Sigrun har skapt sin egen arbeidsplass og selger noe av omsorgen sin privat

MILJØKONSULENTEN. Sigrun Frøysnes Flaa tilbyr praktisk bistand og hjemmetjenester, som handling, matlaging, rengjøring, klesvask – og privat omsorg med fokus på sosialt samvær, trygghet og opplevelse av mestring.

Miljøkonsulent Sigrun Frøysnes Flaa er bygdas første og foreløpig eneste som tilbyr private helse- og omsorgstjenester.

For noen er hun fortsatt «bankdama» etter 10 år bak skranka i bygdas lokale bank. Men Sigrun Frøysnes Flaa sluttet i banken høsten 2019, for å starte Miljøkonsulenten, et firma hvor hun tilbyr private helse- og omsorgstjenester til mennesker i alle aldre. Etter det hun vet så er hun den første og eneste som tilbyr private helse- og omsorgstjenester i kommunen.

– Navnet Miljøkonsulenten valgte jeg fordi jeg jobber både for det private og offentlige. Arbeidet kan være alt fra praktisk bistand og hjemmetjenester, som handling, matlaging, rengjøring, klesvask og andre praktiske gjøremål i hjemmet. Eller det kan være privat omsorg med fokus på sosialt samvær, trygghet og opplevelse av mestring.

– Jeg er utdannet helsefagarbeider, og motiveres av muligheten til å kunne gjøre hverdagen enklere og bedre for folk flest. Jeg har mer enn 20 års erfaring fra ulike omsorgsoppgaver i Birkenes kommune og har god forståelse for ulike menneskers behov og utfordringer, skriver hun selv på sin egen nettside.

Sigrun, som flyttet til Birkeland i 1995, har vært borti mange varierte jobber opp igjennom. Som datter av lærer og kjøreskolelærer på Frøysnes i Setesdalen var det naturlig at hun tok sertifikat. Ja, ikke bare på bil, men buss og lastebil også må vite. Hun har også truckførerbevis og har offentlig kjøreseddel og kan drive persontransport.

Hennes far har alltid sett det som viktig at alle barna tok lappen.

– Da er du framfødd, sa han, smiler Sigrun, og i det ligger det at man er sikret jobbmessig senere i livet.

Smiler gjør hun støtt den arbeidsomme dama med mange jern i ilden. Det er ikke bare nå hun har travle dager. Det har hun ofte hatt og trives med det.

VERTINNE OG BONDE. Heime på gården Rislåvollen har Sigrun ansvar for mange aktiviteter – konfirmasjoner og barnedåp feires stadig i låven, og laksefiskere leier seg inn på gården.

Av yrkesbakgrunn er det mye å plukke av. Hun har vært både kokk og klokker. Hun har også vært tilkallingshjelp i hjemmesykepleien her i kommunen i mer enn 20 år. I tillegg til oppdragene gjennom Miljøkonsulenten fyller hun greit opp arbeidsuka med flere varierte gjøremål hjemme på Rislåvollen. Her kan hun titulere seg både vertinne og bonde. På Rislåvollen har de gjennom sesongen mange aktiviteter. Konfirmasjoner og barnedåp feires stadig i låven, og når det er tid for laksefisket leier tilreisende seg inn på gården. Sigrun kan fortelle at selv om koronaen har lagt en demper på aktivitetene, så har de allerede fått noen bestillinger for årets laksesesong. Like nedenfor gården ligger nemlig to av elvas mest ettertraktede fiskesteder, Laksefoss og Buhølen.

– Laksefiskerne er hyggelige folk, og utrolig lidenskapelige i hobbyen sin. Vi har selvfølgelig fisket litt her i familien, men vi er ikke så veldig bitt av basillen, innrømmer hun.

På gården har de også hatt både stuter, sauer og griser. Nå er det bare høner og katter igjen. På gården har de planta både jordbær og poteter. Til dette arbeidet har de fått hjelp fra personer på arbeidstrening, som også er et tilbud hun og mannen Trygve tilbyr.

