Helge Aamlid (70) gir seg etter 30 år i Birkeland Elektro: – Vil ikke være noen syvende far i huset

 

Helge Aamlid har vært med siden starten av Birkeland Elektro, og når bedriften markerer sitt 30 års jubileum, samtidig som han runder 70 finner han det naturlig å tre til side.

– Nå er jeg så gammel at det er på tide andre overtar, sier han.

Noen eksakt siste dag har han ikke satt ennå, men det blir en gang i løpet av året.

Sammen med Åsmund Bjelland startet han elektrikerbedriften i 1990, men da hadde Helge allerede lang fartstid i bransjen.

– Det het BM Svendsen da jeg startet i lære i 1971, og vi holdt til i kjelleren nede i Nils O. sitt bygg. Jeg jobbet der frem til jeg begynte på videreutdanning på «Teknikken» i Grimstad i 1974. Etter skolen ble det to år på Glassfiberen før jeg vendte tilbake til BM Svendsen i 1978, da under navnet Procon med tilholdssted i det som nå er Robstad Karosseri. Procon ble kjøpt opp av Siemens det året og da bygde de og flyttet inn i det bygget vi har nå, forteller Helge.

Så i 1990 overtok han og Åsmund Bjelland driften, og startet for seg selv under navnet Birkeland Elektro. Sammen med Birkeland Jern & Farge kjøpte Birkeland Elektro bygget i 1996.

Elektrikeryrket har ikke forandret seg så mye på disse årene får vi høre. Det er mange av de samme arbeidsoppgavene innen industri, nybygg og renovering. Det er fortsatt mye å gjøre for den lokale elektrikerbedriften.

– Jeg vil gi meg helt. Vil ikke være noen syvende far i huset og sitte i en krok her. Jeg ser frem til pensjonisttilværelsen. Jeg har øvd meg litt den senere tiden, og har trappet noe ned og øvd meg på å bli pensjonist. Mener jeg blir flink til å være pensjonist. Jeg har alltid noe å drive med, som vedhogst og andre ting. Jeg har alltid likt å reise, men det er jo ikke så aktuelt nå, men vil gjerne gjøre mer av det. Jeg er overbevist om at jeg lett får tida til å gå, forteller han.

Helge eier litt over halvparten av firmaet, mens fire av de ansatte deler på resten. Totalt sett er de 8 mann i firmaet, inkludert en lærling. Lærlinger er noe de gjerne satser på, og samtlige av dem som jobber der nå startet som lærlinger i firmaet. En annen ting de har til felles er at de alle er fra Birkeland. Ifølge Helge er ikke det noe krav, men veldig greit og en stor fordel at de er lokalkjente.

Helge Aamlid – her sammen med Øyvind Andersen, som nå blir den faglig ansvarlige i Birkeland Elektro.

Det er ikke helt avklart hvordan organiseringen av driften blir etter at Helge forlater skuta, men Øyvind Andersen vil bli den faglig ansvarlige i firmaet. Øyvind mener det skal gå greit også etter at Helge slutter.

– Det er greit når han er her. Samtidig har han vært flink til å ta ferie, så vi har øvd oss litt på egenhånd allerede, sier Øyvind og legger til at de ikke trenger å forandre på ting som fungerer, og at det ikke blir de store endringene.