– Ble det stolt blindt på konsulenter?

(Arkivfoto)

Da er det på an igjen med masse negativt stoff rundt Birkenes kommune, dets økonomi og dets virke. Historier om nytt renseanlegg, konsulentvirksomhet, en kjær lege som slutter, mangel på boliger i kommunens regi, kommunen som taper rettsak om eiendomsskatt, kommunale avgifter som vil øke dramatisk fram til 2028 og til slutt sosiale utgifter som er dobbelt av hva Lillesand har.

Renseanlegget

Det er bare trist at administrasjonen og kommunen Birkenes er kommet dit den er i dag, med kalkyler på godt over 100 millioner for nytt renseanlegg og byggestopp på Birkeland. Det er enda mer trist at det er vi innbyggerne som må betale for dette, fordi det ikke er tatt tak i før. Enda tristere blir det jo, hvis det vi leser medfører riktighet, nemlig at bedriften IPEC kan gjøre jobben for 10 millioner på ett år. En lokal bedrift som ligger bare noen hundre meter ifra, som visstnok ikke er blitt spurt, slå den. Så er nok ikke 10 millioner endelig sum, det må sikkert driftsbygning osv. til, men summen blir helt sikkert mye mye mye mindre enn det kommunens kalkyler forespeiler oss. Dermed vil det bli veldig mye billigere avgifter for oss innbyggere.

Jeg har prøvd og være realist og ta administrasjonen og de som jobber der litt i forsvar. De gjør nok så godt de kan under veldig vanskelige økonomiske forhold. Men om dette er riktig at IPEC kan gjøre dette, at produktet blir like bra for oss innbyggere, ja da er det rett og slett blitt gjort en for dårlig jobb. Hvorfor? Spør jeg da. Er det uvitenhet? Er det udyktighet? Ble det stolt blindt på konsulenter? Kommunen må snarest komme oss innbyggere i møte og gi oss forklaringer og svar rundt dette.

Konsulenter

Arild windsland sier i BA at konsulent bruken er kommet ut av kontroll her i kommunen. Jeg trodde vi skulle bruke mindre konsulenter og mer egne folk, det ble vel sagt under forrige ordfører, som var Anders Christiansen. Leder av SP nasjonalt sier jo også nei til konsulentbruk. Da bør også dagens ordfører fra SP, hvis hun har tid, og resten av politikerne si klart ifra og beordre, hvis det går an, til mye mindre konsulentbruk. Da bør heller kommunen ansette flere folk på teknisk etat, slik at man får gjort jobbene. Og gitt at dette med IPEC stemmer så har jo konsulentene spilt seg selv i offside og kan da ikke brukes mer i spillet

Skatt på næring

Så leser jeg at kommunen har tapt en rettsak angående feil eiendomsbeskatning på næringslivet. Det er riktignok en prinsippsak som kan være viktig og få avklart for framtida. Men at vi, Birkenes kommune, skal brukes som en slags feiekost og framstå som en næringsfiendtlig kommune for hele Agder og også for hele nasjonen vil jeg håpe og tro vi avstår fra å gjøre. Det er heller ikke snakk om store summer i saken det er kort og godt ikke verdt det. Kommunen og næringslivet har vel ikke det beste samarbeidet og en slik rettsak med påfølgende anke vil jo ikke hjelpe på.

Boliger

Dette er ett ømt tema, noe som er sårt, ikke bare de som skal bruke de, men også menneskene rundt disse. Snakker da om foreldre, besteforeldre, søsken og familievenner. Det er en skam at kommunen ikke kan ha en slik lov pålagt bolig klar til bruk, når bruker har nådd aldersgrensa hvor slik lovpålagt bolig skal stå klar. Men utsetting og utsetting på grunn av økonomi setter alle, og da mener jeg alle, også de som jobber i den kommunale tjenesten, i en skvis. Det er rett og slett uverdig.

Det er med stor tilfredshet at den gruppa som ble satt ned med folk som skulle se på saken og ivareta alle sine hensyn nå er kommet fram til 2 alternativer.

Vil også selv nevne Lyngdal som ett eksempel hvor beboerne, de som har råd, kjøper egen bolig i felleskap og dermed er herre i egen bolig. De kan innrede som de vil og betaler ned på sin egen bolig. Kommunen betaler da for personalbolig og fellesområder og slipper der med billigere. Slik jeg ser det kan det være vinn-vinn for begge parter. Her må jeg faktisk rose en av mine motstandere i vindsaken, nemlig Trygve Endresen for godt arbeid. Han har etter det jeg hører vært søkende etter løsninger i saken og det er flott. Bra jobbet Trygve!

Roser også de andre i komiteen, som alle må ha jobbet bra. Dette må jo danne et utgangspunkt for andre store ting som skal skje i kommunen. Administrasjonen MÅ for framtida danne slike komiteer eller grupper, hvor alle hensyn blir ivaretatt og hvordan kan finne konstruktive løsninger. Ikke sånn som nå hvorav hviler på ett menneske i kommunen og denne igjen bruker konsulenter som stadig spiller seg selv i offside.

