Felte elg på Grasham

ELG: Jaktlaget jubler over å ha fått has på byttet.

Kulturbarnehagen Grasham driver mest med lek for barna. Men en gang i året er det skikkelig alvor.

Da skal hele hurven på jakt, og det passer bra i barnehagens visjon som er «Glade barn på et levende museum».

– Det er stort engasjement. Vi begynner tidlig på høsten og lager geværer i snekkerboden, tar skytterprøve og får utlevert bevis på at man kan skyte, sier Kjersti Heia som er styrer i barnehagen.

Og barna har tydeligvis lært litt om hvordan man driver elgjakt. Godt kledd, med ull innerst og regntøy ytterst er det ikke så lett å bevege seg i terrenget. Men når skytterne sitter klar på post får de beskjeden om å begynne drivingen.

– Vi er på plass, nå kan dere begynne, hører vi fra Oda Hermine i jaktradioen

– Nå gjelder det å bråke mest, slik at elgen blir skremt og løper i retning mot Jakob Alfred Aas Mehren og Oda Hermine Eiken, sier Heia.

Så da er det bare å rope og skrike av full hals på veien over stubber og staur.

GRÅTASS: Den gamle traktoren står parat.

Stor spenning

Jakob Alfred og Oda Hermine vet jo at det ikke er en ekte elg de skal speide etter. Oda Hermine forteller at det ikke er første gang hun er på jakt, men det er spennende allikevel. Og etter hvert som driverne kommer nærmere kan vi skimte elgen mellom blåbærlyngen.

Da gjelder det bare å vente til avstanden er riktig – og så BANG. DU ER DØD.

Det er med litt skrekkblandet fryd at barna nærmer seg elgen. De vet jo at det ikke er en ekte elg, men det kan jo være litt skummelt allikevel. Grensene mellom lek og alvor kan være litt uklare i den alderen.

Etter hvert senker roen seg, og ett av barna trøster elgen litt. «Du er veldig flink til å være elg, Kathrine». Kathrine Aase er faktisk så flink til å være elg, at hun stiller opp selv om hun egentlig har permisjon.

POST: Jakob Alfred Aas Mehren på post.

Standsmessig transport

Steffen Jørgensen har fått liv i Gråtassen, og ved hjelp av mange arbeidsvillige hender blir elgen plassert på tilhengeren. Nå gjenstår bare transporten hjem til gapahuken på Skilleveisletta, hvor det venter kyllingwok til lunsj.

– Vi gjør noe lignende hvert år. I fjor var vi faktisk på ekte rådyrjakt med hund på Håbbeslandsheia, men dessverre ble det ikke skutt noe dyr, sier Heia.

Hun forteller at museumsområdet er et fint sted å ha barnehage.

– Her kan vi benytte snekkerbod, hvor vi lager biler og tog, og smia hvor vi kan lage sverd når vi har lyst til å lage en uskyldig lek med slikt, avslutter Heia.

RADIO: Oda Hermine Eiken har kontroll på sambandet.