– Vi har bestemt at vi skal ha revy, men akkurat når det blir, vet vi ikke helt ennå, antagelig i november. Men vi er litt uenige om det skal være en jubileumsrevy. Noen synes at ti år er for lite, sier Aslaug Moldal, abdiserende leder i revystyret. Under årsmøtet på Rislåvollen Gård for en måneds tid siden, ble Therese Aamlid Bjelland klappet inn i ledervervet. Med sine 27 år kunne hun vært datteren til de fleste av medskuespillerne. Det affiserer henne ikke det minste.
– Nå er alt snudd på hauet, nå er det de som må høre på den yngste, sier Therese og ler.
– Neida, det skal bli gøy. De er så lydige og snille, atte, ler hun. Det eneste som bekymrer den nyvalgte er arven etter Aslaug. Hun har nemlig alltid stilt med hjembakt til styremøtene. Men det ordner seg sikkert også, for Aslaug fortsetter som kasserer – og skuespiller.
Nok av temaer å ta av
– Ti år med revy – har det vært vanskelig å finne temaer til sketsjene?
– Det har vært litt opp og ned, men i fjor var det lett, for da hadde det skjedd så mye. Vi hadde jo både vindmøllene og kommuneøkonomien og nybygget på Grasham, svarer Martha Hallberg, som også fortsetter, som styremedlem, mens Tor Ståle Stålesen har overtatt sekretærpennen etter Helge Hansen. Han tror ikke revygjengen skal gå tom for ideer de nærmeste åra heller.
– Du kan være sikker på at det blir noen politiske saker som blir artige å ta tak i framover, spår han.
– Men det er jo ingen sak å lage revy nå som vi har den flotte kulturarenaen. Tenk, i begynnelsen tok Tittan med seg arbeidsfolka sine og bygde tribune på dugnad. Kaldt var det au, mimrer Aslaug.
– Nå er det bare fryd og gammen!
Nye fjes
Av gjengen som startet opp for ti år siden er det fortsatt seks stykk som henger med, i tillegg til revyens trofaste crew, som gjør en aldeles formidabel innsats, skal vi tro styret. Sist høst fikk revypublikummet på Birkeland stifte bekjentskap med et par nye fjes, da styreleder Therese og Nina Sandåker Løland gjorde sitt inntog på scenen. I år kan det bli enda flere nye fjes å se.
– Det er flere som har ringt, så vi får se. Vi var 13 sist, og bør ikke være færre enn det, påpeker Aslaug.
Etter en start der de glade amatørene prøvde seg fram på egenhånd, ble Olav Grendstad – revyinstruktør i særklasse på Sørlandet – hentet inn. Siden har han hatt rollen som instruktør og motivator.
– Han kjenner oss og vet hva vi kan. Men han er litt galen og får oss ofte til å gå litt lenger enn vi egentlig tør, sier Aslaug og ler.
Viktig for bygda
Revyveteranen er ikke i tvil om at det er viktig for bygda å ha sin egen revy.
– Mange sier det er godt å komme ut og få ledd litt ordentlig, forteller hun.
– Ta politikk, for eksempel. Mange synes mye av det som skjer er dumt, men får liksom ikke utløp for det. Så kommer de på revy og får ledd av det. Det tror jeg er viktig, supplerer Tor Ståle. De legger ikke skjul på at alle samlingene, øvingene og oppsetningene også har en sosial funksjon for revymedlemmene selv.
– Nei, det er klart. Det har vært himlande gøy! Vi har ledd møe og galna oss møe, sier Aslaug Moldal og ler.
Hun og Martha er blant de som har vært med i samfulle ti år.
– Hvor lenge har dere tenkt å holde på?
– Så lenge mi kan tygge kald graut, sier Aslaug og ler enda mer.