Månedens anbefaling fra Maria på biblioteket: – Boka oppleves høyaktuell i høst

 

«304 dager» av Simon Stranger

Aschehoug

435 sider

 

En gang Simon Stranger holdt et foredrag i Elverum, kom det en ung mann bort til han. Han lurte på om Stranger var interessert i å skrive historien hans. De avtalte å ta en kaffe for å få snakket om det, og dette møtet gjorde at boka «304 dager» ble skrevet.

Boka starter med at Afghanistan-veteran Nicholas er på vei ut i skogen å ta sitt eget liv. Det som stopper han, er at han ikke har avtalt hvem som skal ta seg av hunden hans når han blir borte. Han vil dessuten varsle moren sin først. Han møter henne sin og forteller henne at han ikke orker mer. De gjør en avtale. En jul til gir han henne. 304 dager skal han holde ut. Så er han fri.

Parallelt med historien om Nicholas, og tilbakeblikk til oppveksten og tiden da han tjenestegjorde i Afghanistan, blir vi kjent med afghanske Arman. Hvordan han vokser opp med krig, gifter seg med jenta foreldrene velger for han og hvordan han verves til å bli med i Taliban.

En spenningstopp i boka er når Nicholas sin tropp er ute på oppdrag i nærheten av Meymaneh. Panservognene de sitter i blir truffet av raketter fra fienden som gjemmer seg oppe i fjellsidene. Arman er en av disse og det blir en skuddveksling mellom hovedpersonene våre. Det er blant annet denne opplevelsen som får det til å rakne for Nicholas etter han er kommet hjem. En bildør som slamres igjen. En brusboks som åpnes. Bare ordet «kontakt» gjør at kroppen går i beredskapsmodus og han får kraftige angstanfall.

Boka er delt opp i 304 fragmenter. Historien veksler mellom Nicholas og Arman, men vi får også flettet inn sekvenser der vi blir kjent med deler av Midtøstens historie som har ført Afghanistan dit landet er i dag. Vi får også fakta om blant annet Forsvaret, selvmord og Islam som er relevante for historien. Mens Nicholas´karakter er bygget på en virkelig person, tydeliggjøres det at Arman er oppdiktet. Her har forfatteren brukt blant annet eksilafghanere i Norge som kilder.

Grunnen til at virkelighetens Nicholas ville at Simon Stranger skulle skrive om han, var for å belyse temaet psykisk helse og hvordan det er å leve med posttraumatisk stresslidelse etter hendelser i krig. Hvordan det oppleves å reise ut på oppdrag for sitt eget land, for deretter å komme hjem med psykiske skader uten et ordentlig sikkerhetsnett til å ta deg imot.

Boka oppleves høyaktuell i høst. Etter at NATO har trukket sine styrker ut av Afghanistan, er det Taliban som igjen har tatt over makten. Helt fram til august i år har Stranger skrevet inn deler av historien før boka ble sendt i trykken.

En liten tilleggsopplysning til slutt: Jeg valgte å høre boka som lydbok. Det er forfatteren selv som leser. Anbefales!