minneløp og Prinsesse Märtha Louises Pokalløp. Det var kun kriteriet som glapp i en fantastisk sesong hvor hun kan bokføre 6 seire på 13 starter, og hele 11 blant de tre beste. Sammen med Steinfaks, som blant annet vant Biri Oppdretningsløp i fjor vinter, har de nå løpt inn halvannen million det siste året, hvorav 420.000 kroner bare denne helgen alene, og på den måten bidratt sterkt til at eventyrboligen på Steinsvann snart står ferdig.

Hestene gir drømmehus

Huset er verdt en egen omtale i seg selv. Det er en drøm av et hus som nå er i ferd med å ferdigstilles ved Steinsvann.

– Alt ved dette huset er det hestene som har bidratt med, men vi har vært tålmodige og brukt lang tid for å føre det opp, forteller de.

– I fjor etter at Steinfaks vant Oppdretningsløpet bestilte vi nytt kjøkken, og etter at Steinfaks vant V75-løpet i helgen fant vi ut at vi ville bruke pengene på gulv i huset. Før Anazai skulle ut i løpet sa jeg til kusken (Kristian Malmin) at nå ønsket jeg bare penger til sofa. Da han kom tilbake i stallen med et stort smil utbrøt han. ” – Nå får du en j…. bra sofa”, forteller Nelly lattermildt.

Imponert

Travkommentator Ola Slåtsveen er mektig imponert over hva travparet på Steinsvann får til.

– Dette resultatet, sammen med alt det de har fått til de seneste årene plasserer Ernst Karlsen som landets kanskje beste amatørtrener, sier Slåtsveen entusiastisk. Det er imponerende hva de får til år etter år. Han får frem den ene unghesten etter den andre. Når det gjelder Anazai så vil jeg si at årets resultater plasserer henne som landets beste treårige hoppe, legger han imponert til.

Hestene er som familie

– Jeg er ydmyk og nesten på gråten, sier Ernst selv. Det har vært en eventyrlig sesong som har gitt oss mye glede. Hestene betyr mye for oss, de er en del av familien, sier en tydelig rørt Ernst. Og det er ikke bare han som gleder seg over resultatene. De fikk en fantastisk mottagelse da de kom hjem sent på kvelden løpsdagen. Da hadde venner, naboer og travinteresserte rigget opp med fakler i inngangspartiet og sprudlende champagne som mottagelse.

Løfter frem amatørene

Selv om Ernst er fornøyd for tiden klarer han likevel ikke komme med et lite stikk til travselskapet. Som amatørttrener har jeg gode resultater å vise til. Store deler av travmiljøets virksomhet baserer seg på amatører som meg, ja amatører utgjør 74 prosent av travaktiviteten, sier han. Da ønsker han mer fokus på amatørene og at travselskapet gjør mer for å løfte dem frem. Trav er en grei hobby, og det er faktisk mulighet til å gjøre penger på hobbyen og lidenskapen din, sier han videre. Det er selvfølgelig ikke lett, men hvor er det det, spør han.
Nå blir det en liten vinterpause for Anazai, mens Steinfaks skal gå noen løp før jul. Neste år blir også spennende da de skal prøve ut den lovende toåringen Stjerne Linn som de har store forventninger til. Traveventyret på Steinsvann har tydeligvis flere kapitler igjen.