Birkenesingen Jamshid Nazari tok sin 7. strake seier i proffboksing

NY PROFFSEIER. Birkenesingen Jamshid Nazari imponerte i Jordal Amfi i Oslo fredag kveld, da han vant klart på poeng over tidligere dobbelt verdensmester i kick-boksing, spanske Pelayo Ventoso. (Foto: Privat)

Jamshid Nazari fra Birkeland bokset på fredag for første gang igjen på to år etter koronaen. Det endte i en sterk seier i Jordal Amfi i Oslo mot tidligere dobbelt verdensmester i kick-boksing (WWF), Pelayo Ventoso. Spanske Ventoso ble ingen enkel match for nordmannen, men Nazari viste styrke gjennom alle rundene. Dommerne levnet heller ikke spanjolen noen seiersmuligheter, da poengsummen ble kjent like etter kampen.

Fra TV-skjermen så Birkenesavisa Nazari ta en sterk seier gjennom de seks rundene kampen gikk. Hver runde er på tre minutter. Der fikk vi se to ulike boksere med ulike fysiske forutsetninger. Nazari er en tett fysisk bokser med stor slagfrekvens, mens Venteso er nærere to meter høy og har lange armer og dermed større rekkevidde med god forflytningsevne.

(Foto: Privat)

– Jeg måtte bli kjent med spanjolen de to første rundene, for å kjenne på hans styrker og svakheter, forteller proffbokseren oss etter matchen.

– Han er dobbelt verdensmester i kick-boksing senest i 2021, og derfor kjente jeg han ikke så godt fra bokseringen. Men jeg skjønte tidlig i matchen at han var «ringvandt», og en tøff motstander. Etter de to første rundene, som jeg også følte et overtak i, så tok jeg egentlig over resten av matchen. På slutten kunne jeg også kjenne på den store gleden det endelig var å være i ringen igjen, etter så lenge borte.

Nazari bokser i weltervekt klassen, som innebærer en høyeste vekt på 66,678 kg. Denne vekten må ikke overgås ved innveining før match.

Foran rundt 500 tilskuere i Jordal Amfi, så alle at nordmannen sin slagstyrke og frekvens kom enda mer til sin rett utover matchen.

– I 3. runde begynte jeg å få overtaket og begynte å gå tettere innpå spanjolen, for å få inn tellende slag. Selv om han forsvarte seg godt og hadde hurtig forflytning i ringen, så var jeg kommet godt i gang følte jeg. De tre siste rundene følte jeg god kontroll, selv om man aldri må slappe av ett sekund med en motstander i ringen.

29-åringen fikk også etter den tredje runden skryt fra kommentatorene, som kalte det en «meget solid runde» av birkenesingen.

– Nå er Nazari kommet tettere innpå Ventoso, og får brukt sine styrker i slagene sin, sa blant annet kommentatorene.

Derfra og ut til sjette og siste runde var det aldri noen tvil hvor seieren skulle gå. Nazari, som fra før har to knockout seire, vant enkelt på poeng. I siste runde fikk han også inn en knallhard «høyre kryss», som traff spanjolen på nesen. Ventoso begynte å blø en del etter slaget, men det var også det mest dramatiske som skjedde i kampen.

Bokserne, publikum og TV-titterne ventet på avgjørelsen fra de tre dommerne etter kampen, men den levnet ingen tvil. 59-52, 58-56 og 60-54 var dommernes klare tale etter kampen, og Nazari kunne heve armen for sin 7. seier i proffkarrieren.

(Foto: Privat)

– Før kampen fortalte du oss at du følte deg i fysisk god form. Hvordan var det å stå seks runder, og komme seg inn i ringen til en skikkelig match igjen?

– Jeg var godt forberedt, har trent hardt og jevnt og inn mot matchen, så det fysiske var jeg aldri redd for. Jeg var mest usikker på motstanden, siden han var ny og fra en annen kampsport, og derfor ante jeg ingenting om Ventoso. Men jeg gjennomførte en god kamp og er veldig fornøyd med hvordan jeg løste oppgavene. Jeg følte jeg hadde en god progresjon utover hele matchen, og avsluttet også sterkt.

– Ellers var det skikkelig kult og herlig å stå foran publikum igjen, å møte en bokser i en obligatorisk kamp, etter kun trening i over to år. Det var kjempestemning og virkelig fint å se bokseinteresserte, venner og publikum rundt ringen igjen.

I siste runde hørte man også publikum rope taktfast Nazari sitt navn, der de heiet og jublet birkenesingen inn til seier.

(Arkivbilde, privat)

På vei hjem fra Oslo lørdag, er det en sliten bokser vi snakker med på telefonen.

– Nå skal det bli godt å komme hjem til Birkeland. Jeg er sliten og litt mørbanket nå, men restitusjonen skal ikke ta lange tiden. I morgen søndag skal jeg bare hvile og slappe helt av, for det er en skikkelig utladning, etter en slik kamp. Mandag er det trening igjen i Kristiansand, og forberedelser til ny kamp.

– Hvor og når skal du opp i ringen igjen?

– Da drar jeg til Finland, der neste match er planlagt. 22. mai i Helsinki har jeg min neste kamp, men motstanderen er enda ikke kjent, avslutter en fornøyd, men sterk idrettsutøver.

Som amatør hadde Jamshid Nazari mange sterke titler før han ble proff i 2017. Han er nordisk mester, ble norgesmester tre ganger og har mange andre utmerkelser fra Europa som amatørbokser. «Tammer Turnaus» i England er en slik stor turnering – der han tok gull i sin tid. Der har også kjente boksere som Mike Tyson og Anthony Joshua vunnet samme stevne.