Julepynta praktvilla

Hos familien Birkenes Terjesen i Villaen på Birkeland er det virkelig fint pynta til jul. Den okergule praktbygningen på vei ned mot Teinefossen er full av historie og sjel.

Tone Hilde tar imot oss i det særegne inngangspartiet. Svalgangen gir ly for vinden fra elva og dalen.

Villaen har en spesiell asymmetri i komposisjonen, som gir huset særpreg. Det er brukt brede paneler. Og på hjørnene har huset kraftige pilastre – flate dekorative pilarer til støtte under overliggende bjelker. Med sin barokkornamentikk og utsmykning er det kanskje ikke så rart at navnet er blitt Villaen på folkemunne.

Granbar, lykter og nisser er smakfullt plassert. Det samme er varmende skinnfeller i utebenken. Sjøl på en kald desemberdag føler man seg varmt velkommen.

Huset er sjelden stort til å ligge i innlandsbygd i vår del av Agder. Inne ligger stue etter stue etter stue. Bygningen har 22 dører og 16 vinduer – og det hadde tilbake i tid hele sju vedovner.

– Vi har mye besøk her. Det gjelder gjennom hele året. Og nå i koronatida er det jo lett å holde avstand her, sier Tone Hilde når hun viser oss rundt.

I salongen tenner hun et par stearinlys på den vakkert julepynta skjenken. Fra bildeportrettene, i gamle rammer, ser fortidas slekt ned på henne – som nå er husets bevarer.

Tone Hilde forteller at hun og mannen hennes, Harald, var i tvil om hva de skulle gjøre med huset da de overtok det. Kjøkkenet ble nytt og moderen. Det meste ellers er forskjønna videre i opprinnelig stil. At de valgte å ta var på det gamle, angrer de ikke på i dag.

Villaen har ei unik historie. Den ble bygd som en del av «Bondegaarden» på den store Jubileumsutstillingen for grunnloven vår i 1914 – i Oslo, der Frognerparken ligger i dag. Bygningen skal være tegna av arkitektene August Nielsen og Rudolf Emanuel Jacobsen. Sistnevnte har blant anna tegna Majorstuen kirke og gamle Deichmanske bibliotek i Oslo.

Etter Jubileumsutstillingen kjøpte den formuende brukseieren på Kalvild Tresliberi, Iver Munthe Daae, bygningen – og fikk flytta den til nåværende plassering i Lommekleiv. Sentralt i gjenreisinga av huset, var bygdas murer Abraham Berntsen og snekker Gunvald Tobiassen. Om også Jørgen Høiklev var med på å sette opp huset igjen, er noe uklart. Men hans sønn, Erling, skal ved ei seinere restaurering ha snekra nye innedører og ny trapp opp til andre etasje.

Tone Hilde viser oss den majestetiske vedovnen i spisestua. Modell No 207 støpt på Bærums Verk. Trolig har den vel fulgt med på flyttelasset sørover.

Iver Munthe Daae brukte Villaen som sommerresidens. I 1925 kjøpte Haralds oldefar, Ommund Stoveland, eiendommen med hus i Lommekleiv. Haralds morfar, Peter Kjell Stoveland overtok i 1955.

Innerst i salongen i Villaen står et vakkert gammelt møblement. Tone Hilde forteller at det er kommet fra skipsreder Carl Knudsens hus i Lillesand (i dag Lillesand By- og Sjøfartsmuseum). Peter Kjells ugifte søster, Maren, var i mange år husholderske hos Carl Knudsens ugifte datter, telegrafistinne Mercedes Knudsen. Og det var gjennom Maren at møblementet havna i Villaen.

Langbordet i spisestua har flotte brede og patinerte planker.

– Det ble henta opp fra kjelleren her, hvor det ble brukt som bortsettingsbord, forteller Tone Hilde.

Fra hyller og karmer titter det fram engler og nisser. Her er julekranser, juleblomster og julelys.

Til Villaen kommer jula tidlig – og med full styrke. Juletreet er for lengst pynta.

Bada i lav sol fra høy himmel venter bygdas praktvilla på julas gjester.