BirkeLan samlet mange unge spillglade i vinterferien

RIGGEN. Tallak Mo Reiersen og Markus Hauge foran noen av data-riggene, som var satt opp denne helgen.

Spilleglade ungdommer og voksne var i vinterferien samlet til spillfest, foran sine dataskjermer. Fra torsdag til søndag var det rigget opp nærmere 50 spillbord i Kulturarenaen ved Valstrand skole på Birkeland. BirkeLan som arrangementet heter, har ikke vært mulig på to år, siden koronaen begynte å herje.

Da vi var på besøk på fredagen, så var aktiviteten godt i gang. Noen hadde sovet noen få timer, andre hadde «døgnet» uten søvn i det hele tatt. Mellom 40 og 50 ulike dataskjermer var satt opp av de ulike deltagerne. Og spillgleden, fellesskapet og entusiasmen var stor.

«DØGNING». Markus Sebastian Johansen Andersen (16) og Lasse Storeide (16) har tatt seg en hvil mellom spilløktene. Den kommende natten skal begge «døgne», fortalte de til Birkenesavisa.

De fleste var lokale fra Birkenes, men det var også langveisfarende med på arrangementet i regi av Joker fritidsklubb.

Vi treffer flere av de aktive spillerne, også en ung kvinne fra Sarpsborg. Ada Stina Hegge (23) fikk høre om BirkeLan gjennom sine spillkompiser på nettet. Hun sitter sammen med den eldre garde i spillokalene.

– Jeg kjenner noen av de som er her gjennom spillmiljøet, men har ikke truffet noen av dem før. Derfor er det veldig hyggelig å treffe de her «live» for første gang og å bli invitert, forteller Ada Stina.

LANGVEISFARENDE. 23-åringen Ada Stina Hegge hadde tatt veien helt fra Sarpsborg for å være med i fellesskapet rundt spillhelgen på Birkeland.

– Jeg holder et middels nivå og er nok midt på rankingen i verden på Counter-Strike, som er et globalt spill.

Den barnehageansatte sarpingen bruker en del tid foran skjermen.

– Jeg bruker nok rundt 4-5 timer hver dag på å spille. Jeg har spilt siden 10-11 års alderen, men det er først de siste to årene jeg har gått mer inn for å spille mer og investert i mer avansert utstyr.

«OLDIS-AVDELINGEN». Her får vi et lite inntrykk av hvordan det så ut der spill-veteranene holdt til, innerst i den minste avdelingen på Kulturarenaen.

Kulturarenaen er delt inn i to ulike spillavdelinger. Ute i hovedsalen holder ungdommene til. Mens i den mindre hallen, der det er mørkere i lokalene, holder «oldisene» til, blir vi fortalt av den yngre garde.

IVRIG. Tallak Mo Reiseren (16) setter stor pris på en slik spillhelg, og er her ivrig foran skjermen midt i et spill.

Tallak Mo Reiersen fra Grantun på Birkeland treffer vi ute i hovedsalen.

– Jeg er med her for tredje gang, men det ville nok vært den femte om det ikke var for korona, forteller 16-åringen.

– Jeg begynte å spille her på torsdagen, var hjemme og sov litt i natt, og fortsatte i dag. I natt har jeg planer om å «døgne» frem til lørdagen. Det blir også min siste kveld her, for jeg må finne døgnrytmen igjen før skolen begynner. Jeg spiller hovedsakelig «Spore» og «Apex», forteller han, med innlevelse.

TOMMEL OPP FOR SJAKK. 14-åringen Markus Hauge har fått sansen for sjakk, og vi fulgte han i et hurtigspill, der han flytter brikkene med god kontroll.

Ved nabobordet sitter Markus Hauge fra Kleivstykket foran sin oppriggede skjerm. Han sitter og spiller sjakk, både mot datamaskinen og andre spillere rundt om i verden på hans nivå.

– Det er første gang jeg er her og syntes det er kjempegøy. Jeg var også hjemme og sov noen små timer i natt, men natt til lørdag skal jeg også være våken hele natten. 14-åringen forteller at flere av kompisene hans er her, og at det er veldig sosialt å ha en slik spillhelg.

Denne langhelgen i vinterferien er det 48 påmeldte deltagere som har betalt 200 kroner for å være med. Yngstemann er 13 år, mens den eldste i «oldis»-avdelingen er 36 år.

For noen er det også mest jobb denne helgen, og vi treffer to av ungdommen i Joker fritidsklubb som jobber fra torsdag til søndag.

STOR DUGNAD. Amalie Herje og David Nystøl Søhagen, begge 14 år, gjorde en formidabel dugnad for Joker fritidsklubb fra torsdag til søndag i vinterferien.

Amalie Herje og David Nystøl Søhagen, begge 14 år, har mye å gjøre denne helgen.

– Vi hjelper til hele helgen, og var med fra starten da vi rigget opp her på torsdag, forteller 9. klassingene ved Valstrand skole.

– Det er mange ulike oppgaver disse dagene. Blant annet bytter vi på å sitte i kiosken hele helgen, slik at deltagerne kan få kjøpt ulike ting der. I tillegg panter vi alt tomgods underveis, som går til inntekt til fritidsklubben vår. Søndag skal vi være med å rigge ned, rydde opp og vaske etter arrangementet, forteller to engasjerte ungdommer.