RWE forventer nå en utsettelse til slutten av 2026

VINDKRAFTSAKEN FORTSETTER. Det ligger an til ny drakamp blant de folkevalgte når de snart på ny skal behandle høringsuttalelsen knytta til eventuell idriftssettelse av vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg. (Arkivfoto)

10. januar sendte økonomisjef Tom Olstad i Birkenes kommune spørsmål til RWE om selskapet har søkt, eller vil søke, Olje- og energidepartementet (OED) om ytterligere utsatt idriftsettelse av planlagte Oddeheia og Bjelkeberg vindkraftverk.

Dagen etter kom svaret fra RWE.

– RWE kommentar är att för att få ett så bra projekt som möjligt samt även med tanke på det ändrade världsläget vilket har resulterat i bland annat längre leveranstider gällande Transformatorer, Turbiner (cirka 2 år) etc så förväntar RWE att OED samt kommunen erkänner den utdragna processen och supportar att en idriftsettelse bör skjutas fram till cirka december 2026.

Det er Carl Camper som har fått spørsmåla og svart økonomisjef Tom Olstad i Birkenes kommune. Camper er ifølge nettportalen Linkedin oppgitt å være Global Project Manager i RWE Renewables.

Camper viser innledningsvis i svarbrevet til kontakt med RWE sin stedlige representant i Birkenes gjennom mange år, Kjell Rune Nakkestad.

Ifølge henvendelsen fra økonomisjef Olstad er Birkenes kommune for tida usikker på Nakkestads rolle knytta til RWE.

– Som følge av at vi er usikre på om Kjell Rune Nakkestad fortsatt er engasjert som konsulent for RWE, kontakter jeg deg for å kvalitetssikre noen få opplysninger som er viktig i forhold til saksfremlegget jeg skal utarbeide til kommunestyret, skriver Olstad.

Saken gjelder den nye behandlinga av uttalelse om utsatt frist for eventuell idriftsettelse på Oddeheia og Bjelkeberg.

Camper skriver i sitt svarbrev til økonomisjef Olstad:

– Jag har hört via Kjell Rune att saken kommer att tas upp i Februari igen, intressant. Jag har fortsatt kontakt och support av Kjell Rune, men uppskattar att du hör av dig till mig då det är lätt att man glömmer diverse uppdateringar.

– Med tanke på kommunens sista omröstnings resultat så har vi från RWE sida (inkl konsulter) valt att respektera kommunens beslut och därav inte aktivt jobbat med projektet men väl bevakat situationen via bla. Kjell Rune samt andra forum.

Økonomisjef Tom Olstad har i sitt brev stilt flere spørsmål til RWE. Ett gjelder om det er endringer i den forventa årlige produksjonen. Til dette svarer Carl Camper, nei.

På spørsmål om det fra RWE sin side er endringer i forhold til investeringsbehov og økonomiske rammer, svarer Camper:

– Sedan vår finansiella granskning (årsskiftet 2021/22) så har kostnaderna för tex Turbiner, Markarbeten gått upp cirka 20-30 %. Till exempel så har kostnaden för transformatorer ökat med cirka 100 % i pris. Som du säkert vet så har man ju också röstat igenom att kommunen skall kompenseras med 2öre. Givetvis har elpriset också gått upp, men som du säkert förstår så behövs det göras en mer detaljed genomgång för att se till att vi får ett bra projekt.

Til slutt har økonomisjefen i Birkenes kommune stilt spørsmål om det er utarbeida nye kalkyler og oppdaterte kalkyler i forhold til investeringsbehov, og økonomiske rammer for prosjektet.

Camper viser i sitt svar til usikkerheten knytta til beslutning fra OED.

– RWE har gjort en grov uppdatering gällande kostnaderna. Då det råker osäkerhet gällande OED’s beslut samt vilket/vilka år det kommer att ges möjlighet att utföra markarbeten samt turbininstallationerna, så kommer RWE att behöva mer detaljerat granska kalkylerna och nya uppdaterade siffror från leverantörerna.

Denne korrespondansen mellom Birkenes kommune og RWE er å finne som vedlegg i sak til kommunestyret 2. februar – uttalelse om utsatt idriftsettelse av vindkraftverk på Oddeheia og Bjelkeberg, ny behandling.

Og RWE forventer nå altså at både Birkenes kommune og OED støtter at en idriftsettelse bør utsettes helt til desember 2026.