Urtevandring på Grasham

DUGNAD I URTEHAGEN PÅ TVEIDE. (Foto: Inger Birkeland Slågedal, 2019)

Urteklubben Allehånde arrangerer onsdag 11. mai årets første dugnad i Urtehaven på Grasham, Tveide. Vi har flere dugnader fra mai til september, og i år inviterer vi alle som er interessert i urter, nytteplanter og havestell med på vandring i urtehaven og museumshaven etter dugnadene.

Vi er for tida 17 medlemmer i klubben og vi ønsker nye og gjerne yngre folk velkommen til å se hva vi driver med. Kanskje vi kan inspirere fleire til å dyrke nyttevekster og gamle stauder? Urter er flotte planter, de dufter godt og mange av de smaker og gjør også godt. Vi har litt å dele fra hagen som jordskokk og enkelte urter som formerer seg i plantekassene, så ta gjerne med pose/potter. Og alle som ønsker det kan bli medlemmer. Det er flere dugnader i sommer med luking, vanning og høsting av urter. Midt i september er det høstedugnad og da kan man få med urter til mat og te som kan tørkes og fryses. Seinere på høsten blir det kurs med Andreas Aspevoll om fermentering, kombucha, krydderpuré, kryddersmør m.m.

URTEKLUBBENS NYE STYRE. Fra venstre Leif Ottar Tveito (Løpstikka), Iren Sommerset (ny leder), Milly Østenstad Johnson, Sandra Svendsen og ny vara Reidun Birkeland. (Foto: Rune H. Risdal, redaktør Løpstikka)

Urteklubben feira 35-årsjubileum i fjor, og viser med det at vi er en livskraftig forening med urteinteresserte folk, sjøl om medlemstallet er nærpå halvert og gjennomsnittsalderen omtrent dobla siden starten i 1986. På årsmøtet 30. mars blei Astrid Mari Gavlen takka av som styreleder og stafettpinnen gikk videre til Iren Sommerset som ny leder. Ho fikk med seg Sandra Svendsen og Milly Østenstad Johnson som nye styremedlemmer, og Reidun Birkeland som vara. Hilde R. Høygilt var ikke på valg som styrets kasserer. Ellers gir Urteklubben ut bladet Løpstikka tre ganger årlig, et medlemsblad med info om hva som skjer, aktuelt urtestoff, oppskrifter o.l. som dumper ned i postkassene. Leif Ottar Tveito har vært redaktør i mange år, men nå overtar Rune Risdal, med Astrid Marie Gavlen og Inger Birkeland Slågedal som skribenter. Leif Ottar fortsetter med distribusjonen sammen med kona Ellen Torhild.

I Løpstikka skriver den nye lederen, Iren Sommerset: Jeg takker for tilliten jeg har fått som leder.  Nå er det min tur til å gjøre en innsats i styret. Hagen er en av mine store gleder og jeg har fått mye god inspirasjon gjennom urteklubben. Dessuten synes jeg vi har et stort ansvar i å kunne vise fram urtehagen på Grasham til andre på en slik måte at den gir inspirasjon til flere. Det nye styret har hatt møte og gått gjennom alle gode innspill fra årsmøtet.

 

Inger Birkeland Slågedal

Medlem Urteklubben Allehånde

____________

Brukerskapt