Lars’ første mestertittel

NM-PALLEN: Norgesmester Lars Aasheim Svaland flankert av toeren Ole Andreas Flotten fra Oppdal IL og treeren Sondre Bollum fra Gjøvik Skiklubb.

NM-PALLEN: Norgesmester Lars Aasheim Svaland flankert av toeren Ole Andreas Flotten fra Oppdal IL og treeren Sondre Bollum fra Gjøvik Skiklubb.

SKISKYTING. Lars Aasheim Svaland tok sin første mestertittel i skiskyting da han vant NM-fellesstarten ved foten av Hummelfjell fredag. Os IL og Røros IL arrangerte siste del av juniorenes mesterskap i kraftig vind, noe resultatlista bar tydelig preg av. I 19-årsklassen var det bare to løpere som klarte 14 treff av 20 mulige. Noen få klarte 13, mens Lars var blant dem som fikk inn 12 treffere. Aldri har vel strafferunda blitt så oppgått, men så var det da også uvanlig krevende.

Gikk seg kraftig opp

Yngstemann på Svaland forsvarte dermed familiens ære i storebror Håkons fravær. Han hadde som kjent større oppgaver på gang i USA. Lars lå nede på tiende plass i feltet etter de to liggende skytingene, men gjorde seg skikkelig for på de to stående, og fikk inn tre treff på hver serie i kulingen. Det var det ikke så mange andre i tetsjiktet som klarte, så siste hinder mot gullmedalje var å passere Ole Andreas Flotten fra Oppdal IL som ledet med seks sekunder ut fra siste skyting. Det klarte han, og dermed ble det for første gang NM-gull på den blide svalenderen.
– Detta var moro, det blåste noe heljelig, men det var likt for alle, for det var jau fellesstart, er beskjeden fra Os. Det var så ille at de to siste startfelta for jentene blei utsatt til dagen etter.
– Jeg har vunnet norgescupløp, og har sølv og bronse fra NM tidligere, så nå var det greit med første gullet. Håper det ikke blir det siste, har lyst på fleire, ser du, innrømmer Lars.

Espen godt med

I 17-årsklassen hang Espen Uldal godt med og kom inn på en sterk tiendeplass. De andre birkenesløperne var mer beskjedne på fellesstarten. Lars Reiten (M17) ble nummer 40, Nils Christian Aabel (M20/21) nummer 47 og Magnar Sivertsen (M18) nummer 57. Seniorene gikk fellesstart i Norgescupen (ikke NM-øvelse), og der ble Andreas Mjåland nummer 17.
Lørdag fortsatte det med supersprint i Norgescupen for alle. Igjen var Lars Aasheim Svaland bestemann av birkenesingene med 7. plass i finalen etter 5. plass i prologen. Espen Uldal og Andreas Mjåland kom også til finalene i sine klasser og ble henholdsvis nummer 21 og 28.

NM-mixstafett

Søndag sto NM-mixstafett på programmet. I nasjonal sammenheng gjelder det kretslag med tre etapper. På seniorlaget gikk Andreas Mjåland en god andreetappe og gikk laget opp åtte plasser. Laget, som for øvrig besto av Eirin Sangesland (Øvrebø) og Marius Norø Ingebrigtsen (Sirdal), endte på en meget solid 6. plass. Oppland tok gullmedaljene med tre søsken Ravnsborg Gurigard; Vilde, Vemund og Vetle.
På det eldste juniorlaget (17-21) gikk Lars Aasheim Svaland og Nils Christian Aabel de to siste etappene. Dette laget ble nummer 18. Espen Uldal gikk andre etappe på det yngste laget (17-18) som endte på 30. plass