Birkenes kommune har sendt klage til NVE på Voss Productions planlagte uttak av grunnvann ved Vassbotten

(Bilde: Christian Rasmussen/Wikimedia Commons)

Som Birkenesavisa skrev 3. mars i år, så er planen å hente inntil 195 kubikkmeter grunnvann i døgnet med en sjøledning i Ogge.

Ifølge direktør Olaf Grimsmo ved Voss Production har grunnvannet fra Vassbotten ikke den kvaliteten som bedriften trenger til produksjon av drikkevann: –Dette er mer med tanke på renhold til vår produksjon, som også stiller tøffe krav til kvalitet.

40-45 meter fra den planlagte grunnvannsbrønnen ved Vassbotten, vil Voss Production bygge et driftshus.

Om søknaden til NVE uttalte direktør Grimsmo: – Tiltaket det er søkt om, kan være en reserveløsning langt frem i tid. Dette er en søknad vi sendte NVE for å forebygge eventuelle planer langt frem i tid, og er noe som sannsynligvis ikke vil finne sted. Men vi må se alle muligheter for vår fremtid og ulike løsninger, for å sikre ulike løsninger når de måtte dukke opp. Dette er en helt naturlig prosess for oss med tanke på utfordringer, eller for å kunne være mer løsningsorientert i fremtiden.

NVE har i et brev til Birkenes kommune opplyst at det ikke er konsesjonsplikt for bedriften å prøve ut dette.

Nå har kommunen sendt en klage til NVE.

«Birkenes kommune ønsker klage på vedtaket da vedtaket er feil basert på grunn av mangelfulle opplysninger knyttet formålet og virkninger av grunnvannstiltaket. Birkenes kommune har fått nye opplysninger knyttet til tiltaket i etterkant av vedtaket og gjør NVE oppmerksom på at de nye opplysningene har kommet i etterkant av tre ukers klagefrist. Birkenes kommune ønsker at de nye opplysningene skal tas med i vurderingen av om tiltaket innfrir eller ikke innfrir konsesjonsplikt og at dette vedtaket oppheves som feil vedtak basert på mangelfullt kunnskapsgrunnlag.»

Videre står det i kommunens klage, med henvisning til artikkelen i Birkenesavisa. Dette gjelder mangelfulle opplysninger om formålet av grunnvannstiltaket.

«Det fremgår av vedtaket datert 02.02.2021 fra NVE om at Voss Production AS planlegger å ta ut grunnvann ved Vassbotn sør i Ogge i Birkenes kommune for å øke produksjon og leveringssikkerhet til sin mineralvannproduksjon. Dette formålet er ikke presisert tilstrekkelig. Grunnvannsuttaket gjelder mer presist en muligvis reserveløsning langt frem i tid der vannet kan brukes til renhold av Voss Production As sin produksjon (Se Birkenesavisa 03.03.2021 for mer detaljert informasjon).»

Kommunen tar i sin klage også opp mangelfullt kunnskapsgrunnlag knytta til verdier i LNFR-området, og virkninger av tiltaket.

«Det går frem av vedtaket at i Birkenes kommuneplan er området ved Vassbotn regulert som LNFR-område, hensynssone for bevaring av naturmiljø og faresone flom». Det opplyses videre i klagen, at «av områdene regulert som LNRF-område har det ikke kommet fram opplysninger om at det finnes fulldyrkede jordbruksarealer sør for grunnvannstiltaket hvor Voss Production As har stilt krav om innskrenkende bruk. Dette gjelder to fulldyrka jordbruksarealer på 21 daa og 1,5 daa. Voss production As har stilt krav som omfatter forbud mot gjødsling eller bruk av jordene som beiteområder under perioden av prøvepumpingsprosjektet (1.9.2017-1.5.2019). Avlingene på de berørte arealene er redusert betydelig og halvert de siste to år etter kravene ble stilt. Det har heller ikke vært mulig å utføre 2. slått. Vi vurderer derfor at kravene stilt av Voss Production As utgjør en båndleggelse av fulldyrka jordbruksareal som har betydelig negativ virkning på allmenne landbruksverdier.»

Birkenes kommune ønsker med sin klage til NVE «at de nye opplysningene skal inkluderes i vurderingen om søknaden er konsesjonspliktig og at vedtaket om at grunnvannstiltaket ikke er konsesjonspliktig blir vurdert som feil vedtak.»

Klagen fra Birkenes kommune er undertegna Kristina Hatlevoll, Naturforvalter/Vannområdekoordinator Tovdal vannområde.