Rigadis

Så en vanskelig sak for mange i kommunen, nemlig det at Georg Rigadis har sagt opp jobben og skal slutte som lege her i bygda. Det er mange fortvila pasienter som nå er lei seg og som mister en viktig støttespiller i en fase av livet som kanskje er veldig vanskelig. Han blir omtalt som engasjert, en som gir litt ekstra, en du kan stole på, en som tørr si ifra og en som står opp for de svake. Så vet jeg også at en sak kan ha to sider og jeg kan se for meg at han, som halvt greker, kan ha vært direkte og vanskelig for ledere høyere oppe i kommunen. Jeg vet også at kommunen nok ikke kan kommentere hvorfor han skvises ut, i media er det bare hans tilhengere som får ut sin frustrasjon. Det viser da også at han var verdsatt av sine pasienter, det viser vel også at han var dyktig i sin jobb og det viser at igjen er det vi innbyggerne som er de som taper her.

Kommuneledelsen ved Bente Moen Somdal var ute i avisa og sa de var fornøyd med at de var kommet til enighet med Rigadis. Hun burde i samme slengen også beklaget ovenfor pasienter, innbyggerne og de eldre at det gikk som det gikk. Har han presset ledelsen i kommunen i forhold til uverdighet ovenfor de eldre? De rusavhengige? Eller det faktum at lovpålagte boliger ikke er bygget enda? Ble han presset ut fordi han torde si ifra? Eller var han en drittsekk? Uansett vi innbyggerne lider igjen og er nok engang den tapende part.

Sosiale utgifter

Leste i avisa for ikke så lenge siden at vi lå på 24. Plass innen sosiale utgifter med ca. 5700 kroner pr. hode her i kommunen. I Lillesand ligger den samme utgiften på ca. 2700 kroner.

Jeg ble veldig forskrekket over disse tallene, er vi mer syke enn i Lillesand? Tenk 24 plass av alle kommunene i landet, det er rett og slett elendig. Hvorfor har ingen politikere ropt høyt og tatt dette opp i media? Dere bruker media for lite. Hvorfor er det slik da? Er det fordi vi bruker mer enn andre på dette området? Har vi det for godt? Eller henger det sammen med at vi ikke har ting på plass? Vi leier rusplasser i andre kommuner og de som skal ha lovpålagte boliger trenger også ett tilbud. Dette er eksempler på ting som er dyrt og som viser at vi henger bakpå og henger etter. Hvem blir skadelidende utenom de det gjelder? Jo det vi innbyggerne som får mindre igjen for pengene, fordi disse må brukes på og dekke noe som skulle vært på plass.

Kommunale avgifter

Leser også at kommunale avgifter vil stige fram mot 2028. Jeg har påpekt dette i lang tid og har stilt ordfører spørsmål om dette, men er møtt med taushet. Derfor spør jeg dagen ordfører igjen, hvis hun har tid følgende to spørsmål:

  1. Hvor mye vil dagens kommunale avgifter stige for en husstand på Birkeland, der jeg bor, de neste 6 årene?
  2. Hva syntes ordføreren om dette?

Jeg vil at dere som er ledere i kommunen og som er politikere skal være ydmyke i forhold til dette avgiftstrykket vi innbyggere vil få i årene framover.

Løsninger

Kommuneledelsen med alle dets kvinner, bør ta innover seg innbyggerne sin vrede og ta innover seg signaler som kommer til uttrykk. Dere jobber tross alt for oss, indirekte ansatt av oss og dere er avhengig av vår tillit. Dere skal jobbe for og med oss, ikke mot oss. Ikke ha en ovenfra og ned holdning er dere snille. Bruk media mer, forklar oss mellom hva slags problemer dere har hva vi alle står ovenfor.

Bør politikerne handle og sparke folk i administrasjonen? Jeg vet ikke svaret, men tror det er bedre og bruke erfaringene med slike komiteer eller grupper, som i boligsaken, til og løse fremtidige problemer og til og samarbeide bedre. Kanskje det heller burde ansettes flere folk til å få jobbene gjort. Avslutte bruken av konsulenter, disse bør bare brukes i spesielle saker, som f. eks sentrumsplanen, mener nå jeg da.

Det er jo også ingen tvil om at forholdet mellom kommunen og næringslivet bør bli bedre. At ingen tydeligvis har spurt IPEC om renseanlegget er utrolig. Så har vi den andre saken med sentrumsplanen, hvor taushet tydeligvis er gull, det er det jo sletts ikke. Jeg spør kommunen om hvorfor det er blitt slik i disse sakene? Mangler det et bindeledd eller ett forum mellom dere og næringslivet?

Kommunen og administrasjonen må straks få næringslivet og sentrumsplanen på sakplanen og få i gang samtaler.

Uten et blomstrende næringsliv, og et blomstrende sentrum vil ikke Birkenes blomstre og vi vil ikke få penger til de gode formålene i bygda.

 

Ronny Thomassen 

___________

Leserinnlegg