Ingen døde i Herefoss i koronaåret 2020 – sist det skjedde var i 1901

INGEN DØDSFALL I 2020. Kirketjener Oddvin Uldal i Herefoss med den gamle Kirkegårds-protokollen fra 1901.

 

Fjoråret vil for all fremtid stå som et helt spesielt år for de aller fleste av oss. Det var da Koronautbruddet Covid-19 etablerte seg og skapte frykt og skepsis i samfunnet. Man kan følge dødstallene i Norge hver dag i riksavisene og samtidig se store dødsrater verden rundt. Her skiller Herefoss sokn seg ut på en meget overraskende måte. Ordene til vår gamle komiker, film- og revyhelt Leif Juster «mot normalt», har vel aldri passet bedre.

– I Herefoss er det ført kirkegårdsprotokoll siden 1901, kan kirketjener Oddvin Uldal fortelle Birkenesavisa da vi er på besøk i sakristiet i Herefoss kirke. Også lenge før 1901 ble dødsfall skrevet inn i kirkebøker, men da ble det ikke registrert hvor de ble gravlagt på kirkegården, sier herefossingen.

Vi blar i kirkegårdsprotokollen – og snakker mer om Herefoss kirke, som har mange historier knyttet til seg. At den ble bygd for over 150 år siden kun på ett år, er en ting. En annen er at orgelet er det eneste i sitt slag i Norge. Og så har altertavlen sin helt spesielle historie.

På den menneskelige side vil året 2020 stå som et merkeår for Herefoss sokn og deres innbyggere i moderne tid.

– På disse 119 årene som har gått siden man tok i bruk kirkegårdsprotokollen, så er jeg den eneste kirketjeneren på disse årene som ikke har måttet jobbe med en begravelse i vårt sokn. I seg selv unikt, men at det skulle skje i pandemiåret 2020 er jo meget spesielt, forteller Uldal oss.

– Jeg har saumfart all loggføring som er gjort i disse årene, så dette er på en måte historisk. Det kan selvsagt ha vært år bakover i historien før protokollen kom i 1901, men det er nok heller tvilsomt, avslutter kirketjeneren.