Bill. mrk. ”Sponsorer søkes”

Vinteren vi er i ferd med å legge bak oss har overbevist Andreas Mjåland om at han kan nå norgestoppen i skiskyting. Nå inviterer han næringslivet med på satsinga.

NØDVENDIG GJENNOMBRUDD: 22 år gamle Andreas Mjåland anser vinterens framgang og sterke plasseringer i Norgescupen som helt nødvendige svar på spørsmålet om han skal satse på skiskyting eller ikke. Svaret ble et klart ja, men for å kunne satse på heltid, må han ha noen sponsorer med på laget.

NØDVENDIG GJENNOMBRUDD: 22 år gamle Andreas Mjåland anser vinterens framgang og sterke plasseringer i Norgescupen som helt nødvendige svar på spørsmålet om han skal satse på skiskyting eller ikke. Svaret ble et klart ja, men for å kunne satse på heltid, må han ha noen sponsorer med på laget.


SKISKYTING. – Skiskyting er en såpass dyr idrett at jeg er nødt til å skaffe penger, sier 22-åringen som har brukt all sin tid siden NM på Dombås på å kontakte potensielle sponsorer.
– Alle er veldig positive, men jeg har ikke fått noen sikre svar ennå. Hovedutfordringen er at de fleste støtter enten bredde- eller lagidrett, mens individuelle idretter som skiskyting og langrenn blir nedprioritert, sier han. Budsjettet for neste sesong lyder på 213.000 kroner. Tre deltidsjobber, stipender og støtte fra klubb, kommune og ”hovedsponsor” mamma og pappa håper han skal innbringe mellom 100.000 og 150.000 kroner. Resten – mellom 50.000 og 100.000 – håper han å få inn via sponsorer.

Har fått svarene

Denne sesongen har vært et være eller ikke være for Andreas Mjåland som skiskytter. Skulle han legge ski og gevær på hylla og reise utenlands for å utdanne seg til kiropraktor, eller skulle han legge utdanningen på is og satse for fullt på å komme igjennom ett av verdens trangeste nåløyer; døra til det norske herrelandslaget i skiskyting. Med andre- og tredjeplass i enkeltrenn og 7. plass sammenlagt i Norgescupen, føler førsteårssenioren at han har fått svaret han ba om.
– Resultatene betyr alt. Uten de hadde det blitt studier nå. Resultatene gir motivasjon og selvtillit og trygghet på det en gjør. Jeg har satsa på skiskyting siden jeg var åtte, trent strukturert siden jeg reiste til Sirdal som sekstenåring, og har ingen interesse av å være en traver som reiser rundt på norgescup og ikke kommer noen vei. Skal jeg satse videre må jeg komme videre. Da gjelder det å være realist, kjenne seg sjøl og ta et valg. Med de resultatene jeg har hatt i vinter, var det valget lett, sier grødumsgutten.

Skal bli bedre

Denne sesongen har han hatt klar framgang både skytemessig og fysisk. For å nå toppen må han bli enda bedre.
– Det handler om å gi hundre prosent i det arbeidet en gjør hver eneste dag. Det er ikke noe hokus pokus, det er bare langvarig trening over tid som gir resultater, det har jeg fått svar på i år, sier 22-åringen, som går på sin fjerde sesong på Sirdal skis elitelag. Med landets beste fellesopplegg på reiser og smøring, egen smørebuss på alle norgescuprenn og en topp trener i Kristian Brekken (mannen til landslagsløper Ann Kristin Flatland) tror han at han har gode forutsetninger for å nå sesongens hovedmål som er å få prøve seg i IBU-cupen (Europacup), og være med i kampen om pallplasseringene i både norgescup og NM.
– I sporet mangler jeg litt i forhold til de aller beste, men de beste løpene i vinter har vist at jeg er ganske nærme. Langtidsplanen er å komme med på rekruttlandslaget, stabilisere seg i IBU-cupen, og så er det VM på hjemmebane i Kollen 2015-16-sesongen. Det VM-laget skal jeg være med på, sier han med overbevisning.

Inspireres av Lars Helge

Suksessen til klubbkamerat Lars Helge Birkeland inspirerer.
– Ja, selvfølgelig. Vi har jo bodd i Sirdal begge to, så jeg har trent mye med Lars Helge gjennom sesongen. Jeg prøver å dra nytte av ham så mye jeg kan når han er hjemme. Han er en enormt god skytter, og har i vinter vist at han kan hamle opp med de aller beste i sporet også. Jeg er ikke en like god skytter som ham, men er like effektiv på standplass. Nå må jeg bare få opp treffprosenten. I vinter var den på 81,68 i Norgescupen og NM. Skal jeg være med å kjempe mot de aller beste må den opp på 90-tallet. Men for å bli bedre på skytebanen må han skyte mye. Ammunisjon er noe av det han trenger sponsorer til å dekke. Med deltidsjobb i Intersport og nysignert utstyravtale med en stor skifabrikant fikser han resten av utstyrsbiten sjøl.

Tilbyr kurs og trening

– Hva kan du tilby sponsorene?
– Som toppidrettsutøver på Sørlandet vil jeg promotere bedriftene gjennom merker på tøy og på bil. Jeg har en leasingbil som er helt rein og fin med god plass til sponsormerker. I tillegg kan jeg gi kurs i skyting og langrenn, både skøyting og klassisk, og jeg kan ha treningsøkter med bedrifter, med fokus på løping, ski eller styrke, alt etter ønske. Det er mange bedrifter som har fokus på helse. Jeg har kunnskapen, sier 22-åringen, som er opptatt av å få fram at han ikke er alene om å satse på skiskyting i Birkenes.
– Det er flere som satser og som trenger sponsorhjelp, fire-fem stykker til i dag, og flere kommer. Det koster såpass mye å satse på skiskyting at det er ikke nok med det mamma og pappa og klubben kan stille opp med.
Det her er min store sjanse, en sjanse en får bare en gang i livet. Da er det viktig å gi den sjansen en mulighet, så jeg håper det finnes noen bedrifter som kan tenke seg å hjelpe oss på veien, sier Andreas Mjåland, som håper å bli Birkenes’ neste løper i verdenscupsirkuset.