Storverk fra Vidar Haslum med nær 7 000 lokale stedsnavn

INNSAMLING AV STEDSNAVN. Her Vidar Haslum i 1987 sammen med Nils S. Vinsland (til venstre) og Anna Holte. (Foto: Kari Hagen Unander/Birkenes Historielag)

Vidar Haslum og Birkenes Historielag presenterte i dag fredag en ny bok om navnegransking i gamle Birkenes kommune. «Stedsnavn i Birkenes», ført i pennen av Vidar Haslum, er bind 5 i bygdebokserien og bør interessere bygdas innbyggere med sine nær 7000 lokale stedsnavn.

Verket på nærmere 800 sider er imponerende med beskrivelser, hendelser og referanser fra bygdefolk. Boka er gitt ut av Novus forlag i samarbeid med Birkenes Historielag.

Gunnstein Akselberg, den kjente professoren i nordisk språkvitenskap ved Universitet i Bergen og med navnegransking som et av sine spesialfelt, er en av dem som er imponert av Haslums arbeide. Han skriver følgene bak på bokomslaget:

– Vidar Haslum har med denne omfattende namnesamlinga frå Birkenes utført eit storverk innom norsk stadsnamngransking. Styrken til måten Haslum presenterer namnmaterialet på, er systematikken og den lett tilgjengelige framstillingsforma.

– Haslum presenterer eit solid vitskapelig materiale på ein førebiletleg pedagogisk måte.

Gunnstein Akselberg er for mange kjent fra fjernsynsprogrammet «Eides språksjov».

Han uttrykker videre at Haslums nye bok vil «og vera nyttig navnefagleg som bruksbok for eit breitt register av namninteresserte».

Berit Eide Johnsen er professor ved Universitet i Agder, med blant annet kultur- og lokalhistorie som spesialfelt. Den tidligere kultursekretæren i Birkenes kommune sier følgende om boka:

– Dette er ikke, som man kanskje kunne tro, tørt og vanskelig stoff. Tvert imot klarer Vidar Haslum på en imponerende måte å kombinere akademikerens faglighet med formidlerens fortellerglede.

Et eksempel på et stedsnavn Vidar Haslum har med i boka, er «Feide-Jons stykke» på Rislå. Et navn som ikke var kjent før Haslum sitt arbeid begynte.

– «Feide-Jons stykke», et lite, nokså skrint jordstykke, nå mest tatt av hovedveien forbi stedet. Feite-Jon gikk på legd på midten av 1800-tallet og var fra Setesdal. Han var av navnet kort og tjukk, og den første som tok seg arbeid på den gamle Risdalsveien, står det blant annet om i boka.

Vidar Haslum er nå førsteamanuensis ved Universitet i Agder. Birkenesavisa spør ham om det å møte folk i bygda igjennom en lang innsamling av stedsnavn.

– Det har vært utrolig hyggelig å møte folk over alt der jeg har ferdes. Du skjønner dette med navn på inn- og utmark vekker stor glede og interesse ute blant folk. Det har vært en fornøyelse.

– Men det skal jo sies at det har vært en krevende jobb. Det er nøyaktighetsarbeid og veldig fort å gjøre feil i dette arbeidet, forteller 64-åringen.

– Det har vært en lang prosess og starten av jobben med forarbeidet og innsamlingen, startet tilbake på 1970 -og 80 tallet.

– Noen personer du vil trekke frem gjennom alle disse årene som du har møtt og samarbeidet med?

– Kristian Kylland var viktig tidlig i innsamlingsfasen tilbake til 1970-tallet, og var viktig for mitt arbeide. Åsmund Knutson må selvsagt nevnes fra 1980-tallet, og Steinar Nørstebø. Sistnevnte var viktig i etterarbeidsfasen de siste 30 årene, forteller forfatteren.

Boka er gitt ut av Novus forlag i samarbeid med Birkenes Historielag. I forordet takker Vidar Haslum for støtten fra Birkenes Historielag, Birkenes kommune, Birkenes Sparebank, Birkenes kommune og Statsarkivet i Kristiansand.

Også ordfører Gyro Heia er imponert over det nye storverket, og skriver blant annet følgende i sin hilsen i boka:

– Birkenes kommune gratulerer Historielaget og forfatteren Vidar Haslum med et unikt bokverk som overleverer kunnskap fra generasjoner som var, til generasjoner som kommer. Kunnskap som ellers kunne ha gått tapt.

På spørsmål om hvem han skriver denne boken til, svarer Haslum: – Om noen skulle være i tvil, er svaret enkelt og greit dette: Denne boka skriver jeg til alle.