Ukas leder: Arbeid gir livskvalitet

Å ha fast lønnet arbeid er nøkkelen til mange goder. Fast inntekt gir en forutsigbar og trygg økonomi. Faste arbeidskolleger gir som oftest god og meningsfylt kontakt med andre voksne og en sosial omgangskrets. Fast arbeid gir også faste rutiner i hverdagen, et absolutt must for noen, et nødvendig onde for andre.

Har man en jobb man trives med, savner man gjerne både arbeidsoppgavene og arbeidskollegene når man, frivillig eller ufrivillig, er borte fra arbeidet over lengre tid. Gleden er desto større når man treffer igjen kollegene og kan ta opp igjen arbeidet.

For mange utgjør arbeidskollegene den nærmeste omgangskretsen. Blir man tvunget til å holde seg borte fra arbeidet over lengre tid, grunnet sykdom eller av andre årsaker, kan det være lett å miste kontakten med arbeidsmiljøet og man blir fort sosialt isolert. Det kan igjen gi en psykisk nedtur som kan være vond å komme opp av.

Blir man borte lenge nok kan veien tilbake til arbeidslivet bli lang. Da kan det være godt å få hjelp. Å holde flest mulig i arbeid er også god samfunnsøkonomi. Derfor er det etablert attføringsbedrifter over hele landet som skal hjelpe mennesker tilbake i arbeid.

En slik bedrift er Avigo i Lillesand. Eid av kommunene Lillesand, Grimstad og Birkenes ble bedriften i sin tid opprettet for å hjelpe de tre kommunenes egne innbyggere tilbake til arbeidslivet. Fra en sped begynnelse er bedriften vokst til en relativt stor arbeidsgiver med 100 ansatte og 150 personer på en eller annen form for tiltak til enhver tid.

Hos Avigo får de skreddersydd arbeidstrening og kvalifisering, hjelp til å skaffe seg jobb i ordinært arbeidsliv, muligheter til å avklare egne arbeidsmuligheter og varig tilrettelagt arbeid, dersom det er den rette løsningen. Målet er å få flest mulig ut i ordinært arbeid igjen.

Og Avigo lykkes. I juni formidlet attføringsbedriften på Svåbekk 19 personer til arbeidslivet. Det er ny rekord i bedriftens mer enn 30 år lange historie. Hittil i år har 64 personer kommet seg ut i arbeidslivet ved hjelp av Avigo. For hver av de 64 er det en seier som gir både mestringsfølelse og økt livskvalitet.

For andre kan det å komme ut i ordinært arbeid være utopi, samtidig som de mestrer jobben ved attføringsbedriften. Det gir livet mening for den det gjelder, samtidig som det er god samfunnsøkonomi. Derfor håper vi både politikere, bedriftsledere, NAV og andre brukere av attføringsbedriftens mange avdelinger ser verdien i å holde Avigo-skuta flytende i mange år framover.

Gratulerer!

Sist helg sto i fotballens tegn både lokalt og over hele Sørlandet. For å ta det siste først: Etter en godt gjennomført sesong er endelig Sørlandets store fotballstolthet klar for å spise kirsebær med de store igjen. Vi gratulerer Start så mye med Adeccoligagullet og ønsker lykke til i Tippeligaen!

Noen timer før Start slo Sandefjord og sikret seriegullet valset Birkenes ILs 16-årsjenter over Radar i Birkenesparken og gjorde det klart en gang for alle hvem som er det beste jentelaget på Sørlandet. Vi gratulerer de utrolig talentfulle 16-årsjentene med kretsmesterskapet!