Tallak kan bli tildelt Drømmestipendet

(Foto: Privat)

Talentfulle Tallak Lie (23) fra Birkeland er nominert til Drømmstipendet for 2023 i kategorien visuell kunst.

For tida studerer Tallak kunsthistorie ved NTNU i Trondheim. Samtidig jobber han som illustratør i byens kjente studentavis Under Dusken.

– Tegning og illustrerende arbeid holder en viktig plass i livet og hverdagen min, både som en måte å uttrykke følelser og historier der ord ikke strekker til, og som en linse å betrakte og bearbeide verden igjennom, skriver Tallak i presentasjonen til Drømmestipendet.

– Min kunstneriske utvikling drives av en skapende impuls som har fulgt meg hele livet, som har tatt vare på meg og har dyttet meg over mange barrierer og grøfter gjennom oppveksten.

– Min praksis består i hovedsak av tegning i blekk og tidvis linotrykk, maling og andre medier.

Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd.

I år skal det deles ut i alt 50 stipend på hver 30 000 kroner.

– Jeg drømmer om en fremtid hvor jeg har frihet til å videre utvikle mine tegneferdigheter og utforske de mulighetene tilbudt av mediene jeg arbeider i; en tilværelse som åpner for muligheten til å utvikle en visuell fortellerstemme stødig nok til å kunne forvandle blekk og papir til virkeligheter åpne for besøk av de som skulle søke dem, skriver Tallak i sin presentasjon av seg sjøl.

– Når jeg tegner føler jeg en ro og tilstedeværelse som jeg sjeldent opplever ellers. Dette utdypes og underbygges av hvordan billedkunst for meg representerer en verden hvor følelser blir bragt til overflaten og hvor ærlighet ovenfor eget følelsesliv og sanselige tilværelse blir verdsatt, samtidig som fordypelsen i en tegning eller maleri kan tilby et kort avbrekk fra virkelighetens sanselige og emosjonelle støy.

– Blant mine mer håndfaste ambisjoner er skapelsen av en tegneserieroman eller en annen form for illustrert, fortellende verk som formidler disse følelsene og som mulig kan fungere som et lignende avbrekk fra en krevende og ofte intolerant virkelighet, avslutter han.

I fjor ble Tallaks søster, Tuva, tildelt Drømmestipendet – som den eneste fra Sørlandet.

Det er i alt 470 nominerte i år. Og i løpet av januar skal en jury bestemme hvem som skal tildeles stipend.