– Det var kjempegøy! Da jeg kom dit ble jeg bare kasta inn i en ny posisjon. Derfor var det utrolig gøy å bli kåret til MVP (Most Valuable Player), sier Sonja, som hadde åtte egne taklinger i kampen, noe som regnes som svært bra.
Vi møter odelsjenta hjemme på gården på Grødum, hvor hun bor sammen med mamma Anette, pappa Glenn, lillesøster Andrea, lillebror Scott, fosterlillebror Tobias, seks geiter, fire hester, fire hunder, to katter og en gris! Hit flyttet familien for tre år siden, fra Strai. Der vokste Sonja opp med riding og stup som de store hobbyene. Med amerikansk far og en mor som har spilt amerikansk fotball, var hun imidlertid ikke mer enn 11-12 år gammel da hun begynte å spille med gutta i Kristiansand Gladiators.
Suksess på første forsøk
I begynnelsen spilte hun bare med gutta, men for to år siden kom Gladiators-trener Hege Indersen tilbake fra USA. Hun presenterte Sonja for damefotball og tok henne med til VM i Finland, der hun ble introdusert for det amerikanske kvinnelandslaget. Landslagstreneren, som også trener Chicago Force, inviterte Sonja over for å prøve seg. For to og en halv uke siden reiste hun så til Chicago for å debutere mot Michigan Mayhem. Det endte med 63-0-seier og bestemannspris for grødumsjenta. Sist fredag satte hun seg på flyet igjen, denne gang med kurs for Minneapolis for å spille sin andre kamp. Her ble Minnesota Machines nedsablet med 70-0, og Sonja fikk en ny opptur, som kaptein for Chicago. 30. mai spiller hun i Chicago mot Boston Renegades, så blir det ny USA-tur 11. juni for siste seriekamp og forhåpentligvis playoff.– Et halvt døgn på fly for å spille kamp?
– Det går greit. Ettersom min far er fra USA, så er jeg vant med lange flyturer, ler 19-åringen.
Har hjulpet på skolegangen
Dessuten er fotballen mye mer enn bare en idrett for ei jente som har slitt med lærevansker i oppveksten.
– Den har hjulpet meg veldig. Den har motivert meg til å gå på skole. Da jeg oppdaget at jeg var ganske god i amerikansk fotball og fikk tilbakemeldinger fra andre om at jeg var god, ga det meg en veldig mestringsfølelse. Treninga og aktiviteten hjalp meg til å være fokusert på skolen. En kan jo ikke bare drive med fotball, en må jo gå på skole også, understreker Sonja, som dette skoleåret tar påbygg på Vennesla videregående for å få studiekompetanse.
Likevel har hun bestemt seg for å ta et friår fra skolen det kommende året, for å satse på fotballen. Så snart eksamen er over reiser hun til USA for å forberede seg til sluttspillet med Chicago Force. Tilbake i august skal hun spille med 19-årsguttene i Gladiators, så blir det seriespill med klubbens damelag, for første gang.
– Det er fem lag i Norge, så det blir veldig spennende. Det er jo veldig nytt, så det blir kjempegøy å kunne ta med det jeg lærer i USA og være med på å bygge opp sporten i Norge, sier Sonja.
Får adrenalinkick
I amerikansk fotball er det mye kroppskontakt, og Sonja legger ikke skjul på at det blir noen trøkker i løpet av en kamp. Det har hun ingenting imot.
– I min posisjon er oppgaven å takle motspillerne, få dem ned i bakken. Det synes jeg er veldig gøy, jeg får adrenalinkick av det, forteller 19-åringen. Selv har hun bygd opp en robust fysikk med stuptrening, riding og mye aktivitet gjennom hele oppveksten. Men man trenger slett ikke være stor og sterk for å spille amerikansk fotball, understreker Sonja, som anbefaler alle jenter å prøve sporten.
– Amerikansk fotball passer for alle. På et lag trenger man alle kroppstyper, for vi har ulike posisjoner og oppgaver, og da har det egentlig ikke så mye å si åssen du er bygd. Og så er det veldig sosialt, påpeker hun.
– Det er der jeg har de beste vennene mine. Og det er lav terskel for å være med. Du kan selv bestemme om du vil satse mye, eller bare trene en gang eller to i uka, forteller Sonja. Amerikansk fotball er forresten ikke den eneste tøffe utfordringen hun har for tiden. Denne uka deltar 19-åringen på audition til actionreality’en «Norges tøffeste» på NRK, der ti personer blir utsatt for en rekke ekstreme fysiske og psykiske utfordringer.
– Det var min mor som meldte meg på, så det blir spennende, sier Sonja Drangsholt, 19-åring med bein i nesa.
Sonja Drangsholt
Alder: 19
Bosted: Grødum i Birkenes
Yrke: Tar påbygning for studiekompetanse ved Vennesla videregående
Hobby: Amerikansk fotball, riding