– Et skjørt budsjett med lite fremtidsutsikter

(Arkivfoto)

Det er november og budsjett tid, ikke bare på nasjonalt plan, men også her lokalt. Har nå lest budsjettet og har noen refleksjoner rundt det som jeg gjerne ville dele med andre.

Først litt skryt til kommunedirektøren for å ha tatt politiske signaler og ført i pennen et budsjett som nok er spiselig for de fleste. Alle får vel litt, og det kan jo passe fint når vi nå går inn i et valgår. Ett ekstra hurra og pluss i margen er at kommunedirektøren velger å ville redde Mollestadbrua. Det skal også gjøres ordentlig og ikke halvveis, det er bra. Kommunen og dugnadsgjengen der ute på Mollestad vil fikse dette for mindre enn det som er budsjettert. Det blir ingen budsjettsprekk der. Det hjelper vel også at budsjettet er gjort opp med pluss og 4 millioner kroner skal sette på disposisjonsfondet.

Når jeg ser bak tallene i budsjettet, så vil jeg si det er et skjørt budsjett med lite fremtidsutsikter. I budsjettet for 2022 ble det estimert å bruke ca. 13 millioner av disposisjonsfondet. Nå viser prognoser at vi antakelig vil bruke ca. 12 millioner ekstra, altså ca. 25 millioner av disposisjonsfondet for å komme i balanse. At vi da skal gå fra minus 25 millioner til overskudd på 4 millioner uten noe særlig innstramminger er rart, ja litt Houdini- aktig, spør du meg.

Inntekter

  1. Vi vil få ekstra inntekter fra det nye energiselskapet Å på ca. 10 millioner neste år. Dette kommer som en følge av strømkrisen, og ikke noe som vil være en varig økning. Det er ihvertfall slik jeg leser det.
  2. Den andre store inntekten er integreringstilskudd fra ca. 70 flyktninger, som er ventet til bygda. Dette vil gi inntekter på nærmere 21 millioner på neste års budsjett.

Tenk at flyktninger fra en krig ute i Europa skal gi oss et budsjett i balanse. Det føler jeg ikke er et bærekraftig budsjett, og et budsjett med litt bismak. Det vil kunne hjelpe oss økonomisk akkurat neste år, men om noen år vil vi få svi, fordi dette tilskuddet da forsvinner. Det blir litt som de to i filmen «Dum og Dummere» som pissa på seg for å holde varmen, mens de kjørte moped i kuldegrader. Godt og varmt der og da, men da de kom fram til endestasjonen var de istapper.

Ikke misforstå meg, jeg ønsker, og vil hjelpe disse stakkars menneskene som er uskyldige ofre i en gal manns krig, men vi legger opp til å bruke mesteparten av integreringstilskuddet på generell drift.

Gjeld

  1. Vi betaler bare minimum på gjelda, kontra det vi kan skrive av, dermed øker gjelda med 5,4 millioner neste år, og med totalt 19,8 millioner fram til og med 2026. Tenk de neste 4 årene får vi like mye, som vi nå skal betale for fire boliger pluss personalbolig i boveiledertjenesten, i påslag på gjelda, fordi vi betaler bare et minimum. Det er jo ikke bærekraftig og ikke framtidsrettet.
  2. Ifølge finansreglementet bør Birkenes kommune ha et bufferfond, på ca. 2 ganger normal avkastning, for oss vil det visstnok si ca. 7-9 millioner kroner, dette fondet har ikke vi. Dette er da et fond som skal dekke variasjoner i finansutbytter, slik at man ikke tømmer disposisjonsfondet. Får vi minus framover, må dette dekkes av disposisjonsfondet, som etter årets smell så og si er tomt.
  3. Budsjettet sier at vi har 100 prosent lånegjeld av brutto driftsinntekter, og den vil fortsette å øke framover. Dette er vagt og lite betryggende for framtiden. Igjen skyves utfordringene fram i tid, trodde og håpet vi hadde lært etter saken med renseverket, som bare ble utsatt og utsatt, helt vi nå MÅ lage nytt.

Her har jeg et spørsmål til kommunedirektøren om framtida og gjeld. Om 5-10 år må kommunen investere i eldrebølgen, i sykehjemmet, i bofellesskap for eldre og demente. Har vi som kommune råd til dette utfra dagens situasjon? Eller er gjelda for stor?

Ellers mener jeg næringslivet og sentrumsplanen er viktig for kommunen, det er det som kan gi oss vekst og positive ringvirkninger her i kommunen. Budsjettet nevner ikke sentrumsplanen, og sier bare at vi snart er tomme for næringslivstomter. Dette er igjen vagt og lite framtidsrettet, dette håper jeg blir prioritert framover i kommunen.

Så til slutt en liten henstilling til alle politikerne, i alle partier her i kommunen, om at dere har et særskilt ansvar. Dere har et ansvar om å være ansvarlige, og respektfulle ovenfor hverandre, innbyggerne og mot folkene som jobber i kommunen. Om det er administrasjonen, lærere, vaktmestertjenesten, hjemmehjelp, vaskehjelp eller andre i kommunen. De jobber hver dag i motbakke, fordi økonomien er så dårlig. De gjør så godt de kan og utgjør en forskjell for oss alle. Dessuten har dere et arbeidsgiveransvar ovenfor de som jobber i kommunen. Det er viktig å diskutere kommunale beslutninger og stille spørsmål ved disse, men det er vel ingen arbeidsgivere som snakker direkte dritt om sine ansatte? Da blir de vel heller sagt opp? Det siste politikerne i Birkenes kommune bør gjøre er å fly rundt og snakke ned kommunen og de ansatte i det offentlige rom, la oss heller løfte blikket og se framover som en enhet.

 

Ronny Thomassen

(Nå medlem i ett politisk parti)

________________

Leserinnlegg