Mange har vært innom for dags- og aktivitetstilbud innen rus og psykiatri. – Det er kortsiktige avtaler på slike opphold, men det er folk som jeg har blitt veldig glad i, sier hun og legger til at hun ønsker flere dager i uka med slike besøk.

Det er ikke bare gjennom jobben hun holder seg i aktivitet. Hun har også alltid vært interessert i sport og trening. Hun fikk en rastløs periode etter at minstemann flyttet ut av huset, og måtte ha noe å gjøre. Da startet hun, og yngstesønnen med å trene kick-boksing og karate i Grimstad. Sønnen har slutta, mens Sigrun fortsetter treningen alene.

– Det er fin trening for “gamle” folk, og hjelper for å holde hurtighet og spenst. Treninga kommer godt med i vaskinga på jobb, sier hun.

Interessen for å gjøre noe mer, kurse seg, og kanskje starte noe for seg selv, fikk hun da hun var på jegerprøvekurs hos Jens Holm.

– Gjennom det kurset oppdaget jeg at det var gøy å gå på kurs for å lære noe. Det gjorde at jeg begynte på kveldsskole for å få autorisasjon som helsefagarbeider, og ville gjerne jobbe mer innen det yrket, forteller hun.

– Når det gjelder miljøkonsulenten har jeg godt med oppdrag fremover. Det kan fort bli for mye, men så lenge det er så moro så er det ikke så farlig, sier hun. Det er en grei arbeidsplass for meg selv. Foreløpig er jeg alene på markedet, men det blir vel flere slike tilbud etter hvert, tror jeg. Jeg har mange private kunder, i tillegg er jeg leid inn en del av Lillesand kommune. Det er nok en fordel at jeg er kjent i bygda. Folk vet hvem jeg er og kundepågangen har vært god, legger hun til.

– Jeg har det veldig koselig på jobb. Jeg er takknemlig og glad for hver dag jeg kan være på jobb. Jeg er også raskt blitt glad i de jeg jobber hos, sier hun.

Det går tydelig begge veier. Det erfarer vi fort når vi treffer Sigrun på jobb hjemme hos en av hennes lokale kunder.

I dag er det Kristine Foss i Møllebekken Terrasse som tar imot henne, og hun kan ikke få fullrost Sigrun nok.

FREDAGSRENT. Husarbeid og rengjøring er krevende, sier Kristine Foss i Møllebekken Terrasse. Hun kan ikke få fullrost Sigrun nok.

Kristine er 88 år, og vanligvis riktig så sprek, men sykdom den senere tida satt henne litt tilbake i aktivitetsnivå. Hun er derfor glad for å få besøk av Sigrun en dag i uka

– Det er helt topp for å si det rett ut. Hun støvsuger, vasker og gjør en god ukesrengjøring.

– Hvorfor valgte du private tjenester?

– Jeg kunne fått et tilbud fra kommunen, men da ville jeg endt opp med besøk tredje hver uke om jeg var heldig. Det er meningsløst at det skal gå så lang tid. Det vet jeg folk ikke er fornøyd med, men det er vel det kommunen har av ressurser, sier Kristine.

– Min generasjon er vant til å ha faste rutiner. Fredagsrengjøring er et begrep vi har respekt for, og vi vil gjøre vårt ytterste for å ha hjemmet i orden. Noen kan kanskje si det er dyrt, men jeg synes det er vel anvendte penger. Det har og med respekt for et yrke å gjøre. Husarbeid og rengjøring er krevende, slår Kristine Foss fast.

Sigrun følger opp tråden.

– Jeg har et inntrykk av at kundene mine føler de får litt for lite hjelp, og leier meg inn for å få noe mer hjelp enn de er innvilga. Jeg vasker, henter ved, skifter på senger, rydder, handler og kjører til doktor eller varmer middagen, ellers er det mange som har behov for en prat, og det prøver jeg sette av tid til.