– Ikke mer lekser på skolen?

 

I det siste har det vært diskusjon om vi burde ha lekser på skolen. Det blir argumentert både for og imot. Flere argumenterer for at ikke alle har mulighet for hjelp hjemme, mens andre synes at lekser forbedrer barnets ansvarlighet. Ellers kan noen mene at det blir bedre stemning hjemme uten lekser. Er det virkelig nødvendig med lekser når vi allerede er på skolen i 6-8 timer?

Det er ikke alle som kan få hjelp hjemme med leksene. Hvis man ikke har mulighet for hjelp, kan det bli vanskelig å gjennomføre leksene. Hvis det da kan føre til for eksempel at man får en anmerkning på skolen, er vel ikke det helt rettferdig. Skolen kan i det minste gjøre det mulig å kunne få gjennomføre leksene på skolen, hvor elevene kan få hjelp om det trengs. For eksempel leksehjelp etter skoletid eller en time som kan gjøres om til leksetime.

Ved lekser kan man forsterke ansvarlighet og selvstendighet. For dem som mener lekser er positivt, vil de kanskje mene at lekser fører til at man må ta mer ansvar for at leksene skal bli gjort. Man må også passe på at leksene er gjort innen tidsfristen og at man har lagt inn innsats i arbeidet. Når man er ferdig med leksene og man føler man har gjort en god jobb får man selvfølgelig en positiv følelse.

Leksefri skole kan føre til bedre stemning hjemme. Forskning.no ville teste om lekser virkelig var nødvendig. Flere skoler var med i undersøkelsen og forskerne ble overrasket over at lekser ikke hadde like stor påvirkning som man skulle tro. Noen av foreldrene mente blant annet at stemningen hjemme hadde blitt bedre og at det ble mer tid til annet sosialt. For dem som kanskje sliter med å få gjort ferdig leksene, tar det kanskje litt ekstra lang tid. Hvis skolen da sender med mye lekser til elevene, vil jo mye av fritiden gå tapt. Og hvis man da har flere prøver man må øve til er det ikke nødvendigvis mye tid igjen til å gjøre hva man lyst til. Da får man kanskje ikke tid til å gå på alle fritidsaktivitetene man vil.

Min konklusjon er at vi burde ha leksefri skole, men at lærere kan legge opp til noe å øve på hvis det skal være prøver. Lekser kan ta mye tid for mange og enda lengre tid hvis man ikke får hjelp til noe man ikke får til. Så hvis det må være lekser synes jeg det burde være en mulighet å få gjort det på skolen. Slik at alle kan få hjelp hvis man trenger det.

 

Sara Oline Gausdal Eikenes (14)