Melkebua – Flakk gårdsutsalg åpner på mandag

Gamle ærverdige Flakk gård ligger flott til i naturvakre omgivelser. Sørvendt og solrikt i hellinga der Flakkeheia møter Flakksvann.

På Flakk har det vært drevet handel helt tilbake på 1500-tallet, da ei av Agders første oppgangssager ble starta opp.

Nå vil Christine Flaa Buene starte opp med litt handel på gården. Mandag åpner hun Melkebua – Flakk gårdsutsalg.

Der Melkebua i enden av uthuset nå blir, stod en gang melketanken i den tida familien hadde kyr.

Her blir det nå salg av blant anna økologisk dyrka grønnsaker fra gården, egg fra de frittgående hønene, iskrem, kaffe, te – og lemonade fra Ærlig Mad i Grimstad.

– Vi åpner nå på mandag, sjøl om det er litt byggeplass enda. Det blir ikke så voldsomt store greier. Men vi har nok å gjøre de neste dagene. I første omgang vil vi ha åpent hver mandag nå i juli, forteller Christine.

– Når vi får rigga oss enda litt mer til, så er målet å selge kortreist mat også fra de andre lokale produsentene i Birkenes.

Flakk Gård er med i det som kalles Sørlandets Bakhage, seks samhandlende gårder og produsenter av lokalmat i Birkenes.

Christine overtok gården etter foreldrene sine for 11 år siden, og driver den sammen med ektemannen sin, Per Kristian Buene fra Glamsland. Han er nevenyttig, og gjør en stor innsats med vedlikehold og renovering av den store bygningsmassen på gården.

– Det aller viktigste er å få til en samlingsplass. Det er alltid kjempegøy når folk stopper, når de er på tur i de kjempefine områdene rundt her, forteller Christine med stort engasjement.

– Vi setter stor pris på at folk kommer hit, gjerne til fots eller syklende.

Inne i Melkebua har hun plassert farmors gamle hjørneskap. Et skap som vekker gode minner.

– Da jeg vokste opp, henta vi alltid saft og syltetøy fra dette skapet nede i kjelleren.

Nå har Christine fylt det opp med spesialprodukter, laga i Reddal for Flakk Gård og merka med egne etiketter.

Hyller inne i Melkebua er gjenbruk av trinn fra ei gammel trapp inne i det store sætehuset – et hus som er like gammelt som grunnloven vår, altså bygd rundt 1814.

Vi er med Christine inn i heten i drivhuset nede på åkeren, hvor hun dyrker tomater, krydder, urter, blomster og mye anna fristende. Flakk Gård leverer blomster til blant anna Karoline Eides Blomdesign på Birkeland.

Også utenfor drivhuset blir det dyrka.

– Nå driver vi med jordforbedring, og har lagt på papp og halm sånn at vi får mer luft ned i bakken. På den måten blir det lagra karbon og næringsstoffer, forteller Christine.

– Her gjør vi en del forsøk med ulike planter. Blant anna har vi ulike typer poteter, som vi har kjøpt sertifiserte.

I tillegg har hun sådd gresskarfrø, som nå står og strutter som frodige planter på jordforbedringsfeltet.

Alt på Flakk Gård blir dyrka økologisk.

På vei opp mot tunet igjen blir vi møtt av katten, kaninen og den nysgjerrige flokken med frittgående høner. På andre sida av tunet kommer sauene Ulla, Tulla og Skrulla oss i møte.

På gården settes både dyr og mennesker stor pris på.

Her har det vært arrangert stort bryllupsfest ute i telt. Og på gården kan tilreisende også få bo.

– Sætehuset er egentlig altfor stort for familien vår på fem. Så vi har en utleieleilighet på 140 kvadratmeter med ni sengeplasser, med godt belegg av turister, forteller Christine.

– Det å ha sommergjester er lystbetont. Mange kommer igjen år etter år fra bygd, by og utlandet. Nå kommer det gjester igjen for fjerde, femte og sjette gang. Og de skryter veldig av Birkeland, av butikkene, de fine lekeplassene og de mange stiene og turområdene.

Søndag 11. september vil familien Flaa Buene etter planen ha høstmarked på gården, med inviterte produsenter fra distriktet.

Men først er det åpning av Melkebua nå på mandag.

– Vi må ta det litt steg for steg, avslutter Christine på et lite utpust.