Ny trend med tretopphytter sprer seg på Agder – noe for Birkenes?

Tretopphytta Gjøkeredet i Gjerstad. (Foto: Gjerstad Tretopphytter)

Trehytter er populært og sprer seg i enkelte kommuner på Sørlandet. I Gjerstad kommune er det blitt stor turisme. Nå er prosjektering i gang i Iveland kommune. Og det siste som skjer over kommunegrensa i vest har Kåre Johny Engesland på Oggevatn, representant for Ap i Birkenes kommunestyre, fått med seg.

I et innlegg på Facebook nylig, postet han en YouTube video om utviklingen – en video om trehytter i Iveland. I denne kan man følge utviklingen til initiativtakerne i nabo kommunen og deres besøk hos en entreprenør i Vennesla.

Birkenesavisa har tatt turen til Oggevatn og får en liten prat med Engesland og tankene hans rundt dette.

– I stedet for å ligge på hotell, bruker folk mer og mer naturen nå føler jeg. Med et slikt tilbud som disse hyttene, blant annet i Gjerstad, er det uten tvil noe som kunne vært realisert i Birkenes.

– Vi anser oss som en treforedlings kommune, og med så mye vakker og flott natur ville det vært mulig å få til noe i vår kommune også. Vi har mange flotte steder rundt i Birkenes der natur omkranses av flotte vann. Her kunne kreative mennesker utnyttet ressurser, drevet god stedsutvikling – og ikke minst funnet inntekter, forteller Ap politikeren.

– Vi har jo mange dyktige snekkere i kommunen, og grunneiere som eventuelt kunne tilbydd tomter til slike prosjekter, fortsetter Engesland.

På Iveland er det ventet at de to første hyttene skal stå ferdig til sommeren. Tjenesteutvalget i Iveland var enstemmig da forespørselen kom opp.

På Iveland kommunes hjemmeside står det følgende:

«Søknaden fra Norsk Byggservice AS omhandler to tretopphytter av enkel standard, uten vann, kloakk eller strøm. Hyttene vil være på ca 42 m2, med et åpent overbygg på i overkant av 50 m2.Toalett er tenkt som forbrenningstoalett med kun aske som avfall, vann medbringes. Hyttene er tiltenkt utleie».

Søknaden ble behandlet av tjenesteutvalget i Iveland i forrige uke, og man vedtok enstemmig å innvilge dispensasjon. Hyttene vil bli oppført ved Myrbotn, omkring 4 kilometer vest for Frøyså.

– Dersom alt går etter planen vil den første hytta stå klar sommeren 2021, uttaler Richard Andersen på vegne av tiltakshaver.

I Gjerstad øst i fylket, har dette blitt «stor butikk» for dem som startet opp med dette prosjektet. På deres hjemmeside Trehyttene der, står følgende:

«Ideen vår begynte å spire for snart sju år siden da vi var på bilferie med familien. Et av stoppestedene våre var Ringsaker kommune og tretopphyttene til Frode Schei. Et lite krypinn åtte meter over bakken, blant fugler og ekorn, var hjemmet vårt i ett døgn. Og både små og store var helfrelst! Og siden den gang har vi hatt trehytter på hjernen.»

Mange mener at tretopphyttene I Gjerstad ser fantastiske ut – med navn som Kråkeslottet, Gjøkeredet og Flåklypa.

Åse Kristine Mæsel Trydal i Gjerstad Tretopphytter forteller til Birkenesavisa om fulle hytter utover året.

– Vi har fullbooket alle hyttene, med noen få unntak fra september og utover. De tre hyttene våre har vært veldig populære, etter at den første hytten sto ferdig for fire år siden.

– Nå er det allerede på kort tid blitt over 25 aktører over hele Norge som har begynt med tretopphytter, så det har så langt vært veldig populært. Nå ser vi videre på nye prosjekter og utvikling, der vi også har med Invasjon Norge, forteller hytteeieren øst i fylket.