Ukas leder: Regjeringsskifte

RedaktørenValget er over. Velgerne har talt. Med bakgrunn i de siste ukenes meningsmålinger var det ikke overraskende at flertallet ønsket regjeringsskifte. Mens 26,8 % av velgerne ønsket ”Nye ideer og bedre løsninger” (Høyre), ønsket 16,3 % ”En enklere hverdag for folk flest” (FrP). 5,6 % ønsket ”Menneskeverd i sentrum” (KrF) og 5,2 % ”Frihet, fremtid og fellesskap” (Venstre).

Til sammen fikk de fire partiene på borgerlig side 54 % av stemmene, mens de rødgrønne måtte nøye seg med 41 %. Det gir en mandatfordelig på Stortinget på 96 mot 72, mens Miljøpartiet De Grønne ligger i vippeposisjon med sitt ene mandat. Soleklart borgerlig flertall, med andre ord.

Statsminister Jens Stoltenberg erkjente nederlaget på en verdig måte under Arbeiderpartiets valgvake på Folkets Hus i Oslo mandag kveld. Han gratulerte Erna Solberg med seieren og ønsket henne lykke til i jobben. Samtidig varslet han programmessig at han trekker den rødgrønne regjeringen når statsbudsjettet er lagt fram i midten av oktober.

Også seierkvinnen Erna Solberg framsto med verdighet da hun gratulerte partikollegene med seieren og takket for innsatsen under valgkampen. Mens Siv Jensen raljerte over valgresultatet og ropte ”Morna Jens!” på utestedet Ballroom, benyttet den kommende statsministeren talerstolen i Høyres Hus til å takke Stoltenberg for å ha stått fram som en samlende kraft for Norge i en vanskelig tid. Det viste at det bor et statskvinneemne i henne.

Når Stoltenberg legger fram sitt siste forslag til statsbudsjett – i alle fall i denne omgang – må også den nye regjeringskonstellasjonen være klar. Mandag kveld kom det klare signaler om at alle de borgerlige partiene går inn i regjeringssamarbeidet. Hvorvidt de fire partiene virkelig klarer å samles om en felles politisk plattform vil bli avgjort i løpet av de nærmeste ukene.

Det skal bli spennende å se hvordan regjeringskabalen ser ut. Spesielt spennende blir det å se om KrF og Venstre klarer å enes med FrP om programpostene hvor de står lengst fra hverandre, hvor stor makt Fremskrittspartiet får i den nye regjeringen og i hvilken grad partiet evner å vise ansvarlighet i den økonomiske politikken, en ny situasjon for de mørkeblå.

Før valget var det knyttet stor spenning til spørsmålet om hvem som skal representere Agderfylkene på Stortinget den kommende fireårsperioden. Mandag kveld var ni av de ti navnene klare, mens kampen om den siste plassen sto mellom Arbeiderpartiets Odd Omland og Venstres Hans Antonsen.

Dersom Antonsen trekker det lengste strået vil de borgerlige ha åtte av ti representanter fra Sørlandet. Det gir sørlandsbenken en unik mulighet til å sette landsdelen på det politiske kartet og sørge for at bevilgningene til vei, universitet, skole og helse kommer. Høyre har lovet firefelts motorvei fra Tvedestrand til Lyngdal innen ti år. Det er et løfte det er enkelt å måle den nye regjeringen på.

Erna Solberg karakteriserer valgresultatet som historisk for de borgerlige partiene. Sikkert er det i alle fall at Høyre har gjort sitt beste valg på 28 år. Like sikkert er det at lokallaget i Birkenes har gjort jobben sin og bidratt til det gode resultatet. I Birkenes er Høyre valgets soleklare vinner med 29,2 % og en framgang på hele 11,6 % fra forrige stortingsvalg. FrP er en like klar taper med en tilbakegang på 10,3 %. Det forteller mye om hvordan de kommende regjeringspartnerne har klart å markedsføre seg overfor birkenesingene.

Vi gratulerer de borgerlige med valgseieren, Erna Solberg med ny jobb, og ønsker lykke til i arbeidet med å danne ny regjering.