Folkehøgskolen Sørlandet starter arbeidet med ny hall

NY FLERBRUKSHALL. Slik vil den nye flerbrukshallen se ut. Byggestart er nå i september, og ferdigstillelse i juni 2022. (Skisser: ENO Arkitekter)

Arbeidet med folkehøgskolens nye flerbrukshall starter i løpet av få uker. BRG er valgt som hovedentreprenør, og de har igjen valgt et knippe lokale bedrifter til oppdraget.

For hovedentreprenør BRG har lokale Vidar Hauge vært sentral i prosjektet. Som underleverandør har han blant annet fått med seg Birkeland Elektro, Rørlegger Jarle Håkedal og maskinentreprenør Steffen Fidjeland. Sistnevnte starter arbeidet med tomt i løpet av de nærmeste ukene, og Vidar Hauge har et mål om å få bygget under tak før jul.

– Vi har fått veldig dyktige folk med oss, de vet virkelig hva de gjør, sier Hauge.

Selv om de ved folkehøgskolen har gått en stund med tankene om ny flerbrukshall, så har det gått fort når de først bestemte seg. I februar i år gikk et enstemmig styre inn for at ei arbeidsgruppe skulle utrede mulighetene for en ny hall på skolens område, etter det har ballen rullet raskt. I juni ble undervisningsbygget (Nybygget fra 1939) revet. Ny rammetillatelse for hallen ble gitt 23. august, og i første halvdel av september starter arbeidet med oppføring av den nye hallen.

Den nye hallen vil være på totalt 1550 kvadratmeter, med en mønehøyde på 11 meter. Det vil være en håndballbane med internasjonale mål (20×40 meter), i tillegg vil det være lager på 115 kvadratmeter og et lokale på drøyt 300 kvadratmeter ved inngangspartiet. Det vil blant annet bestå av foaje, møterom og toaletter. Hallen er plassert slik at det fremdeles dannes et tun på skoleplassen. Det er ikke planlagt noen garderober i bygget. Der vil de basere seg på skolens eksisterende lokaler. Folkehøgskolen har hatt mange investeringer de siste årene, men med en kostnadsramme på 35 millioner kroner er dette et av de største økonomiske løftene på mange år. Etter planen skal bygget skal stå ferdig til bruk 1. juni neste år.

(Foto: Folkehøgskolen Sørlandet)

 

NYBYGG 1939 og 2021. Det gamle bildet viser gjengen som skal til med forarbeidet til «Nybygget» i 1939. 82 år senere er det en annen gjeng som skal til med å sette opp en flerbrukshall på samme sted. Fra venstre: Øyvind Hauge, Jarle Håkedal, Tommy Mosfjeld, Pål Fidjeland, Steffen Fidjeland, sammen med skolens vaktmestere Helge Stomnås og Tor Inge Fidjeland.

– Vi har ønsket lokale leverandører. De lokale har konkurrert på pris, og vi er meget fornøyde med å kunne benytte oss av dem, også til dette oppdraget, sier vaktmester ved Folkehøgskolen Birkeland Tor Inge Fidjeland. Vi har samarbeidet med dem før og vet hva vi får. De lokale leverandørene er tilgjengelige og har et personlig forhold til prosjektet, og de leverer med veldig god kvalitet, berømmer Fidjeland.

– Det er en stor jobb for oss, sier rørlegger Jarle Håkedal, som sammen med Steffen Fidjeland og Birkeland Elektro setter pris på den lokale jobben. – Jeg synes det er vanvittig bra at det endelig skjer noe aktivitet i bygda. Det er gøy at de tar investeringene, og ikke minst satser på de lokale. Når noen nå tar steget og skaper aktivitet håper jeg det smitter over på flere, sier Håkedal, og berømmer Folkehøgskolen for å være veldig «på», i alt det de gjør.

– Hallen vil representere et løft for hele skolen, sier Reinertsen, som også gjerne åpner hallen for bygdas behov. – Vi håper jo at hallen kan brukes til mer enn vårt behov. Nærheten til sentrum og Tobias jorde burde gjøre hallen aktuell for flere aktiviteter. Vi ser absolutt hallen som et supplement til bygda. Bygda blir større, og vi ønsker å bidra til at det skjer noe, sier Reinertsen.