Ukas leder: Lite gjennomtenkt

En undersøkelse viser at norske 15-åringer sitter mer stille enn sine beste- og oldeforeldre. Fysioterapeuter og fastleger kan fortelle om barn helt ned i 10-årsalderen som trenger fysikalsk behandling for skader oppstått på grunn av for mye stillesitting og for lite aktivitet.

Nordmenn generelt og norske barn og ungdommer spesielt blir fetere og fetere. Eksperter på trening og kosthold viser til økende forekomst av belastningsskader og livsstilssykdommer og krever mer fokus på kosthold og tiltak for å skape mer aktivitet både i skoletida og på fritida.

Sist uke kunne vi lese i Fædrelandsvennen om en tredjeklasse i en av kristiansandskolene der hver fjerde elev er såpass overvektig at det er sendt bekymringsmelding hjem til foreldrene. Samme dag kom nyheten om forslaget fra Utdanningsdirektoratet om å gjøre gymnastikk om til valgfag.

Når vi vet at overvekt og fedme som oftest er et resultat av usunt kosthold kombinert med lite aktivitet, at barn som er passive på fritiden er de siste til å velge fysisk aktivitet dersom de får sjansen til å velge det bort, og at fysisk aktivitet stimulerer hjernen og bidrar til økt læring også i teoretiske fag, framstår forslaget fra Utdanningsinstituttet som merkelig og lite gjennomtenkt.

Gymnastikk må være et obligatorisk fag i skolen, og antall timer gymnastikk per uke bør økes i stedet for å gi elevene sjansen til å velge det bort. Vi håper forslaget fra Utdanningsdirektoratet aldri blir mer enn et forslag.

God påske!

I solveggen utenfor kjøkkenvinduet konkurrerer krokusen og påskeliljene om hvem som kan glede et vintertrøtt sinn mest. I høyfjellet konkurrerer sola og vinden om hvem som kan smelte de siste snøflekkene raskest.

Den rekordtidlige våren har gitt oss fantastiske marsdager. Selv om det er meldt noe lavere temperaturer de kommende dagene, ligger det an til en solfylt påske på Sørlandet.

Uansett om du skal tilbringe den i hagen, ved sjøen eller til fjells, ønsker vi i BirkenesAvisa deg en riktig god påske!