Nyttårshilsen fra ordføreren

(Foto: Privat)

Nytt år og nye muligheter, et ordtak med mye sant i. Erfaringene fra 2021 vil vi selvfølgelig ta med oss, og dette bidrar kanskje til at vi er enda bedre «skodd» til å møte det nye året på en god måte. Vi har lagt bak oss et svært annerledes år, der et Stortingsvalg, pandemien, og høye strømpriser har preget det nasjonale nyhetsbildet, samtidig som det har truffet oss alle rett hjem i våre stuer også her i Birkenes.

Samtidig har vi lokalt også hatt noen saker som har engasjert noen og enhver av oss. Noen saker mer enn andre, og det ble i alt behandlet 104 saker av kommunestyret i året som gikk.

Med det lille bakteppet fra 2021, ønsker jeg å rette blikket fremover og inn i et håpefullt 2022. For mange ligger det kanskje personlige forventninger til det nye året. Noen går kanskje med en liten baby i magen som venter på å åpne øynene inn i dette nye året, andre har kanskje planer om å bytte jobb, eller kanskje til og med gå inn i en roligere pensjonisttilværelse. Vi vet med sikkerhet at det er forventningsfulle barn som skal begynne i barnehage og på skole for første gang i år. Noen av våre eldre ungdommer skal kanskje flytte ut av vårt flotte Birkenes for å studere i noen år, og da er det bare å håpe på at de kommer tilbake med mye ny lærdom til arbeidsplasser de finner utfordrende og spennende nok til å ville etablere seg i sin oppvekstkommune i fremtiden igjen. De er alle velkommen hjem igjen!

Det politiske bildet for 2022 vil jeg tro blir et arbeidsomt, aktivt, krevende og givende år. Vi får garantert mange nye saker opp til behandling, samtidig som vi trenger å følge opp allerede vedtatte saker med stor betydning for innbyggerne våre.

På Birkeland skal det nytt renseanlegg på plass. Dette er et meget viktig prosjekt det må sikres at vi har god fremdrift på, da vi er avhengige av et nytt renseanlegg for å sikre god fremdrift på byggeaktiviteter og initiativ som kommer på Birkeland.

Et annet litt mindre prosjekt, men likevel svært kjærkomment for mange av våre innbyggere, er ferdigstillelse av et nytt toalett på Tobias Jorde. Her har det blitt utrolig flott, og da er det viktig at vi kan følge opp med tilpassede toalettfasiliteter til store og små… Så slipper man å lure seg bort i buskene hvis nøden er altfor stor.

Herefoss skole er blitt innvilget investeringsmidler for å bedre vedlikeholdet på skolen. Dette er svært gledelig da det for oss er viktig at små barn skal ha gode undervisningsforhold, og f.eks slippe å se ut av punkterte vinduer, samt få god solbeskyttelse på ekstra varme dager fra store vindusflater. Det kommer også på plass et publikumstoalett ved Kirkekilen for de som drar dit for å bade og kose seg. Dette er takket være stor dugnadsinnsats, litt tippemidler og litt støtte fra kommunen. Dette har blitt et utrolig flott område, takke være bygdefolket, og jeg vil anbefale dere alle å dra dit en tur til sommeren.

På Engesland fortsetter det pågående prosjektet knyttet til fremtidig sentrumsutvikling og hva man kan tilføre av tjenester for å øke attraktiviteten og bolysten i Vegusdal. Her er det mye spennende engasjement og svært mange er veldig klare for at det skal skje noe snart. Målet er at prosjektgruppen skal kunne komme tilbake med et prosjekt som kommunestyret kan behandle og godkjenne før sommeren slik at man kan sette i gang med aktivitet på Engesland dette året. Ellers må man vel si at Engesland også på lik linje med andre steder i kommunen har noen utrolig flotte frivillige løypekjørere, så her er både lysløype og rundløype for ski opp til Bellandsheia nykjørt flere ganger i uken.

Jeg kommer jo ikke unna at den største løpende saken vi vil jobbe med dette året er kommunens budsjett og handlingsplan. Og innenfor dette arbeidet omfattes alt av kommunale tjenester. Vi har et svært trangt budsjett, hvor vi må klare å snu negativt fortegn til et pluss-fortegn. For slik økonomien i kommunen vår er nå og har vært over noen år, så bruker vi av våre «sparepenger» til å betale våre løpende utgifter. Det er ingen sunn måte å drifte på, for til slutt går vi tom for «sparepenger», og det er noe som er svært nærstående. Derfor håper jeg at vi politikere sammen med administrasjonen fortsette med endring av driften vår, som gjør at vi kan fortsette å levere gode tjenester til dere innbyggere. Samtidig håper vi at det er rom for forståelse for at med en trang økonomi vil det måtte gjøres prioriteringer, og det her viktig for oss å gjøre de prioriteringer som er fremtidsrettet, gagner flest og rammer færrest, samt ivaretar de som trenger det mest i vårt lille lokalsamfunn. Det kan jeg med på hånda på hjertet si at ikke blir en lett oppgave, men jeg vet at hver og en som er involvert i det arbeidet, vil gjøre sitt beste.

Personlig har jeg gitt meg selv et nyttårsløfte, et løfte om å møte det nye året med positivitet og ønske om å bidra til å gjøre små ting i hverdagen jeg og folk rundt meg kan glede seg over. Jeg håper å kunne gjøre dette mer ansikt til ansikt med innbyggere og de jeg omgås med, så sant smitteutviklingen kan flate ut litt mer ut etter hvert. På tross av pandemien vi står i, trenger vi å øke fokus på alt det som er bra rundt oss og litt mindre fokus på det som kanskje ikke gir oss så mye energi. Og skal heller ikke legge skjul på at jeg har funnet ut at jeg har blitt litt for stillesittende, så litt mer mosjon i 2022, tror jeg også helsen min hadde blitt takknemlig for. Så et mål må kanskje bli å klare ti topper i Birkenes dette året. Så om noen vil bli med, ikke nøl med å si ifra.

Da har dere fått litt av mine tanker både politisk og personlig for hva jeg tror og håper 2022 vil bringe. Mest av alt håper jeg at hver og en av dere får det beste dette året kan by dere på, med fokus på en frisk og god helse, og en tilværelse en opplever å mestre i den fasen du er i livet.

Ønsker hver og en av dere et riktig godt nytt år, vis raushet til de rundt deg og ikke minst ta vare på hverandre!

 

Sprudlende og varm nyttårshilsen fra Gyro-ordfører