– Fullt av sjel – om sauer, gjetere og givere

GLEDE. Soul Children og Soul Teens sang med stor glede og innlevelse. (Foto: Birkenes menighet)

Denne søndagen, som startet så grått og vått, men ble til en varm og solrik vårdag, var det ettermiddagsgudstjeneste i Birkenes kirke. Eller – ettermiddagsgudstjeneste er et altfor traust ord. For dette var Soul Church i bokstavelig, levende og fargerik forstand.

Det begynte med at hver enkelt som kom innom gjennom dørene ble møtt av et jublende espalier av korjenter, altså to rekker med jenter fra Soul Children og Soul Teens som løftet hendene over lett sjokkerte, men smilende birkenesinger. Så begynte gudstjenesten med at jentene løp oppover midtgangen og startet å synge.

Sang med sjel og glede

Dette var altså ikke en konsert, men en gudstjeneste. Men korene, ledet av menighetsarbeiderne Janna Ånesland og Simon Teistedal Waag, og akkompagnert av Soulteens solide band, ga oss en likevel en sprudlende konsertopplevelse.

ENTUSIASTER. Janna Ånesland (i svart) og Liv Torunn Kildefeld (i grønt) ledet med smittende entusiasme korene i sangen. (Foto: Birkenes menighet)

Jentene sang med glede og innlevelse, og det ble vekslet mellom solosang, korsang og at menigheten deltok. Blant sangene var både nye lovsanger med høyt tempo og gamle salmer som Deg være ære og Grundtvigs Hill deg, Frelser og forsoner.  – Soul Church høres jo flott ut, sa Andreas Vollan et stykke ut i programmet, – Nesten amerikansk. Men dette var fint, selv for en som er så gammel som dere ser jeg er.

Om sauer og gjetere

Gudstjenesten ble ledet av sokneprest Torill Farstad Dahl og korjenta Emma Bjerke Dalene (13). Torill holdt preken over teksten fra Johannes 10 om den gode gjeteren som gir livet sitt for sauene. Men før hun startet på selve prekenen mente hun at menigheten trengte å forbedre kunnskapen sin om sauer, for en viss kunnskap om sauer må man ha for å forstå denne bibelteksten. Det ordnet hun med å intervjue korsangeren og sauebonden Mari Birkenes (11) fra Rugsland. På Rugsland hadde de rundt 60 sauene nettopp fått 39 lam, og Mari kunne fortelle mye om sauer, lam og den farlige reven. Med denne bakgrunnen og en mer opplyst menighet, kunne Torill trygt fortsette med prekenen om sauene og den gode gjeteren.

Om fellesskapet og givere

Etter preken og mellom korsang holdt Andreas Vollan en appell. Andreas har gått sammen med flere andre seniorer i ei tenkegruppe for givertjenesten i menigheten. Han hadde googlet «menighet» og fant mange betydninger, men den han ville vektlegge var «fellesskap».

FINANSIERING. Andreas Vollan er med i en gruppe som tenker på finansiering av menighetsarbeidet og appellerte til dugnadsånden til folk som er opptatt av barne- og ungdomsarbeidet. (Foto: Birkenes menighet)

Han snakket om alt det som skjer i dette fellesskapet vårt, fra bryllup og begravelse til hverdagens dåpsopplæring, kirketorg, tirsdagsmiddag og konfirmantarbeid, og at dette virker som lim imellom oss. – Men, sa han, alle skjønner at denne flotte aktiviteten koster noe – og nå tenker noen: endelig kommer han til poenget, han vil loppe oss for penger. – Det er jo på et vis sant, sa Andreas, men vi må ta en skikkelig dugnad for å sikre framtida til alt deg gode arbeidet som gjøres for barn og unge og til beste for fellesskapet.

Kirkekaffe og en god kveld

Etter gudstjenesten var det tradisjonen tro kirkekaffe med god bakst i benkeradene, og ute skinte fortsatt vårsola, mens folk pratende ruslet ut av kirka med en ny god opplevelse. Soul Church kan trygt anbefales som en inspirert gledeskilde å ha med seg ut i livet!

 

Under denne logoen vil vi utover våren presentere det brede tilbudet som gis til barn og unge i Birkenes.

Det spenner fra babysang, kirkesafari, 6 årsklubb, flere kor, tårnagenter til ungdomsarbeid.

Bak dette arbeidet står det mange engasjerte frivillige og ansatte ved kirkekontoret. Menighetens givertjeneste er også et viktig element. Vi ser på dette som et viktig tilbud til barn og unge i bygda vår sammen med alt det andre gode barne- og ungdomsarbeidet som gjøres ellers i kommunen.

Vi ønsker dere en hyggelig lesing fremover våren.

 

Audvei Håbesland

Trosopplæringen, Birkenes menighet

 

____________

Brukerskapt