Dugnadsbygda Herefoss markerer seg igjen med ny frisbeegolf-bane

Søndag ble Birkenes sin tredje frisbeegolf-bane innviet, da Herefoss inviterte til åpning av ny bane. Rundt 50 store og små samlet seg rett ved skolen, som nå bærer preg av nettopp dugnadsånden i bygda.

Knut Rune Jahnsen fra frisbeegolf gruppa i Lillesand IL var brukt som konsulent da banen ble satt opp. Samme mann var med da banen på Oggevatn ble satt opp i fjor. Han er en ivrig frisbee-utøver, og spiller også mye i konkurranser.

– Det er fantastisk at man får dette tilbudet også på Herefoss, som nå følger trenden til mange andre plasser i Norge, forteller lillesanderen.

– Antall baner vokser enormt i Norge og er den idretten/aktiviteten som har størst vekst. USA med sine 6 000 baner er størst i verden, mens Finland er en god nummer to med sine 600 baner. Her i Norge har vi 200 baner og det bygges nye baner nesten hver dag. Banen her på Herefoss og de to andre i kommunen, på Valstrand og Oggevatn, er det man kaller skolebaner og ikke store konkurransebaner, forteller Jahnsen.

– Men frisbeegolfbaner som denne er de viktigste vi bygger. Dette fordi det er slik barn og unge, og selvsagt voksne, får smaken på den nye folkeidretten i Norge. Det geniale med dette er at man kan spille i alle aldre. Her kan familier med unge og eldre medlemmer delta sammen, kaste for gøy og konkurrere mot hverandre – samtidig som det er bra for folkehelsa.

Banen på Herefoss er i første omgang satt opp med tre kurver og tre utkast til hver kurv. En nierbane i skog, som er mer krevende enn baner som er ryddet på langt større friareal. De engasjerte i idrettslaget forteller at de har ønske om å utvide banen etter hvert.

Det er Herefoss IL som har stått i spissen for jobben som er gjort. Banen ligger like ved fotballbanen og skolen i bygda. Grunneier Inge Johnsen har stilt areal til disposisjon – noe det ble takket for i åpningstalen av idrettslaget.

Når Birkenesavisa snakker med to av ildsjelene i Herefoss IL, Andreas Holm og Bente Snøløs Topland, så sender de videre en takk til kulturlederen i kommunen.

– Wenche Flaa Eieland var ikke vanskelig å be da vi spurte henne om muligheter for bevilgning til kurvene her i bygda, forteller ildsjelene. Det tok ikke lang tid før kulturlederen hadde funnet penger til prosjektet vårt, til denne banen.

Herefoss idrettslag skapte en flott stemning søndag i det flotte høstværet. De rundt 50 fremmøtte fikk servert både pølser, is, brus og kaffe. Andre aktiviteter var satt frem til de minste barna, mens eldre flokket seg rundt Jahnsen fra Lillesand IL da han instruerte og snakket om frisbeeteknikk, kastmetoder og ulike frisbee´er man kan bruke i sporten. På benkene rundt satt store og små og snakket sammen – og selvsagt var det nye lavterskeltilbudet, som det ble snakket om.

Ute i løypa traff avisa to representanter for den yngre garde, ved kurven på utkast én der Kristian Andreas Holm og Sara Linnea Kolstad Skretteberg sto klare til å «putte». Å sette en putt vil si å kaste frisbee’en rett i kurven, uansett avstand. Begge var kjempefornøyde med det nye tilbudet de har fått i bygda.

Til slutt ble det trukket ut tre vinnere som var satt opp på listen for korona ved fremmøte på åpningsdagen, som er så vanlig i disse dager. Vinnerne her fikk hver sin nye frisbee. Og da var det ikke kanskje så tilfeldig at det var tre personer i tre helt ulike generasjoner som vant – Else M. Snøløs, Lars Væting og Terje Topland.

I likhet med alle andre baner i Norge er også banen på Herefoss nå registrert på internett. Det gjør at man kan laste ned denne frisbee-appen på telefonen. Og da kommer banen opp med anvisninger, som gjør det enkelt å følge banen på et kart.