Servering med kjærlighet på sykehjemmet

FORRETT: Kveite på ertepuréseng dandert med kreps og Hollandaise ble servert som forrett til beboere, pårørende og pleierne på jobb forrige onsdag. (Foto: Birkenes kommune)

Forleden ble beboerne, pårørende og pleierne på jobb ved Birkenes sykehjem servert en tre-retters, av kokkene i Birkenes kommune. Etter en ide fra kjøkkensjefen Svein Arne Bjelland, satte han og kokk Anne-Kirsten Håkedal i gang planleggingen av et julebord av de helt sjeldne.

Hvor ofte har man ikke hørt og lest om kommuner, som har servert uverdig eller mindre smakfull mat til sine beboere på sykehjem de siste årene? Her er Birkenes kommune fremoverlent, og serverer god smakfull mat til sine beboere.

Forleden dro de ansatte ved kjøkkenet på Birkenes sykehjem det enda lenger. De sto i spissen for en gourmet kveld, med en meny man bare ser på de beste restauranter. Og alle rettene ble laget helt fra bunnen av.

HOVEDRETTEN. Juletallerken med ribbe, medisterkake, julepølse, rødkål og en nydelig saus sto på hovedmenyen. (Foto: Birkenes kommune)

Vi tar kontakt med kokk Anne-Kirsten Håkedal ved sykehjemmet om dette flotte ekstraordinære tiltaket. Først vil vi høre hva de serverte på julebordet til beboerne, deres familier og alle pleierne som var på jobb denne kvelden.

– Til forrett fikk de servert kveite på ertepuréseng dandert med kreps og Hollandaise. Dette ble tatt godt imot av alle sammen, ikke bare maten, men også hvordan den kunstnerisk var lagt til rette på tallerkenene.

– Hovedretten var en tradisjonell juletallerken, med ribbe, medisterkake, julepølse og rødkål til hovedrett, kan Anne-Kirsten fortelle oss.

DESSERT. Créme Brûlée med multer al a vinter. (Foto: Birkenes kommune)

– Til dessert fikk de Crème Brûlée med multer a la vinter, som tydeligvis også falt i smak hos våre beboere.

GODT DRIKKE. Til god mat skal det serveres god drikke, og utvalget var rikt der man også kunne velge mellom viner med og uten alkohol. (Foto: Birkenes kommune)

– God drikke hører jo med til god mat, så var det noe spesielt dere serverte av drikke?

– Alle kunne velge mellom ulike typer rød og hvitvin, både med og uten alkohol samt mineralvann av ulike slag.

GODHJERTA. Anne-Kirsten Håkedal er «prinsessa» på sykehjemmets kjøkken. (Arkivfoto)

På Facebooksiden til Birkenes Sykehjem var det ifølge leder May Kristin Ødegård, Anne-Kirsten som var kveldens sjefskokk, mens Ødegård og kjøkkensjefen var med og serverte på de flotte dekorerte langbordene.

FLAMBERING. Her tilbereder kjøkkensjef Svein Arne Bjelland desserten. (Foto: Birkenes kommune)

– Nå var det Svein Arne som foreslo menyvalgene, og sto for mye av tilberedingen i forkant, så her må vi alle dele æren for kvelden, forteller Anne-Kirsten.

– Men dette var skikkelig gøy og motiverende fortsetter Anne-Kirsten, som nå har jobbet i 35 år ved sykehjemmet som kokk. Det er så utrulig gildt å se at de eldre og pårørende kan kose seg slik når vi gjør det lille ekstra for dem. Det er ikke å mye som skal til ser du, bare noen gode ideer, og så sette disse ut i praksis.

– Vi samlet flest mulig i fellesskap, og det ble en flott kveld med hyggelig samvær for alle sammen. Nå var det ikke alle som kunne være med på fellessamlingen, men de fikk servert mat på samme måte, på rommene sine. Med dempet belysning, og med de pårørende på besøk så fikk også de en svært hyggelig kveld.

– Så må du få med et skikkelig ja-menneske, som også bidro med sitt. Inger Lise Løland fra Varpelia stiller alltid opp her når vi spør henne. Denne kvelden kom hun med vakre blomsterdekorasjoner som hun hadde laget. Det bidro til at maten ble servert ved svært idylliske bordoppsetninger.

– Nei dette var en suksess som varmer meg godt om hjertet. Når man ser de eldre kose seg, slik som på denne kvelden er det verdt alt arbeide. Også andre boenheter, som Grantun og Ospehaugen skal få samme oppvartning som dette før jul, avslutter den blide kokken Anne-Kirsten.