Ukas leder: Landslagsgrenda

Leder nr 16 Landslagsgrenda Nett
GOD OPPSLUTNING: Når det trommes sammen til idrettsarrangementer på Svaland stiller som regel hele grenda opp. Her fra starten på Svaland duatlon i 2007. Lengst til høyre ser vi den nybakte landslagsløperen Lars Aasheim Svaland. Rett bak følger pappa Kristian Jon. Håkon er nummer fire fra høyre i første rekke, mens storebror Jon Kristian står klar med stoppeklokka til venstre.

Vi har stilt spørsmålet før, men gjør det igjen: Hva er det med Svaland, den lille grenda på heia mellom Birkeland og Vennesla? Vi må innrømme at vi ikke vet det eksakte antallet husstander som sogner til stedet, men la oss gjette et sted mellom 30 og 40. At grenda nå har fått fram sin tredje juniorlandslagsløper i skiskyting er ikke mindre enn oppsiktsvekkende.

Strengt tatt burde vi kanskje heller stille spørsmålet: Hva er det med familien Svaland, som avler fram det ene skiskyttertalentet etter det andre? Alle de tre landslagsløperne har nemlig samme opphav. Helt siden slutten på 1990-tallet har Kristian Jon og Anne Rigmor Svaland forsynt norske NM-seierspaller med løpere. Tre av fire sønner har havnet på landslaget.

I påskeuka fikk yngstesønnen Lars (18) gladbeskjeden om at han er funnet verdig en plass på det norske juniorlandslaget neste sesong. Han overtar dermed plassen til storebror Håkon (20) som blir seniorløper til vinteren. Eldstebror Jon Kristian (34) fikk med seg to sesonger på det samme landslaget på slutten av 1990-tallet. Den eneste som ikke har gått med «Norge» på ryggen er Øyvind (28). Også han kan imidlertid skilte med edelt NM-metall.

Vi har spurt Anne Rigmor hva strømmen av skiskyttertalenter fra gården på heia kan skyldes. Er det lufta? Er det vannet? Er det oppdragelsen? Svaret er enkelt: «Vi har ikke datamaskin, og så har vi upasteurisert melk – det er det eneste som skiller oss fra andre. Men vi slapp dem ut. I stedet for å være inne, var de ute og lekte fra de var halvannet år, og så lærte de veldig tidlig åssen de skulle komme seg på beina når de gikk på ski. De hadde ei løype på 200 meter på jordet, som Kristian kjørte opp med traktor med to paller bak, og der lekte de verdenscup i timesvis.»

Vi legger til at aktiviteten i den lille grenda for øvrig har pleid å være usedvanlig høy, med et stort antall mer eller mindre formelle idrettsarrangementer hvert år. Nevnes kan Svaland duatlon, Svaland opp på sykkel, Aas-stafetten og Svalandsgubben skauløp, som går over tunet på Svaland-gården der brødrene tok sine første stavtak.
Nå skrives et nytt kapittel i den svalandske idrettshistorien. Birkenes-Avisa gratulerer Lars med landslagsplassen og ønsker lykke til i jakten på verdenscupplass!