Yoga – trening og en pause i hverdagen

Jorunn WenneslandTekst og foto: Terje Modal

Jorunn Wennesland

Tekst og foto: Terje Modal

Jorunn Wennesland er sykepleieren som gjør hobbyen til levebrød, når hun nå satser for fullt på Yoga-kurs i Lillesand.

Gjennom sitt firma Inuet, har hun drevet noen år allerede i litt mindre skala. Først i Meta Hansen huset, så på Storemyr, før hun nå flytter inn i nyoppussede lokaler i Østregate i Lillesand. Selv oppdaget hun Yoga for 6-7 år siden da noen søkte etter treningskamerat i lokalavisen, og fikk virkelig øynene opp for treningsformen.

Man glemmer hverdagstanker og bekymring, og det gir en pause i hverdagen og man får energi. Det er noen av tilbakemeldingene Jorunn får fra de som allerede har oppdaget Yoga som treningsform. Selv sier Jorunn at det er en ypperlig kombinasjonstrening sammen med kondisjonstrening, og et bra verktøy for stresshåndtering og pusteteknikker.

— Man trener styrke, smidighet og balanse, samtidig har Yoga en positiv effekt på stress, blodtrykk, fordøyelse og søvn blant annet, reklamerer hun.

— Yoga passer alle, og har man vondt i skuldre eller nakke, kan treningen spesialtilpasses ettersom det er tusenvis av forskjellige yogastillinger, legger hun til.

Sammen med flere andre instruktører tilbyr hun kurs og drop-in trening innen flere forskjellige yoga-inspirerte treningsformer. Treningene spenner fra alt fra veldig fysisk til meditasjon. De siste tilskudd på kurstilbudet er Nia og Qi-Gong, treningsformer som er basert på naturlige bevegelser inspirert av dans og kampsportteknikker. Qi gong betyr energitrening og ved strekk og avspenningsteknikker skal man åpne blokkerte energibaner.

Hun har mange ukentlig opp mot 100 kursdeltakere fra både Lillesand og Birkenes, men å sette noen i bås er vanskelig. Her kommer folk fra alle bakgrunner, trente og utrente, og i alderen 9-80 år.

— Tankene lever sitt eget liv hos oss, og det er en kunst, men nødvendig i vårt stressede samfunn å kunne koble alt ut, sier Jorunn. Man blir ikke sliten i kroppen etter en trening, men mer varm og øm. Treningen avsluttes med 10-15 minutter stillhet og avspenning, noe som for mange er den vanskeligste delen.

Det kan være vanskelig å forklare inngående i en liten artikkel de forskjellige treningsformene hun tilbyr. Selv finner hun stor glede i å se når kursdeltakerne oppdager «hemmelighetene», noe som kan ta tre-fire treninger. Først da forstår man litt om hvordan kroppen jobber i de forskjellige øvelsene.