Boligreportasje – ny solvendt funkisvilla i Skilsteinsheia

 

Et litt raust steinkast bak den gamle røde stasjonsbygningen på Tveide ligger Skilsteinsheia.

Her står det et nybygd funkishus hvor Ina og Brede Høygilt bor sammen med sønnen Aksel på ett år.

De har bygd på tomta som i utgangspunktet tilhørte Kristenbruket, gården Brede er vokst opp på.

Bredes far, Gunnar Høygilt, gikk i sin barndom og plantet skauen der huset står i dag. Reisverk og materialene til kledninga på huset kommer fra tomta. Den har de hugd, skjært til og høvla selv.

– Vi har regna litt på det og jeg tror vi har grunna og malt ca. fire kilometer med kledning. Vi har vært veldig heldige og fått god hjelp, men jeg er glad vi er ferdige med denne prosessen, ler Ina.

– Det er BVH-bygg som har tatt jobben med å reise huset. I tillegg er det brukt andre lokale håndverkere og så har vi bidratt der vi har kunnet.

Det har vært noen timer med både motorsag og gravemaskin for å få rydda og planert tomta. Det å koble seg på vann og kloakk er nok kanskje det som har krevd mest tid. Der måtte vi grave oss helt ned mot næringsparken, forteller Brede. Han har selv stått med motorsaga og sittet i gravemaskinen mesteparten av tiden.

– Vi flyttet inn i huset i slutten av juli 2022, men prosjektet med å skape et hjem begynte for flere år siden. Vi tok kontakt med nå avdøde arkitekt Rune Tobiassen for å få hjelp til å tegne huset. Vi har sett noe av det arbeidet han har gjort tidligere og likte stilen. Vi ønsket oss et funksjonelt hus med særpreg og er godt fornøyd med resultatet.

Familien har fått stue, kjøkken og gjestetoalett i hovedetasjen, samt en egen fløy som inneholder soverom, walkin closet og bad. Rommene er åpne, lyse og luftige. De store vinduene gjør at man får naturen og den beroligende effekten tett på.

På familiens bad er det satt opp skillevegg midt i rommet. På den ene siden av veggen er det servanter og speil. På den andre siden er det dobbel dusj med god utsikt til skauen gjennom vinduene. Badet er lekkert innredet med naturflis, sorte blandebatterier og detaljer i jordtoner.

Kjøkkenet, som er tegnet hos «Drømmekjøkkenet» i Søgne, blir et naturlig samlingssted i den åpne løsningen. Her er det god plass til både matlaging og sosialt samvær når familie og venner kommer på besøk.

Kjøkkenet har smarte løsninger for oppbevaring og god benkplass. Det er integrert vinskap og kombinert cooker i krana.

– Det sparer oss for litt tid med kokende vann i krana. Vi slipper å måtte frem med gryter og lokk for å koke opp vann. Spesielt i en småbarnsfase hvor det er mye vasking av flasker og annet babyutstyr, forteller Ina.

For å lettere holde orden i skap og skuffer er det satt inn oppbevaringsbokser fra Clas Ohlson.

Stua ligger i fin tilknytning til kjøkkenet. På veggen ovenfor sittegruppen har de valgt å legge utsparinger til hyller før de skulle ha opp gipsplatene. Resultatet ble noen lekre nisjehyller som er med på å gi rommet særpreg.

Veggene er malt i «Hvit Te» fra Jotun Lady, som er en gyllen beige tone. Den harmonerer godt med det lyse treverket, de mørke vinduene og interiøret.

Ina har valgt å trekke inn elementer av røkt eik i alle rom for å skape en «rød tråd».

Ina jobber som sykepleier på akuttmottaket i Kristiansand, og for henne har det vært et godt pusterom å få samle tankene rundt interiør på fritiden.

– Da jeg begynte å planlegge interiøret, lagde jeg moodboards hvor jeg satte sammen bilder av gulv, tepper, belysning, dekor og fargeprøver på veggene for å få en følelse av hvordan det kunne se ut sammen. Jeg samlet det i mapper for å kunne ta frem. Jeg har hentet mye inspirasjon fra andre Instagramkontoer og på Pinterest. Ina har dokumentert mye av prosessen på Instagram kontoen @Skilsteinsheia

– Etter mange år med planlegging og hard jobbing, er det fint å endelig få ta i bruk huset slik vi har sett for oss og drømt om, sier Ina.

– Etter å ha bodd i en liten leilighet noen år, gleder vi oss over å ha plass til å samle de vi er glade i å dele gode stunder sammen.

Fra hovedetasjen går det ei lekker trapp i samme trenyanse som gulvet, ned i underetasjen. I underetasjen er det gang, bad, kjellerstue, gjesterom og vaskerom. Vaskerommet har de samme fargene som hovedetasjen. Beige vegger med sorte og hvite detaljer i rommet.

– Innredninga er i røkt eik og er satt sammen av Sinarp-fronter og Metod-systemet fra IKEA. Her har jeg god plass på arbeidsbenken og muligheten til å få alt av vaskemiddel, kluter og andre vaskeremedier inn i skap og skuffer, supplerer Ina.

– Jeg er nok aller mest fornøyd med skittentøyssjakta fra andre etasje og ned i sorteringen på vaskerommet.

Skapene er merket med sorteringssymboler for hvilken vask det tilhører, noe som gjør at arbeidet går enda litt mer effektivt.

 

TIPS:

– Nisjehyller i veggen

– Utsparinger bak TV’en til strøm og til å gjemme bort kabler og ledninger

– Få orden i skapene med oppbevaringsbokser fra Clas Ohlson

– Klistremerker til merking av klesvask hos sanoj.no

– Skittentøyssjakt fra Bad & Soverom

 

Maria Nordal Gjedrem (tekst og foto)