– Solenergi, eller ikke?

 

Overalt kan man se at vår verden utvikler seg, spesielt når det er snakk om energi.

Energien finnes overalt og vil alltid finnes. “Energi kan verken skapes eller forsvinne, kun endre form”, sier termodynamikkens første lov. (snl.no/termodynamikk)

Likevel sier vi at solen er grunnlaget for all vår energi. Den gir oss varme, lys og skaper fenomener som vind og regn. Det vil ikke være liv hvis solen ikke er på himmelen. Solen er en fornybar energikilde. Likevel mener mange at det er alt for mange ulemper med å utnytte energien fra solen. Er det sant? Denne teksten vil forsøke å rydde opp i disse spørsmålene.

Solen blir sett på som en fornybar energikilde så lenge den fortsetter å brenne. Fornybare energikilder er definert som energikilder som kan fornyes i løpet av 100 år (ungenergi.no). Når vi utnytter energien fra solens stråler bruker vi enten solcellepaneler eller solfangere. Et solcellepanel omdanner solenergi til elektrisitet, mens en solfanger omdanner solenergi til varmeenergi. Mange flere land begynner å innføre solenergi som hovedenergikilde. Land som India har laget enorme solcelleanlegg. Birkenes bidrar også til å normalisere bruken av solenergi. Organisasjonen BTG har begynt prosessen med å lage en solpark i tveideområdet, og mange har meldt seg for å bidra i prosjektet. For det meste, bruker Norge vannenergi som hovedenergikilde. Derfor påstår mange at vi ikke trenger å bruke penger på store solparker. Andre mener at det er lurt. Hva er fordelene og hva er ulempene?

Det er mange fordeler med solenergi. Solenergi er både fornybar og miljøvennlig.

Solenergi medfører ingen forurensning og ved bruk av solparker vil vi bidra til å begrense uttømmingen av jordas lagrede ressurser. Ved å utnytte energien fra solen vil vi merke en positiv virkning på global oppvarming.

I tillegg har mange u-land god tilgang til sol. Hvis solparker blir bygd i slike land vil landet kunne bygge seg opp økonomisk.

Det er ikke mange ulemper med solenergi, men de ulempene som finnes, er store. Lav effekt og forurensende produksjon er de to største ulempene. I dag kan vi kun utnytte 0,007 prosent av solenergien direkte. I tillegg trenger solcellepaneler mye av grunnstoffet silisium. Produksjon og utnytting av dette stoffet er en krevende og forurensende prosess. (ungenergi.no, snl.no/silisium)

Konklusjonen er at solenergi for det meste er fornybar og fornuftig. Jeg mener at vi burde fortsette med å utnytte energien fra solen, selv om vi bare kan utnytte veldig små mengder. Solen er en enorm energikilde, derfor vil den lave effekten være stor nok for oss. Dessuten økes virkningsgraden hvert år med tanke på teknologiens stadige utvikling.

 

Daniel E. Skarsvåg (14)