– Det er ikke riktig å skattlegge en heim

 

Det hender at jeg springer eller ryme, som me sei på Steinsland, på Ogge hvis det er tykk is. Fantastisk flott vann med hytter på begge sider og hytter på mange av øyene. I de senere årene så har utbyggingen skjedd mest på Ivelandsiden. Iveland har brukt JA stempelet mere enn vi på Birkenesiden har gjort. Det er litt trist at folk som har ei fin tomt ikke får lov å bygge. Mange politikere leter etter muligheter for å si nei. Min innstilling er det første jeg tenker på er å finne grunner for å si JA til en byggesøknad og det er aldri vanskelig å klare det. For første gang i mitt liv så var jeg på båttur i Blindleia i sommer. Det må jeg si at det var en fantastisk flott tur. Med flott natur. Men det som gjorde at det ble så fint var alle husene og hyttene i skjærgården. Noen enkle og noen palass. Flott at vi har rikfolk i Norge.

Traff ei koselig dame som kom med noen opplysninger om sykeheimen som har ei avdeling som står tom. Hun sa det er nesten håplaust få innlagt folk fra sykehuset inn på sykeheimen. Neste kommunestyreperiode bør vi se på om den avdelingen som står tom må gjenåpnes.

Når det gjelder Uldal, så er jeg inhabil sia jeg har arbeidet der i snart 30 år. Men så morro at Uldal nesten gikk med 20 millioner i overskudd. Eller som jeg i pausen på arbeide omregnet i blautkake til å være 40 tusen blautkaker. Men det hadde vært for mye blautkake sjøl for meg.

Når jeg talte med en journalist i Birkenesavisa og jeg sa at Bygdemaratonen skulle ha særpreg, men ikke være noe originalt løp. Da sa journalistveteranen, «det løpet er vell kjørt for din del».

Ser at alle partilistene har kumulerte på toppen utenom FrP. Kan godt skjønne at det må være behagelig å være kumulert, for de trenger ikke å drive valgkamp og allikavel kan komme inn. Kumulert liste vil jeg sammenligne med et maratonløp hvor de første på lista får en halv times forsprang på de andre deltakerne og hvor det nesten er umulig å ta igjen de andre deltakerne. Deltakerne har tapt på forhånd hvis ikke noe spesielt har skjedd. Nå skal jeg komme med fordel med ukumulert liste og jeg vil ta FrP lista i Birkenes som eksempel. Selvfølgelig så er jeg klar over at der er noen som liker meg og noen som ikke kan fordra meg. Det er bare sånn livet er. I motsetning til de kumulerte listene så kan de stemme på Fremskrittspartiet og stemme på alle de andre og ikke meg. Selv om jeg håper jeg kommer inn så er jeg ikke sikret plass i kommunestyre, som de som er kumulerte. Selvfølgelig så håper jeg på ett kryss i lista.

Dessverre så tror jeg den store saken i valgkampen i år også blir eiendomsskatten som Høyre innførte for mange år siden, og som Arbeiderpartiet og Senterpartiet har videreført. Nå som det har blitt nei i vindmøllesaken og vi tapte den halve milliarden som skulle gå til kommunen, så tror jeg det blir utrolig vanskelig å bli kvitt eiendomsskatten. Det er ikke riktig å skattlegge en heim. Først skatter en lønnsinntekt. Så betaler en skatter, avgifter og moms på alt mulig, og til slutt må en betale eiendomsskatt for å ha en heim. Før var det en regel som sa at folk med vanlig lønnsinntekten betalte inn til stat og kommune fra januar til ca. september. Resten beholdt en for seg sjøl. Om det stemmer enda, vet jeg ikke, men jeg synes ikke vi har fått noe mindre skattetrykk og at vi i tillegg har fått eiendomsskatt. Jeg syns det er så mye unødvendig som en støtter gjennom skatteseddelen. Men regjeringa ønsker å ta inn mest mulig av våre penger, og i neste omgang dele ut penger til folk. For de regner ikke med at folk kan styre pengene sjøl.

Hvis FrP kommer i posisjon og får styre kommunen, så er det pengebruken som i byggeprosjekter og lignende, og som Karl Sollie er så flink til å ta tak i, som vil være hovedprioritet – og å få redusert eiendomsskatten og helst få den fjernet før perioden er ferdig.

 

Odd Gunnar Tveit

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.