Motvind – folkeaksjonen mot vindmøller i Birkenes svarer Ronny Thomassen

(Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix)

Motvind- folkeaksjonen mot vindmøller i Birkenes (Motvind) blir i innlegg på Birkenesavisas nettside utfordret av Ronny Thomassen på spørsmål om vi organiserer en boikottaksjon mot foretak som arbeider for etablering av vindkraft i kommunen. Svaret på dette er et klart NEI og vi kan ikke forstå hvor han har det ifra. Vi har derimot forståelse for de som velger å bruke andre firmaer enn de som står i spissen for å få vindkraftverk til bygda. På samme måte som Ronny velger strøm fra fornybar energi og lar være å kjøpe fra andre selskaper. Eller mange velger å kjøpe økologiske produkter på butikken og ikke kjøper varer fra tradisjonelt landbruk. Eller at organisasjoner som LO lar være å bruke tjenester fra enkelte firmaer de mener har andre verdier enn det de jobber for osv. Vi har ingen forståelse for at Thomassen kaller dette for ‘’udemokratisk’’ og ‘’noe vi forbinder med diktaturer og ett partistater’’.

Thomassen opererer med 300 millioner i inntekter til kommunen i løpet av 30 driftsår. Dette er jo en stor overdrivelse. Vi ha spurt kommunen som selv regner med 4-5 millioner kroner i året i eiendomsskatt de første 10 årene. Etter dette vil trolig beløpet bli redusert. Dette er hva som er fakta slik regelverket er nå.

Thomassen skriver om hvilke inntekter vi kan gå glipp av dersom et vindkraftverk ikke blir etablert. Vi vil peke på inntekter kommunen kan gå glipp av ved et eventuelt vindkraftverk. Hvor mye vil kommunen tape på mindre boligbygging og hyttebygging i områdene? Hva med inntekter av naturbasert næring? Fraflytting? Birkenes kommunes rykte som en naturkommune som trekker innbyggere til bygda? Reduserte eiendomsverdier for naboer? Dette bør også tas med i regnestykket.

Thomassen er bekymret for kraftmangel og at 3B ikke får nok kraft. Dette er definitivt ikke noe problem nå. Ifølge NVE produserte vi i Norge 154,2 TWh kraft mens vi brukte 133,7 TWh i 2020. Vi er enige i at kraftbehovet vil øke fremover, men hvor mye ekstra kraft vi trenger er usikkert. Motvind mener den mest miljøvennlige kraften er den vi ikke bruker. Ifølge NVE er potensialet til energiøkonomisering i bygg i Norge 13 TWh. Til sammenlikning produserte de 1164 vindturbinene i Norge 9,9 TWh i 2020. I tillegg vil vi også peke på potensialet i oppgraderinga av allerede utbygde vannkraftverk. Thomassen spør hvor Motvind vil få kraft til å lade El-biler. Ifølge Teknisk Ukeblad trengs det 1 TWh i året til å lade 600 000 elbiler. Som du ser i tallene over vil energiøkonomisering alene kunne frigjøre strøm til årlig å lade opp mot 7,8 millioner elbiler!

Thomassen gir et inntrykk at det kun er nei-siden som presser politikerne. Vi vil da minne om at RWE har en lobbyist som får betalt for å påvirke politikere og deltar i det aller meste av kommunale fora hvor vindkraft diskuteres. RWE har også investert millionbeløp i gruppen «Vindmuligheter» som også jobber intenst med å overbevise politikerne. I tillegg har vi jo sett at hver gang det har gått mot et nei-flertall har RWE, også sammen med grunneierne, lagt penger på bordet slik at flertallet har snudd. Mot en gjeng amatører som jobber helt gratis i Motvind eller andre grupper vil dette være som Davids kamp mot Goliat.

Thomassen har hatt flere innlegg hvor man får inntrykk av at Nei-siden er en gjeng bøller som utøver utidig press på politikere og samfunnet for øvrig. Denne fremstillingen har vi fått mange reaksjoner på og vi vil sette pris på om Thomassen ikke generaliserer vindkraftmotstandere på denne måten.

Hvorfor gidder vi å ofre masse tid og krefter helt uten betaling for å forsøke å kjempe mot etableringen av vindkraftverket?

Vi er en gjeng med mennesker som er veldig glade i naturen. Å nyte utsikten på toppturer, sitte ved et stille vann og fiske, nyte stillheten og mørket ved tiurleiken før det braker løs tidlig på morgenen –

flotte naturopplevelser er en viktig del av vår livskvalitet og grunn til at vi bor i Birkenes.

Det er ikke uten grunn at de store friluftslivsorganisasjonene som Den Norske Turistforening og Norges Jeger og Fiskeforbund kjemper mot vindkraft i norsk natur. Vi kjemper for de samme verdiene!

Vi står sammen med alle naboer på Senumstad, Rislå, Søre, Dalane osv som ser at bomiljøet og deres livsverdier er truet. Noen få vil tjene mye på vindkraftverket (dette er selvsagt positivt), men vi mener det er mye mer negativt at mange flere vil sitte igjen med forringet livskvalitet og reduserte eiendomsverdier.

Heldigvis er vi ikke alene om å kjempe for disse verdiene. Stadig flere nordmenn ser ulempene med vindkraft i norsk natur og folkeopinionen har snudd helt den siste tiden.

Vi i Motvind vil akkurat som Ronny Thomassen det aller beste for bygda vår. Men for oss er naturopplevelser en viktig del av vår livskvalitet og grunnen til at vi bor i bygda. Vi står også sammen med naboer og synes ikke det er riktig at disse skal betale en så høy pris for at andre skal berike seg.

Flertallet av kommunene i Norge har ikke kraftinntekter. Vi ser ingen grunn til at ikke Birkenes skal kunne levere gode kommunale tjenester på lik linje med disse. Såpass tro har vi da på oss birkenesinger!

Motvind jobber for at fremtidige generasjoner også skal kunne nyte den flotte birkenesnaturen og at Birkenes fremdeles skal kunne markedsføre seg som ei naturbygd med godt bo- og oppvekstmiljø for våre barn.

 

På vegne av styret i Motvind-folkeaksjonen mot vindmøller i Birkenes

Trond Harstad, Torstein Arne Svendsen, Wiggo Svendsen og Terje Ånesland

____________

Leserinnlegg