– Tilstedeværelse av uniformert politi i bygda har en forebyggende effekt

 

I disse dager skal vi politikere ta stilling til om Birkenes kommune skal fasilitere øvingslokaler for Agder politidistrikt. Dette er tenkt gjort gjennom at Birkenes kommune bygger et bygg med innhold etter beskrivelse fra politiet og så leier ut dette bygget til politiet på en langsiktig leiekontrakt. Noen vil nok lure på hvorfor en allerede  gjeldsbelastet kommune skal låne ytterligere 10-talls millioner, for så å leie en bygning tilbake til Staten i form av Agder politidistrikt?

Det er ingen tvil om at dette er langt utenfor kjernevirksomheten av hva en kommune skal drive med og legge tilrette for. Når det er sagt, så bestemte jeg meg likevel raskt for at dette er noe jeg vil gå inn for i kommunestyret. Det er flere grunner til det, men den aller største er nok tanken på å ha flere politifolk i umiddelbar nærhet til Birkeland på dagtid hver eneste ukedag. Jeg mener det gir en ekstra trygghet og er heller ikke i tvil om at tilstedeværelse av uniformert politi i bygda har en forebyggende effekt. Det er jo også en selvfølge at Birkenes kommune ikke taper på dette økonomisk, men snarere har noe inntekter på det.

Jeg er også glad for at dette øvingslokalet nå er tenkt lagt til Tveide næringspark. Både fordi det skaper utvikling og ringvirkninger i selve Tveide næringspark, men også fordi det vi være langt mere kontroversielt å bygge et slikt stort bygg på Flakkeloner slik det har vært snakket om tidligere. Det er et område mange bruker til rekreasjon og friluftsliv, så det er bra vi slipper å å ta stilling til en stor utbygging her nå.

Nærpolitireformen ble lagt frem av Solberg regjeringen i 2015 og tredde i kraft første i første 2016. Aldri har vel en reform hatt et mer misvisende navn enn denne. Noe av det reformen innebar var at det skulle bli mer synlig og tilgjengelig politi, krav om respons tid for alvorlige hendelser, fleksible åpningstider, altså mulig å få hjelp utenfor kontortid, mer mobil teknologi, færre og mer robuste politidistrikt og så ikke minst skulle det være 2 ansatte per tusen innbyggere.

I teorien vil det for Birkenes kommune med litt over 5 tusen innbyggere, si 10 politi tjenestemenn som passer på oss. Eller om man tar utgangspunkt i en 5 skifts-ordning, 2 politi tjenestemenn på jobb døgnet rundt og året rundt. Så vet jo også jeg at dette bare er teori og at Birkenes sin andel av dette også må bidra innen økonomisk kriminalitet og ikke minst data og nettbasert kriminalitet og sikkerhet. En konsekvens av nærpolitireformen for Birkenes ble nedlagt lensmannskontor. Nå skal ikke jeg på noen måte hevde at det var utelukkende feil, det er nok langt ifra sikkert løsningen for et bedre nærpoliti er lensmannskontor i hver bygd og på hvert nes rundt i det ganske land, slik vi i Senterpartiet ofte blir beskyldt for å mene.

Jeg vil likevel hevde at Birkenes har fått et dårligere nærpoliti etter at nærpolitireformen ble innført. Det er for mye kjøring med uregistrerte kjøretøy og narkotikamisbruk i ungdoms miljøene på Birkeland nå. Det er veldig synd, for det som starter som relativt uskyldig moro, ender for noen i personlig tragedie.

Når politi tjenestemennene ved Lillesand (og Birkenes?) lensmannskontor nå inngår i vaktsamarbeid med Kristiansand, møter de nok større utfordringer og blir nok således bedre tjenestemenn faglig. Men jeg er redd Birkenes fort taper ressurser den veien, noe som igjen går ut over forebyggende arbeid og politiet relasjoner til rus og kriminelle miljøer her i Birkenes.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, DFØ, leverte før jul i fjor sin siste evaluering av nærpolitireformen. Den peker på at politiet er blitt mer sentralisert, og politiet er ikke blitt mer synlig og til stede ute blant folk, noe som var målet med reformen. Det er ikke blitt flere patruljer og forskjellen mellom store og små kommuner er blitt større. Responstiden har også gått opp på steder med færre innbyggere, som Birkeland.

Det blir nok aldri noe lensmannskontor på Birkeland igjen, men det er likevel gledelig at justisminister Enger Mehl nå sørger for økte rammer for politiets driftsbudsjett og ansetter flere tjenestemenn. Dessverre tror jeg vi får mer og mer bruk for dem også her i Birkenes i årene som kommer.

 

Bjørn-Tore Hovland

 

______________________________________________________

Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.