Vilde Mollestad Rislaa fra Birkenes er fotballtrener i Oslo – etter at en 12-åring på laget hennes ble utsatt for rasisme på banen, sa hun nylig kraftig i fra i norske aviser

Birkeneskvinnen Vilde Mollestad Rislaa har som fotballtrener i Oslo engasjert seg sterkt mot rasisme - noe hun den siste tiden har markert i en rekke norske medier.

Etter at «soper» og homohets utspill i Norsk Toppfotball kom frem for 14 dager siden, så kom enda en stygg rasismesak frem i lyset bare dager etter, i Groruddalen og Grorud IL.

Midt i søkelyset i flere store medier har trener og utviklingsansvarlig i klubben, Vilde Mollestad Rislaa fra Birkenes, stått og fortalt om triste hendelser i klubben på Oslo øst. Historien er om en 12 år gammel gutt som stod og gråt etter en fotballkamp, der han hadde opplevd stygge ytringer mot han fra motspillere. Det handlet både om hudfarge, religion og hvordan han så ut, kunne treneren fortelle avisa.

27-åringen som flyttet fra Birkeland i 2013, er trener for denne guttens lag, og har fortalt hans historie i mange medier. Hun har også skrevet en kronikk om hendelsen i Dagsavisen. Den unge birkeneskvinnen forteller til Birkenesavisa at hun har opplevd dette på nært hold og var til stede under denne fotballkampen som guttens trener.

– Det er skremmende at barn nede i 12 års alderen kan oppføre seg på denne måten, sier hun. Trist, og derfor bør dette være en vekker for oss alle på mange måter, sier fotballtreneren i et av Oslos største idrettslag.

Hun jobber i en 100 % stilling som både spiller og spillerutvikler. Hun er også assistenttrener for Groruds lag i OBOS ligaen, noe som gjør henne helt unik i norsk fotball. Det er, og har kun vært to andre kvinnelige trenere på dette nivået i herrefotballen i Norge.

Kan man si at det er kommet noe godt ut av denne hendelsen er det at 12-åringen nå har fått en ny venn og forbilde. Toppscorer i eliteserien, Kristiansunds Amahl Pellegrino, har kontaktet 12 åringen og de har snakket sammen og er nå gode venner. Det etter at Pellegrino selv har blitt hetset på det sterkeste nylig i toppfotballen.

I fotballgruppa i Birkenes IL er det absolutt nulltoleranse for rasisme. Det kan leder Kjetil Aamlid fortelle avisa, da vi snakker med han etter hendelsene den siste tiden.

– Vi har klare regler, og vår organisasjonsplan er meget tydelige på rasisme og mobbing i idretten. Vi jobber også mot det store målet å bli godkjent som «Kvalitetsklubb» i Norges Idrettsforbund. Kvalitetsklubb er et stempel som ikke alle klubber får, og som innebærer at vi må levere inn papirer på hvilke fremtidsmål vi jobber mot. Kvalitetssikring inn mot mobbing og rasisme må vi derfor dokumentere meget godt, for å komme i det gode selskap av klubber med en slik godkjenning, der Norgesfotballforbund også skal bedømme vårt arbeid, sier Aamlid.

Birkenesavisa kjenner til at få klubber har denne annerkjennelsen, og at kravene for å drive idrett stadig blir strengere med tanke på fellesskapets trygghet for barn og voksne.

– I mine fire år som leder og ansvarlig i Birkenes IL, og i fotballen, har jeg aldri opplevd noen form for rasisme forteller Aamlid. Idrettslaget er en bærebjelke i kommunen, og vi har understrekt for foreldre og trenere at vi har nulltoleranse for rasisme i vårt idrettslag. Slike hendelser vil vi eventuelt slå meget hardt ned på, men vi håper at vi aldri kommer i en slik situasjon, sier en av lederne i Birkenes IL til avisa.