Grunnlovsmarkering med sang og spel

LOKALHISTORIE: Ragna Holm på Skrivargarden vil fortelle om gården i et historisk perspektiv. Thomas Bryns tipptippoldebarn, Knut (Bryn), er hentet inn for å fortelle om Eidsvollsmannen og hans tid på Herefoss.

LOKALHISTORIE: Ragna Holm på Skrivargarden  vil fortelle om gården i et historisk perspektiv. Thomas Bryns tipptippoldebarn, Knut (Bryn), er hentet inn for å  fortelle om Eidsvollsmannen og hans tid på Herefoss.

LOKALHISTORIE: Ragna Holm på Skrivargarden vil fortelle om gården i et historisk perspektiv. Thomas Bryns tipptippoldebarn, Knut (Bryn), er hentet inn for å fortelle om Eidsvollsmannen og hans tid på Herefoss.

GRUNNLOVSJUBILEET. Både sang, musikk, foredrag og spel med lokalhistorisk innhold står på programmet når Birkenes kommune inviterer til markering av grunnlovsjubileet på Skrivargarden Nes kommende søndag.

– Vi hadde litt ulike innfallsporter til hva markeringa skulle inneholde, men det ble veldig fort til at vi bygget det rundt Eidsvollsmannen Thomas Bryn, og da var det naturlig å legge arrangementet til gården der han var skriver i 1814, sier ordfører Arild Windsland, som selv sitter i arrangementskomiteen.

Og det er et både innholdsrikt og interessant program komiteen har snekret sammen. Det åpner med et tidsriktig musikkinnslag levert av bratsjist Kjell Åge Stoveland, som til daglig spiller i Kristiansand Symfoniorkester og som har røtter på Stoveland som lå i Herefoss kommune før sammenslåingen med Birkenes. Så vil ordføreren selv ønske velkommen, før han gir ordet til vertinne på Skrivargarden, Ragna Holm. Hun vil fortelle om gården i et historisk perspektiv, men overlater til Thomas Bryns tipptippoldebarn Knut (Bryn) å fortelle om Eidsvollsmannen og hans tid på Herefoss.

Et lite opptrinn om forholdet mellom herskap og tjenere på den tida blir det også, med lokale aktører. Mellom Holms og Bryns bidrag vil sangtalentet Kristine Jaabæk synge Erik Byes velkjente «Vår beste dag», akkompagnert av Martin Stapnes og Kjell Åge Stoveland. Trioen skal i ilden ytterligere en gang før det blir ei matøkt med salg av blant annet brødpudding, som ble servert under forhandlingene på Eidsvoll. Birkenes Bygdekvinnelag og Vegusdal Bygdekvinnelag står for 1814-dessert.

Etter maten vil professor dr. philos May-Brith Ohman Nielsen fortelle om Eidsvollsmannen Thomas Bryn i nasjonal sammenheng, før Ragna Holm tar publikum med tilbake til barnevandringenes tid. Det blir også innslag fra barnevandringsakten fra musikalen «Tusenårsreisen». Regissør er Anne Svendsen.

– Det skal bli interessant å høre hva både Knut Bryn og May-Brith Ohman Nielsen har å si. Bryn er veldig kunnskapsrik, og Ohman Nielsen var jo med i «Jakten på Norge» på NRK i vinter. Hun har lagd et eget opplegg for denne dagen, så det ser vi fram til, sier ordføreren, som når alt kommer til alt gleder seg til det meste som står på programmet.

– Jeg føler vi har fått tak i veldig gode foredragsholdere og veldig dyktige musikere, så dette tror jeg kommer til å bli veldig bra. Jeg tror vi vil få høre vår egen historie, og jeg er ikke sikker på om alle kjenner til den, så det blir spennende, reklamerer Arild Windsland.

Arrangementet starter klokka 15.00, og publikum oppfordres til å ta med stol eller sitteunderlag. Skulle imidlertid værgudene slå seg aldeles vrange, blir arrangementet flyttet inn på låven.