Stor økning av tyveri ved Coop Extra – mange skoleelever anmeldt til politiet

TYVERI. Håkon Jortveit ved Coop Extra har opplevd en sterk økning av tyverier i butikken. Han mener nærheten til skole og buss gjør dem spesielt utsatt.

Den siste tiden har dagligvarebutikkene i Birkeland sentrum opplevd en økning i nasking fra butikken. Skoleelever står bak en del av tyveriene, og flere er blitt anmeldt. Verst merker man det på Coop Extra Birkeland. Det har blitt et så stort problem at butikksjef Håkon Jortveit ved Coop Extra inviterte seg med på et FAU-møte på Valstrand skole i mai, for å legge frem bekymringene.

Coop Extra har den senere tiden registrert et økende problem med nasking ved butikken, mange av dem de stopper er elever ved barne- og ungdomsskolen. Barn helt ned i 8-årsalderen har blitt tatt.

På FAU-møtet la Coop Extra frem tall som viste at tyveri og uregistrert svinn fra butikken har økt med 150 000 kroner de siste to årene, og forklarte at mye av grunnen ligger i de nye selvbetjente kassene.

Vi har tatt en prat med butikksjef Håkon Jortveit ved Coop Extra Birkeland. Han mener Extra er mest utsatt i og med at butikken ligger nærmest skole og bussholdeplass. Han kan fortelle at de har anmeldt 13 barn og ungdommer, og unge de siste tre månedene. Det er langt flere enn tidligere, og det gjelder også de litt yngre. Han frykter at det har gått litt sport i det å stjele med seg noe. Han har også erfart gjennom samtaler med de han anmelder at noen også blir delvis presset til å stjele, for å bli akseptert i gjengen.

– Det har vært en økende trend i tyverier, og følgende en stor økning i det uregistrerte svinnet. Noe av grunnen ligger i de nye selvbetjente kassene, mener han. Det er spesielt varer som brus, sjokolade, smågodt og salatbar som går igjen. Extra har fokus på ungdommene i bygda og mener at det er et stort problem at det kommer grupper med elever i butikken, gjerne før, under og etter skoletid. De har lært seg metoder for å skjule seg for kamera og har funnet triks for å få enkelte varer billigere. Det kan altså virke som at ting ikke bare blir puttet i lommene, men at varene blir «billigere» ved bevisst valg av feil vare på skjermen i de ubetjente kassene.

Halvparten av handelen foregår nå gjennom de ubetjente kassene. Selv om mye av tyveriene skjer gjennom dem vurderer ikke butikken å bytte dem ut.

– De aller fleste er jo ærlige, og vi vil gjerne legge det best til rette for dem, sier Jortveit.

Han forteller at all nasking og stjeling fører til politianmeldelse, etter samtale med foreldre hos mindreårige. I tillegg blir vedkommende utestengt fra butikken i et halvt år.

FÆRRE TYVERIER PÅ KIWI. Butikksjef Else Lill Karlsen ved Kiwi er ikke like hardt rammet av tyverier, men støtter opp i kampen mot tyveri.

Gjennom å løfte frem problemet gjennom FAU håper Extra å få foreldrene mer på banen, og få i gang en holdningsendring. Det er også et alternativ å ta dette temaet opp på skolen, og det kan også bli aktuelt å nekte skoleelever tilgang til butikkene før og i skoletiden eller innføres spesielle tiltak i gitte tidsrom. Coop Extra skal sammen med Kiwi utarbeide et forslag til tiltak som FAU eventuelt kan stille seg bak.