Bestefaren Trygve hadde aldri muligheten til å studere

 

TRYGVE HEREFOSS

41 år, Oppsal i Oslo

Foreldre: Arild og Snefrid Herefoss

Gift med Vija

 

Hva jobber du eller driver med der du bor nå?

Jeg bor på Oppsal i Oslo, og jeg jobber som rådgiver og lærer (lektor dersom man skal være fin på det) på Lambertseter gs. Jeg tilbringer dagene mine med å undervise i engelsk og samfunnsfag på 8. og 10. trinn, samt å hjelpe byens hyggeligste 10. klassinger med å søke seg til skoler og utdanningsprogram som kan ta dem i retning av det de vil gjøre videre i livet. Det er givende og spennende arbeid på en skole som til sammen har rundt 650 elever fra 1. til 10. trinn. På fritida er jeg glad i å løpe og gå på tur. Da er det fint å ha fantastiske Østmarka og det idylliske Østensjøvannet innen kort gangavstand.

Når flytta du fra Herefoss, og hvor bodde du?

Jeg flytta fra Herefoss i etapper, kan man kanskje si. Den første gangen jeg pakket kofferten var i 1999, da jeg dro til Fredrikstad for å avtjene verneplikt som radarsoldat i Gamlebyen.

Har du bodd andre steder etter at du flytta?

Etter verneplikten studerte jeg historie i Kristiansand et år. Jeg leide en hybel på Lund og syklet til det som den gangen var en høyskole og en byggeplass. I dag er det et flott universitet. Deretter bodde jeg halvannet år i Halden, hvor jeg tok grunnfag og mellomfag i statsvitenskap. Det er en trivelig by som jeg anbefaler alle å ta en tur innom dersom de er i traktene. Jeg vendte tilbake til Kristiansand for å ta mellomfag i historie i første halvdel av 2003, før jeg høsten 2003 flyttet til Oslo for å begynne på masterstudier i statsvitenskap. Og her har jeg blitt boende. Statsvitenskap var ikke det helt riktige valget for meg, men jeg fullførte mastergraden min. Ved hjelp av en tenkepause som assistent i Sogn studentbarnehage og en tur innom PPU på universitetet i Oslo, ble det i 2008 endelig lærer av meg.

Hvorfor flytta du fra heimbygda?

Jeg flyttet i forbindelse med studier. Bestefar, som jeg er oppkalt etter, var en smart fyr som på grunn av plikt og økonomi aldri hadde muligheten til å studere. Han jobbet fra han var svært ung, og vektla alltid overfor oss barnebarna hvor viktig det var med utdannelse. Det var aldri noen konkret plan om å flytte bort for godt, men kjærligheten og arbeidslivet har gjort Osloborger av meg.

Har du noen minner fra Herefoss?

Jeg har svært gode minner fra ungdomsklubben med Inga og Gunstein. Vi hadde spillkvelder og turer til Danmark og til fjells. Jeg tenker også på at jeg har noen utrolig hyggelige jevnaldrende som jeg hadde det mye gøy sammen med i ungdomstida, på fotballbanen så vel som på restaurant- og kinoturer til byen.

Noe du satt spesielt pris på med Herefoss?

Jeg setter stor pris på Herefoss for den vakre naturen og gode venner jeg har der. Da jeg var yngre og bodde der likte jeg at jeg kjente alle, og at man kunne slå av en prat med folk i alle aldre. Jeg pleide å gå til bestefar med posten fordi han var litt dårlig til beins. På veien hendte det ofte at jeg stoppet og pratet med både Kristoffer Herefoss og Målfrid Landås i nabohusene. Det var en type trygt og lærerikt oppvekstmiljø som har bidratt til å gjøre meg til den jeg er.

Noe du savna eller syntes skulle vært annerledes på Herefoss?

Herefoss er et lite sted, og det er derfor litt urettferdig å si at man kunne ønsket seg et bedre arbeidsmarked eller et større kulturtilbud. Likevel er det slike ting som gjør at jeg nå bor i Oslo, så det er jo noe jeg har savnet og mer eller mindre bevisst oppsøkt.

Har du fortsatt familie og venner på Herefoss?

Jeg har foreldrene mine på Herefoss, og tanta mi Halldis bor også der. Jeg har venner på Herefoss som jeg ikke alltid er like flink til å besøke, men som jeg deler mange felles minner med og som jeg ofte tenker på med stor glede. I sommer var jeg så heldig å bli invitert med på ei fotballtrening med mange hyggelige karer, og så hadde jeg en trivelig tur opp til utmerket barndomsvenn og kommunepolitiker Anders Topland, som alltid har tid til meg når jeg er der nede. Slik føler jeg at jeg fortsatt hører til i bygda.

Når besøkte du heimbygda sist?

Jeg var der sist i sommer, til sammen rundt fire uker. Jeg er der så fort det er en litt lengre ferie, egentlig.