– Nyskaparane er brennande sjeler

Likesom naturens eksplosjonsartede fremvekst når varmen kommer om våren alltid har fasinert meg, har jeg i økende grad fått øynene opp for den fantastiske kreativiteten mennesker jeg ser rundt meg sitter inne med.

Dr. philos Dag Jørund Lønning sier «nyskaparane er brennande sjeler». «Dei er heile tida undervegs, og dei prøver ut nye tenkjemåtar og nye løysingar. Difor bør norsk innovasjonspolitikk flytte fokuset over til å leggje forholda til rette for at desse skal utfalde seg og bli fleire.»

Naturlig nok ender ikke alltid en slik skapningsprosess opp i en inntektsgivende bedrift. Det er mye som skal gå bra. Kanskje lykkes man med å skape et nytt og unikt produkt, men så lykkes ikke salget. Tidspunktet var feil for salg av produktet, eller produksjonen ble for krevende eller ulønnsom.

Lønning har stilt spørsmålet hvorfor noen mennesker frivillig velger bort jobber med fast arbeidstid og lønn, for å kaste seg ut i nyskapingsarbeid, der arbeidsmengden over år ofte er nærmest uendelig, og inntektene skrøpelige og usikre.

Svaret han kommer med er at «dei som verkeleg «brenn» er unike menneske, og enkeltindivid som ikkje jobbar for økonomisk vinning, men gjennom prosessane opplever å vera i noko som er større enn seg sjølv og samtidig i ei heilheitleg samanheng i verda. Dette genererar energi og ei lukkekjensle som materielle ting aldri kan gje.»

Det er lett å få øye på skapende mennesker i Birkenes, i ulike deler av arbeidslivet. Nå sist er det en glede å høre om prosessen Slettene Gård er inne i.

Skapende mennesker er nødvendige for innovasjon og har en evne til å benytte seg av nye eller endrede muligheter i sitt nyskapingsarbeid. Skapende mennesker er utrolig viktige for landets økonomi, – og for lokalsamfunnet.

«Men verda er ikkje, den kjem til oss heile tida, og endringane kjem heile tida.» sier Lønning «Spørsmålet er kven som skal vera med å påverke denne endringa.»

Livet er utrolig rikt og fullt av muligheter. Man kan kjenne det på kraften som utspiller seg i alt som vokser rundt oss nå. Og skaperkraften som fører til at hvert enkelt gresstrå blir unikt.

 

Ruth Kylland Martinsen

______________________________________________________________________
Dette er et eksternt innlegg. Standpunktene er skribentens egne.