Orreleik – ut på tur med bygdas speidere

SPEIDERPATRULJE ELG I GAPAHUKEN. Mathias, Tobias og Mikael i gapahuken.

Flere speidergrupper har vært ute på orreleik. Noen fikk nærkontakt med fuglene, mens andre fikk en sosial og fin naturopplevelse.

Speiding er gøy, og noe av det som er gøyest er å reise på tur, synes speiderne i Birkenes speidergruppe. Siste helgen i april var troppen, eller storspeideren som en ofte sier, i Birkenes speidergruppe på patruljetur. Troppen er for speidere i aldersgruppen 5. til 10. klasse, hvor speiderne er delt inn i forskjellige patruljer med mellom 3 til 8 medlemmer.

Troppen reiser på patruljetur flere ganger i året. Noen ganger til og med uten voksne. Jo eldre speiderne blir, jo mer ansvar og frihet får de. På denne turen var orreleik temaet. Patruljene valgte ut forskjellige steder i Birkenes hvor de trodde eller visste at det var orreleik. Enkelte vil kanskje ha orreleikplassen sin i fred, så det var spennende å se om tipsene vi hadde fått stemte. Vårværet var strålende, klart og fint; noe som gjorde overnatting i gapahuker bygd av haikduk (tarp) eller under åpen himmel til en fornøyelse. Selv speidere liker nemlig best tur i fint vær.

Til glede for Birkenesavisas lesere vil Troppen i Birkenes speidergruppe gjerne dele referatene fra turen med dere.

Patrulje Rev

Patrulje Rev, med Even, Vetle og Tallak valgte å dra til Svobergsfjella ved Håstølknuten.

GOD UTSIKT. Speiderpatrulje Rev kunne nyte god utsikt over Svobergsfjellene ved Håstølknuten.

Det ble nesten dramatisk for Rev på tur i helga. Orreleik ble omdefinert til «ha det fint ute»-tur på Svobergsfjella ved Håstølknuten, med taco og andre godsaker. Under matlagingen tok gassbeholderen fyr! Speidere vet (som oftest) råd, og Rev ordnet opp i en potensielt farlig situasjon. All honnør til flinke og rådsnare speidere. Turen ble bra, selv om det var langt til nærmeste orrfugl.

Patrulje Ekorn

I patrulje Ekorn reiste speiderne Nora, Julie, Nadja og Marthe sammen med lederne Hilde og Christian til Ramselifjella.

MIDDAG. Ekornpatruljen koste seg med kyllingwrap, ostewrap og pølser til middag.

Ekorn koste seg på Orreleikstur på Ramselifjella. På overnattingstur med speideren må hver enkelt bære sine egne ting. Jentene i Ekorn løste dette på sin egen måte; kortest mulig tur med tung sekk betyr masse energi til å lage god stemning i leiren på kvelden. Uno, popcorn og andre godsaker ble fortært med stor iver og godt humør. Orrfuglleiken hørtes fint på morgenkvisten uten at Ekorn fikk se noen fugler. Etter hvert sovnet de fleste til igjen. Jentene i Ekorn sov faktisk så godt at hjemreisen måtte utsettes med en time.

Patrulje Gaupe

I patrulje Gaupe reiste Hans Matti, Nikolai og Casper sammen med lederne Jan og Torbjørn til Bjønnefora.

GAUPEPATRULJEN PÅ TUR. Fra venstre Hans Matti, Nikolai og Casper.

Gaupe la haiken med orreleik til Bjønnefora på Kleppsheia.  Hans Matti, Nikolai og Casper sammen med leder Jan og foresatt Torbjørn reiste innover mot Bjønnefora ved godt mot, i strålende solskinn lørdagsettermiddag for å finne en egnet leirplass for natten. Vel fremme på et sted som speiderne mente var bra, satt de seg av sekkene og lett som en fjær sprang Casper rett ut i den bløte myra hvor han ble sittende fast.  Etter sko- og sokketørk på fjellet i varmen fra solen og en omgang med den «Den forsvunne diamanten» var alt på G igjen, og leiren kunne settes.  Kvelden ble brukt til tur rundt i området og moro under haikduken.  Klare for en kald natt i naturen, med meldte -3 grader celcius – kom Gaupe seg i posen og var stille før klokka 21.  Våknet til første lyder fra orrfugl klokka 04.22. Tida gikk og ingen fugl å se – masse orrfugl rundt oss – men dessverre på feil sted.  Tapre forsøk på å snike seg innpå orrfuglene mislyktes. Turen ble avsluttet kl 09.00 med henting på parkeringsplassen. Flott tur med gode opplevelser!

Patrulje Ugle

Patrulje Ugle med speiderne Edvin, Fabian og Olav, ammen med speiderlillebror Endre og lederne Tatiana, Eirin og Espen prøvde seg på Bjellandsheia.

– Vi har hatt det helt topp på Bjellandsheia, rapporterer speiderne i Ugle Edvin, Olav og Fabian!

NÆRKONTAKT. Speiderpatruljen Ugle fikk oppleve Orrfugl på nært hold.

– Sett og hørt på orreleik i timesvis søndag morgen, sikkert 5-6 dyr. Speideren har tidligere også vært oppe på Bjellandsheia på orreleik. Da som nå, fikk speiderne se mange orrfuglhanner kjempe om orrhønenes gunst. Speiderne i Ugle lagde og sov i sin egen gapahuk, mens de voksne og Endre (speiderlillebror) sove i en annen. Natta var kaldt (kanskje mest for de voksne), men definitivt en opplevelse for alle!

Patrulje Elg

Patrulje Elg med speiderne Luc, Åsmund, Bjørn, Tobias, Mathias og Mikael reiste sammen med lederne Stein Ommund og Kristian til Mosfjellheia.

– Orrfuglen fløy rett over oss, sier Mikael, Tobias og Mathias i Elg. – Den fløy rett over gapahuken vår!

SPEIDERPATRULJEN ELG I GAPAHUKEN 2: Bjørn, Luc og Åsmund har funnet seg godt til rette i gapahuken

Lørdag ettermiddag gikk Elg innover Mosfjellheia til Orremyr for å sove ute, og være med på orreleik. Spente på om vi faktisk ville se og høre noe til orrfuglene, kom vi frem i flott vårvær. Navnet Orremyr lover godt, men en vet jo aldri. Speiderne fant et par gode plasser til å sette opp gapahuker med kamuflasjenett foran. Kamuflasjen var faktisk så god, at det var ganske så vanskelig å se ut. Etter mat, lek, treklatring og avslapping i sola, gikk vi tidlig til ro. På morgenkvisten begynte orreleiken, men dessverre lengre ut på myra enn der vi var. Vi hørte mye, men så lite. Det nærmeste vi kom orrfuglene var en orrfugl som fløy rett over gapahuken til Mathias, Tobias og Mikael. På søndagsmorgen heiste vi flagg og sang flaggsangen, spiste frokost og brøt leir. Neste gang har vi helt sikkert bedre fuglekikkerlykke. Saken finnes også med flere bilder på birkenes.speiding.no.

 

Kristian Flakk

Birkenes speidergruppe

____________

Brukerskapt