– Mobilfri skole?  

 

De siste årene har det blitt diskutert om man skal få lov til å bruke mobilene i skoletiden eller ikke. Mange ungdomsskoler i Norge har mobilfri skole. Noen foreldre mener at når man er på skolen så skal man være sosial og ikke bruke mobilen. Det kan også skape et press på de barna som ikke har mobil. De har kanskje ikke råd eller så vil de bare ikke ha. En del andre foreldre mener at man skal kunne ha mobilen på skolen sånn at de kan få tak i barna hvis det er noe som skjer.

Forkjempere for at man skal kunne ha mobilen, mener at barna har godt av og kunne få tak i andre og snakke med dem hvis det er nødvendig. Hvis de ikke har venner på skolen eller ikke har det noe godt på skolen så er det ikke alltid man vil snakke med læreren. Da er det godt og kunne snakke med noen hjemme som kjenner deg godt og vet åssen du har det.

Motstandere av at man kan bruke mobilen på skolen argumenterer ofte med at barna blir veldig usosiale og henger mindre med vennene sine når de er på skolen. De kan se på mobilen når de kommer hjem. Men når de er på skolen så kan de snakke med folk. Vi ønsker ikke at de skal være så avhengig av og alltid måtte svare på en Snap eller en melding. Elever tar ofte bilder og dette kan føre til negative episoder. Det siste de vil er å bli mobbet og bli tatt bilder av uten at det er greit. Og det blir fort sånn at elevene tar bilder av hverandre i friminuttene uten å snakke med den de tar bilder av. Dette er ikke greit.

Et viktig argument for at man skal ha mobilfri skole, er som nevnt innledningsvis at mobilen kan skape et press på de som ikke har råd eller som ikke har mulighet til å få det. Så når man er på skolen så burde de bli samlet inn sånn at det ikke blir et tema på skolen eller i klassen. Det er veldig dumt for den ene i klassen som ikke har mobil. Alle sitter og ser på mobilen og du sitter bare der og vet ikke hva du skal gjøre. Det er litt kjedelig for deg og det er også kanskje kjedelig for de du henger med. De syntes sikkert at det er irriterende at du bare sitter og glor på de og sier ingenting.

Konklusjonen er at vi burde ha mobilfri skole og at man kan bruke den av og til hvis man skal filme et eller annet eller spille Kahoot. Dersom det er noe skolerelevant du skal bruke den til, er det greit. Man skal ikke ha den for å svare på Snap og meldinger. Sånne unødvendige ting er ikke vits på skolen. Tenk hvis foreldrene bare satt på mobilen når de var på jobb. Da hadde ikke mye blitt gjort.

 

Elida Sundtjønn (14)