DAG HALLVARD FLAKK

65 år, Hareid sør for Ålesund

Foreldre: Sigrid og Anders Kristian Flakk

Gift med Alise Jørandli Flakk, og vi har to barn

 

Hva jobber eller driver du med der du bor nå?

I 2017 ble jeg pensjonist på heltid, men har før det jobbet som spesialpedagog. Først i nabokommunen Ulstein og senere i hjemkommunen Hareid. I Hareid kommune hadde jeg en ambulerende stilling som veileder og spesialpedagog og jobbet med alt fra barnehagebarn, småskole- og ungdoms-skole barn, samt voksne med spesielle behov. Spesialfeltet mitt har vært multihandicappede, autistiske og synshemmede barn og voksne. Når det gjelder interesser er jeg lidenskapelig opptatt av veteranbiler og mekanikk med en særlig interesse for Citroen 2CV. Har et par stykker som jeg koser meg med. Ellers er jeg glad i snekring og koser meg bl.a. med å lage 2CV gåbiler og solide treleker til barnebarna. Hovedinteressen er imidlertid akvarellmaling. Jeg har blitt helt bergtatt av naturen her på Sunnmøre. Blir så fasinert av kontrastene i landskapet her og prøver i bildene mine å finne en harmoni og balanse mellom disse kontrastene. Det å søke harmoni mellom kontraster, har alltid fasinert meg og er også betegnede for meg som person. Det har også i litt overført betydning vært med på å bestemme yrkesvalget mitt

Når flytta du fra Birkenes – og hvor bodde du her?

Som nevnt ovenfor, så flytta vi fra Birkeland i 1989. Jeg vokste opp på Strøget. Først i et hus som sto der Stålesens bygde nytt. Er vel der Torgny Hauge bor nå? Da jeg gikk i 4. klasse, flytta vi opp i det huset som Gunnvor og Audun Flakk bor i nå. I voksen alder kjøpte jeg huset ovenfor, der Borgny Kvam bodde i sin tid. Ble så gift med Alise i -85, og vi bodde der til vi flytta til Hareid i -89.

Har du bodd andre steder enn nå, etter at du flytta?

Nei, men etter at vi flytta til Hareid, leide vi bolig et par steder i bygda til vi i 1994 kjøpte et gammelt hus i utkanten av sentrum. Etter hvert har vi restaurert dette.

Hvorfor flytta du fra heimbygda?

I 1989 bestemte vi oss for å flytte til min kones hjemsted Hareid på Søre Sunnmøre. Det er ei bygd litt større enn Birkeland. Hareid ligger på ei øy kalt Hareidlandet sør for Ålesund. Vi hadde erfart at sønnen vår, som var ganske astmatisk, merkelig nok var mye bedre når vi var på ferie på Hareid. Dernest levde begge besteforeldrene på min kones side da, og vi ønsket at barna våre skulle få anledning til å oppleve dem mens det ennå var tid. Skal heller ikke legge skjul på at det med flyttinga ble litt kjekkere når vi kunne reise på sommerferie til Sørlandet enn omvendt. Med det sagt, ingen forkleinelse for været ellers her på Sunnmøre, for høsten og våren kan være fantastisk flott her, for ikke å snakke om at vi har ganske moderat med snø om vintrene. Noe som passer meg helt fint.

Har du noen minner fra Birkenes?

Jeg har mange gode minner fra Birkeland. Husker godt alle de gangene vi ungene samla oss på «sava» til Otto Nesset. Der gikk det i «røver og politi», «slå på boks» og «gi vink». Vi kunne vel være 20-30 unger samla. Husker også at vi av og til sneik oss til å hoppe i «savesponbua», noe min mor ikke ble alt for blid over når jeg kom hjem full av spon. Husker også veldig godt når vi ungene samla oss i den utgravde tomta mellom Ove Tobiassen sin butikk og den gang, BP-stasjonen til Gunnar Uldal. Vi kalte det vel «Mos tomt». Der lekte vi med selvlagede plankebit-biler med trehjul, som vi hadde tigget på Aaneslands leketøysfabrikk. Husker vi lagde hjulkapsler av flatbanka bruskorker. Denne tomta/hola var også et yndet sted for klinkekulespill og å kaste på stikka. Ellers glemmer jeg jo aldri hvor moro vi hadde det om vintrene med å ake i bakken ned fra Digerhaug. Det gikk i alt fra spark og rattkjelke til regnbukser og gamle voksduker. Birkeland var ei fin bygd å vokse opp i på den tida!

Noe du satte spesielt pris på med heimbygda?

Det var vel det at man stort sett kjente alle og følte at det var trygt å vokse opp på Birkeland. Et eksempel på det er at vi uten fare kunne slå ball eller drive med kanonball midt på vegen på Strøget. Ellers må jeg bare vise til det jeg har beskrevet ovenfor, at vi ungene kunne samle oss og kose oss med ulike aktiviteter.

Noe du savna eller skulle ønska at var annerledes i Birkenes?

Kan egentlig ikke komme på noe i farta. Vi følte vel at vi hadde det meste i bygda på den tida, og kravene var ikke så store den gang. Det var jo for eksempel stor stas når vi hadde spart oss opp såpass at vi kunne kjøpe Lego og Matchbox-biler hos Kaia Mollestad og Tomte Lærdal-biler og tegneseriebladet Tempo hos Gudmund Vollan. Hva mer kunne en pjokk ønske seg?

Har du fortsatt familie og venner her?

Tre av søsknene mine bor på Birkeland, Gunnar, Audun og Kari Gerd. Ellers har jeg fortsatt en del venner og bekjente som det alltid er kjekt å besøke når vi er på Birkeland.

Når besøkte du heimbygda sist?

Sist jeg var på Birkeland var våren 2019. Vi hadde planlagt en tur på sommeren samme år, men ble forhindret av sjukdom i nær familie. Så kom jo sommeren 2020 og Koronaen, som for oss, satte en stopper for den turen. Nå håper vi på bedre tider og gleder oss veldig til å komme på ferie på Birkeland igjen.