Leserinnlegg fra Odd-Inge Rønning Uleberg: – Tenk deg at du ble nektet ekteskap fordi du var svart i huden!

(Foto: Privat)

 

Tenk deg at du ble nektet ekteskap fordi du var svart i huden! Tenk deg at din utkårende elskede var same eller araber og derfor nektet presten å vie dere og kjærligheten din ble kalt syndig. Det er ikke så lenge siden en rekke kristne kirker og menigheter mente at raseskille er Guds vilje – og at Gud laget folkeslag for at de ikke skulle vannes ut av oss.

I Sør-statene i USA er denne tolkningen ganske vanlig. I Sør-Afrika ble apartheid teologisk begrunnet.

Det er ikke så lenge siden vår forskjellighet ble begrunnet med djevelen selv og som straff. Derfor ble funksjonshemmede barn eller barn med Downs gjemt på loftet og holdt skjult. De var jo ikke verdige.

De fleste av oss steiler over slike holdninger. Vi tenker det er godt at vi er ferdig med de holdningene og at vi ser at alle mennesker er skapt av Gud som likeverdige. Forskjellene er jo bare et ekstra bevis på Guds storhet, ikke det motsatte.

Men så kommer folk som maratonmannen fra Steinsland, Odd Gunnar Tveit, og snakker om homofili og pedofili i samme åndedrag. Han kaller homofili synd og at slik livsførsel ikke er i pakt med kristendommen. Vi som kjenner Tveit vet at han er ganske godhjerta, det er munnen han ikke kan tøyle. Han må provosere. Derfor tar vi ham ikke alvorlig.

Men det sitter en 12-åring, 15-åring eller 20-åring der ute og leser. De har ikke valgt hvem de er. De er født og oppvokst i sin egen kropp og i sitt eget bilde – og de ønsker bare å være seg selv.

  • 17,2 prosent av sørlendingene mener homofile og lesbiske ikke skal ha like rettigheter som andre.
  • Samtidig har 70 prosent av transpersonene på Sørlandet hatt selvmordstanker.
  • 19 prosent på Agder grøsser med tanken på homofile menn, over dobbelt så mange som på landsplan.
  • 25 prosent av de homofile i vår landsdel har strevd med selvmordsplaner.

Du skal være veldig lite preget av nestekjærlighet hvis du bruker harde, strenge ord i møte med slike fakta.

Hvordan er Gud? Den som har sett meg, har sett Faderen, sier Jesus. Jesus støtte ingen bort. Tvert imot så han menneskets egenart og løftet den fram. Størst tro fant han hos en romer, en okkupant. Hvem av oss ville skrevet tysker i 1943?

Jødene ville ikke ha noe med samaritaner og Samaria å gjøre. Jesus gikk rett gjennom området. Han satte seg hos en samaritansk kvinne, han løftet fram den barmhjertige samaritan. Den barmhjertige palestiner ville han sagt med våre begreper.

Ingen var spedalske i hans virkelighet. Han var ikke redd. Han gikk inn til dem og løftet dem opp.

Skriften ber oss følge Jesus. Det er mye viktigere å vise hans sinnelag og ha hans kjærlighetseksempel som forbilde i 2021 enn å tro at alle ord fra 2000 år siden må tolkes bokstavelig. For vi tolker jo ikke bokstavelig. Hvorfor gjør vi det bare med de som er annerledes enn oss?

Ikke gjør en debatt om skriftsyn om til en debatt om menneskesyn. La oss ikke ofre menneskene på rettroenhetens alter. Det har vi gjort så altfor mange ganger før. Gud er kjærlighet og ber oss reise opp mennesker, ikke rive dem ned.

Jeg synes det er trist med kristne som driver på med konverteringsterapi, under dekke av å snakke om til helhet. Det er å snakke falskt om noe veldig stygt. Jeg synes det er trist at de gjør kristendommen så fordømmende og ikke ser mangfoldet i Guds skaperverk. Det er rart at de ikke ser hvor nær de står ideologier vi slett ikke vil se i Norge, ikke en gang til.

Jeg synes også det er trist med prester som ikke vil vie homofile, men det er bra de åpner kirken likevel – uten å fordømme homofile. I kirken lever vi godt med to syn på ekteskapet, men ikke med to syn på homofile. Vi er alle mennesker, skapt av Gud til fellesskap. Fra talerstolen må menneskeverdet og likeverdet runge fra alle. Selv om vi er uenig om ekteskap, har vi blitt enige om at alle kirker i Norge skal tilby likekjønnet vigsel. Du skal slippe å bytte kirke, muligens du må bytte prest.

Kirken går igjen foran. For noen tiår siden var det kvinnene. Da de ville bli prester, fikk de høre at kallet kom fra djevelen, for Gud kaller jo ikke kvinner. I dag bryter dette med nesten alt vi står for.

Kirken går heldigvis foran. Snart følger de andre etter, både Normisjon, Frikirken og de andre. Men de har mye å rydde opp i først. Etter hvert skjønner de at det er det ukjente de fordømmer, ikke det ugudelige. Homofile, lesbiske og transer ofrer svært mye for å være tro mot seg selv. Den som tror de gjør det for gøy, må tro om igjen. Jeg synes det er et vitnesbyrd om en ærlighet og toleranse vi har mye å lære av.

Vi må slutte å måle vår kristelighet på hvor flinke vi er til å ta avstand fra andres livsførsel. Det er jo veldig lettvint å måle sånn – det koster bare de andre noe.

Jeg synes vi heller skal måle kristeligheten på om vi elsker. Om vi virkelig får vondt og kjenner nød når andre ikke har det greit.

Kristendommen er skrevet med kjærlighet i hjertene, ikke som bud på stein. Og er det noe som kjennetegner alle levende hjerter, er det evnen til forandring og forvandling – i motsetning til stein.

Selv om vi snart er i mål – er det likevel langt igjen i hverdagen og lokalsamfunnene. Jeg håper flest mulig blir med oss i Åpen folkekirke i kampen for mer mangfold, mer likeverd og mer nestekjærlighet.

Jeg brukte mye bibelspråk nå, men jeg ser at mange av innleggene i Birkenesavisa har gjort det.

Jeg må få lov å sende en spesiell takk til Christian Hestø for at han lot seg intervjue i Birkenesavisa. Vi trenger flere ekte stemmer! Og takk til Birkenesavisa for viljen til å belyse grundig.

Og så synes jeg Odd Gunnar Tveit skulle være mann nok til å be om unnskyldning. En original som han burde i alle fall godta at vi er forskjellige. Vi trenger originaler, men ikke hetsende originaler.

Som leder i Åpen Folkekirke Agder og Telemark håper jeg flere blir med oss i kampen for en åpen, inkluderende folkekirke der du skal bli ønsket velkommen, uansett!

 

Odd-Inge Rønning Uleberg

Leder i Åpen Folkekirke, Agder og Telemark

____________

Leserinnlegg