Voss Production i Iveland kan få behov for vann med sjøledning fra Birkenes

(Foto: Christian Rasmussen / Wikimedia Commons)

 Voss Production I Iveland kan i fremtiden ha behov for å hente grunnvann fra Vassbotten i Birkenes via sjøledning gjennom Ogge.

– Dette er vann som ikke er av den kvalitet vi trenger til drikkevannet, der vi har helt andre grunnkilder og krav til kvalitet. Dette er mer med tanke på renhold til vår produksjon, som også stiller tøffe krav til kvalitet, forteller direktør Olaf Grimsmo ved Voss Production til Birkenesavisa.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i et brev til Birkenes kommune at det ikke er konsesjonsplikt for bedriften å prøve ut dette.

Ifølge NVE er det planlagt å ta ut inntil 195 kubikkmeter i døgnet fra én produksjonsbrønn.

Det er gjennomført hydrogeologiske undersøkelser og langtids prøvepumpinger i perioden september 2017 til mai 2019. I løpet av prøvepumpingsperioden er det vist en senkning i grunnvannsmagasinet fra 0,14 til 0,71 meter i de fem peilebrønnene og 2,28 meter senkning i pumpebrønnen. Grunnvannsnivået fluktuerer i takt med vannstanden i Ogge, målt ved Store Sandrib.

Direktør Grimsmo ved Voss Production sier tiltaket det er søkt om, kan være en reserveløsning langt frem i tid. – Dette er en søknad vi sendte NVE for å forebygge eventuelle planer langt frem i tid, og er noe som sannsynligvis ikke vil finne sted. Men vi må se alle muligheter for vår fremtid og ulike løsninger, for å sikre ulike løsninger når de måtte dukke opp. Dette er en helt naturlig prosess for oss med tanke på utfordringer, eller for å kunne være mer løsningsorientert inn i fremtiden.

NVE opplyser i sitt brev til Birkenes kommune, at vedtaket har en gyldighet på tre år. NVE anbefaler at saken legges frem for NVE for ny vurdering hvis tiltaket ønskes realisert etter dette tidsrom.

Videre er det opplyst, at 40-45 meter fra bønnen skal det etableres et driftshus der vannledning fra brønnen kommer inn. Fra driftshuset skal vannet ledes via sjøledning gjennom Ogge til Store Sandrib.

NVE understreker at deres vedtak ikke gir tillatelse til bygging. Tiltakshaver må selv ta kontakt med kommunen for nødvendige avklaringer og for å få de nødvendige tillatelser. Videre gjør NVE oppmerksom på at tiltakshaver selv må avklare forholdene til de private interessene som eventuelt blir berørt som følge av tiltaket. NVE vurderer ikke de privatrettslige forholdene.